1. Avaleht
  2. Film
  3. Algasid Jaak Kilmi põneviku “Tagurpidi torn” võtted Laitses
Algasid Jaak Kilmi põneviku “Tagurpidi torn” võtted Laitses

Algasid Jaak Kilmi põneviku “Tagurpidi torn” võtted Laitses

Laitse Raadiojaama hoones algasid 3. augustil Jaak Kilmi lastepõneviku “Tagurpidi torn” võtted. “See on hea tunne, kui pärast pikka ootamist ja ettevalmistust saab lõpuks võtetega alustada. Mulle on juba lapsepõlvest alates meeldinud erinevad seiklusfilmid ja põnevikud – seda on ka “Tagurpidi torn”,” kommenteerib Kilmi.

Foto: Heikki Leis

“Tagurpidi torn” räägib viieliikmelise lastekamba suvest unises Lõuna-Eesti külas, kus ainukest lõbu pakub hängimine ja mängimine mahajäetud tootmiskompleksis. Ühel päeval keelatakse lastel seal viibimine ära, kuid kamba pealik Kristjan ning tema sõbrad Ariel, Loore, Mia-Margot ja Siim otsustavad keelust üle astuda ja suunduvad salaja tagasi territooriumile. Kompleksi valvur Elmar annab sellest teada lastevanematele, kuid need ei jõua oma argitoimetuste kõrvalt lastel silma peal hoida. Ühel päeval juhtub kompleksi valvuriga õnnetus – lapsi jälitanud Elmar kukub sügavasse auku ja vajab väljapääsemiseks kõrvalist abi. Kui ühise eesmärgi nimel otsustab kamp mehe pantvangiks jätta, leiab Kristjan end karmist vastasseisust oma parimate sõpradega. Mida teha? Kas riskida pahandusega kodus või päästa elu? Otsuse edasilükkamine muudab asjad ainult hullemaks. Kristjanil jääb lahendada küsimus – mis on õige ja mis on vale?

Foto: Heikki Leis

Režissöör Jaak Kilmit kõnetas valmiva põneviku sisu: “”Tagurpidi torn” on selline film, millest ma olen tundnud puudust nii vaataja kui filmitegijana. Isana ma tean, et lapsed vajavad väga ka rääkimist tõsistel ja keerulistel teemadel, aga nii lapsevanemad kui valdav osa lastekirjandusest kaldub neid teemasid ignoreerima. Paljud lapsepõlve moraalsed valikud võivad tunduda täiskasvanu jaoks lihtsalt lahendatavad, kuid laste jaoks võivad need kasvada üle pea. Ja sellest meie film räägibki.”

Foto: Heikki Leis

Stsenaristi Aidi Valliku jaoks oli oluline, kui märkamatult võib sündida vägivald, isegi laste mängudes, kuigi see ei ole tihti pahatahtlik. “Kui varjatult ja otsekui uinunud seisundis võib vägivalla idu inimeses peidus püsida, et siis õigetes oludes, mingite asjaolude kokkulangemisel pidurdamatult vallanduda nagu tuumareaktsioon – nii et on raske mõistagi, kust see nüüd tuli. Laste puhul on see nähtavam, ausam, otsesem, aga täiskasvanud head inimesed on õppinud seda iseendagi eest peidus pidama. Tahtsin rääkida loo muinasjuttude ja unistuste rollist inimeste elus, ning sellest, kui ootamatult võivad lood ületada reaalse elu piire või reaalne elu neist mõjutatud saada. Nii nagu muinasjuttudes on hea ja kuri, nii on need mõlemad ka inimese sees olemas, ainult neil vahet teha ei pruugi olla lihtne,” lisab Vallik.

Foto: Heikki Leis

Kui lastevanemate rollidesse valitud Evelin Võigemast, Anti Kobin, Ester Kuntu, Jaanika Arum, Juuli Lill ja Reimo Sagor on filmivaatajatele tuttavad nimed, siis laste rollidesse valitud Nils Jaagup England, Rebeka Kask, Una Marta Soms, Laura Vahtre, Kimi Reiko Pilipenko ja Rasmus Ermel on alles oma näitlejakarjääri alguses ning valiti castingutelt. “Tagurpidi torni” stsenarist on Aidi Vallik (“Kuhu põgenevad hinged”), režissöör Jaak Kilmi (“Sangarid”, “Sigade revolutsioon” ning tänavu detsembris linastuv “Jõulud džunglis”). Filmi toodavad Stellar Film ja Studija Locomotive, levitab ACME Film. “Tagurpidi torn” jõuab kinodesse üle Eesti sügisel 2021.

Head Uudised GoodNews