1. Avaleht
  2. Film
  3. 3 mõtlemapanevat tsitaati filmist “Elvis”
3 mõtlemapanevat tsitaati filmist “Elvis”

3 mõtlemapanevat tsitaati filmist “Elvis”

Heade uudiste portaali tiimiliige Triin Sooäär käis hiljuti kinos vaatamas filmi “Elvis.” Selleks, et anda edasi eluloolistel sugemetel põhineva filmi sõnumit, mille võtab vaataja endaga hiljem kinosaalist lahkudes kaasa, pani Triin kirja 3 tsitaati, mis talle filmist kõlama jäid.

„Filmimaastikul on nii tõuse kui ka mõõnu, ent ühest muusikamaailma säravaimast tähest tehtud linateos „Elvis“ on kindlasti näide tippude tippudest, eriti oma uuendusliku vormi poolest, mis vastandub täielikult klassikalisele biograafilisele mudelile esmaklassiliste efektide osakaalu tõttu. Ilmselt ei tule selle najal üllatuseks põhjus, miks antud film on olnud edukas Oscari kandidaat, kus peaosas täidab nimitegelase rolli Austin Butler ja mänedžeri hinnatud legend Tom Hanks,“ sõnab Triin.

Ta jätkab: „Selleks, et anda edasi eluloolistel sugemetel põhineva filmi sõnumit, mille võtab vaataja endaga hiljem kinosaalist lahkudes kaasa, on heaks võimaluseks ühe populaarseima rock´n´roll´i eeskuju tsitaatide abil, mis võiks kuuluda lausa inimkonna raudvara hulka.“

„On palju inimesi, kes ütlevad palju asju. Loomulikult tuleb kuulata inimesi, keda armastad. Aga lõpuks pead kuulama ikkagi iseennast.“ – Elvis Presley

Elvise suurim võlu oli näidata inimestele, mida tähendab see, kui julged käia oma kire järgi, seda arendada ja elada päriselt hetkes, inspireerides sel viisil lausa kogu järgmist põlvkonda The Beatles´st kuni The Everly Brothers´ni. Iseenda kuulamist ja professionaalsust muusikas ilmestab see, et oma 20-aastase karjääri jooksul salvestas ta ligi 700 laulu, mille teemaks enamjaolt ongi ennekõike armastus, enda leidmine ning headus maailmas. Kas ta ka ise järgis oma öeldut? Laval olles valatult, aga eraelu valikutes kiirgas sellest eluaegse armastuse ja abikaasa Priscilla Presley ohverdamine oma karjäärile. Film pani tugevalt mõtlema sellele, et mis saaks, kui me kõik jääks kindlaks oma kirele ja kuidas olla kindel, et me ei sea sel teel teiste eluvisioone ohtu.

„Võid teha kümme valet asja, aga loeb see, kui teed ühe targa otsuse.“ –  kolonel Tom Parker

Kolonel, kelle mineviku kohta olid andmed segased, kuid kes mängis kogu Elvise loos suurt rolli, tegi enda kõige parema käigu kogu elu jooksul, kui võttis vastu otsuse alustada teekonda andeka laulja toetamisel, koordineerimisel ja osavate käikudega mõjutades. Kindlasti jääb tema viimaseks sõnaks end nimetada mehena, tehes aegade suurima prominendi, kuid sellised sõnad panevad peas tööle pärdiku, kes taldrikuid kõlistades soovitab tugevalt mõelda nende sõnade ja tiitlite tagamõttele. Kui tuua paralleele meie tänapäevast, siis tänaseid mentoreid ja koolitusi vaadates tasub kindlasti teha eeltöö, et mitte sattuda nii elu kõrg- ja madalhetkedel valede nõuandjateni.

„Kui sa ei tee äri, siis äri teeb sinu.“ – B. B. King (Elvise sõber)

Kuulsus, tähesära ja edukalt arendatud äri peetakse eduvõtmeks, kuid selle kõigega tegutsemisel on oluline hoida siht silme ees ja ennekõike jääda autentseks iseenda parima versioonina, sest iga kaisukaru ei vii lähemale tõelise fänni tunneteni, küll aga teeb seda südamest antud kontsert. Üks pöördelisemaid hetki oli, kui Elvis otsustas mitmel korral talle osaks pandud ülemteenri kategooria ja pereisa vankumatu rolli piiridest vägagi värvikalt lahkudes ning naases head lauluhäält saatvate kelmikate puusanõksudega. Lugu ärgitas olema veelgi valvsam, et äri ei saavutaks kontrolli elu ja südamehääle vahel, sest sel juhul ei ole õnnetunne enam garanteeritud kellelegi.

Mida teha, kui elus hakkab hästi minema?

Sellisel teemal kursused ei ole küll kõige populaarsemate killast, aga Elvise loo näitel võiks nii mõnelgi algajal staaril olla sellest suuresti kasu, et olla valmis kõigeks igal erineval moel ja oskaks näha seda, milliseid ohumärke võib märgata ära kasutamise puhul. Elulugusid on võimalik võtta elukoolina, kus kohtuvad arglik teooria ja karge praktika, kuid mängu tulevad emotsioonid, mida näitas Elvise suursugune oskus jääda iseendaks, aga kaotades miskit iseenda sees, kuid olles ikkagi paljudele tulevastele tähtedele veel tänagi eeskujuks, sest legendid edendavad meie maailma inimvõimete piire avardades enneolematute kõrgusteni!

Triin Sooäär

Head Uudised GoodNews