1. Avaleht
  2. Film
  3. Ameeriklaste koroonakomöödia “Pääs(t)mine” võttis eeskujuks Steve Coogani ja Rob Brydoni reisifilmid
Ameeriklaste koroonakomöödia “Pääs(t)mine” võttis eeskujuks Steve Coogani ja Rob Brydoni reisifilmid

Ameeriklaste koroonakomöödia “Pääs(t)mine” võttis eeskujuks Steve Coogani ja Rob Brydoni reisifilmid

Sel kevadel USA filmifestivalidel edukalt linastunud teekonnaloos “Pääs(t)mine” (“Recovery”) tuntakse rõõmu elu pisiasjade, sõpruse ja perekonna üle.

Komöödia pole esimene sõna, mis koroonaga seoses pähe tuleb, aga just huumoriga püüavad Ameerika koomikud Mallory Everton ja Whitney Call üle saada 2020. aasta märtsist maailmale peale surutud isolatsioonist.

Õed Jamie ja Blake on just tähistamas Jamie 30. sünnipäeva. Pidu on uhke, rahvast murdu, tulevikuplaanid utoopilised – uus kavaler! Euroopa reis! Disneylandi koos vanaemaga! Coachella festival! Ja siis saabub 30. märts… Koroona tõttu koduseinte vahele kartma surutud õed peavad suured plaanid vahetama ühe väikse vastu: nende hooldekodus elavale vanaemale palutakse järele tulla, sest muidu võib kuri viirus vanaproua kätte saada. Autoreisil Ameerika teise otsa peavad Jamie ja Blake jagama maid vastutundetu vanema õega, hoidma distantsilt silma peal hoiule antud hiirtel, lahendama kadunud Tinderi-kaaslase saladuse ja olema koeraaretaja perverssete plaanide tunnistajateks. Kõige selle juures on naistel vaja säilitada rõõmus meel ja kaitsta end nakkuse eest.

Filmi peaosalised ja stsenaristid on juba lapsest peale olnud parimad sõbrannad ja jätkanud ühist koomikuteed nii ülikoolis kui ka pärast seda sketšisaateid tehes. Nende omavaheline keemia on ekraanil väga veenev ja vaatajal ei teki kahtlustki, et tegu on õdede ja parimate sõbrannadega. Filmitegemine sai alguse mullu kevadel, mil koomikud meeleheitel isolatsioonis istudes endale uut väljundit otsisid. Eelarvet ja teostatavust plaanides võeti eeskujuks Steve Coogani ja Rob Brydoni reisifilmid, kus on samuti kaks koomikut autos improviseerimas. Lisaks leiti filmi kõrvalliine, mida sai kergesti teostada telefoni- või veebikõnedena. Tulemuseks on sümpaatne meelelahutus, mis ei lase küll vaatajal unustada ümbritsevat pandeemiat, kuid aitab sellega huumori abil paremini toime tulla.

Kuigi kaasrežissöörina võeti filmi tegema ka Whitney Calli koomikust kaasa Stephen Meek, on suuresti tegu naistefilmiga. Tegijate sõnul ei püüta lahendada globaalseid probleeme, sest naistel on komme laskuda detailidesse. Ja sedasi, rohujuuretasandil asjadega hakkama saades pääsetaksegi viiruse eest ja päästetakse vanaema.

Eesti kinodes linastub “Pääs(t)mine” alates 5. novembrist. Filmi levitab A-One Films Estonia.

Head Uudised GoodNews