1. Avaleht
  2. Film
  3. “Ärtuemanda” emand tuleb Tartusse filmivõtetele
“Ärtuemanda” emand tuleb Tartusse filmivõtetele

“Ärtuemanda” emand tuleb Tartusse filmivõtetele

Tartus ja selle lähiümbruses algavad augusti lõpus Taani, Belgia ja Eesti väärtfilmi „Erna läheb sõtta” võtted, mis toovad siia režissööri Henrik Ruben Genzi ja Taani ühe armastatuima näitlejanna Trine Dyrholmi.

Filmi kaastootja Nafta Films produtsendi Esko Ripsi sõnul on tartlastel põhjust elevust tunda: „Esimest korda filmitakse Tartus nii suurejoonelist väärtfilmi, mis jõuab kindlasti laiema kinopublikuni ja toob loodetavasti ka festivalidelt auhindu.”

„Erna läheb sõtta” jutustab Esimese maailmasõja ajal Taanis Jüütimaal elanud vaprast naisest, kes poja kaitsmiseks võtab ette raske teekonna Taanist läbi Saksamaa Prantsusmaa rindele. “Film kuulub sõjadraama žanrisse, kuid sellest ei puudu ka Madalmaade filmile omane must huumor ega liigutav armastus,” ütles produtsent Margus Õunapuu.

Tartu linnapea Urmas Klaas tervitab maailmatasemel filmitööstuse Tartusse jõudmist: „Tartu linn on tegutsenud selle nimel, et olla filmitööstusele heaks partneriks ja kutsuda siia suuri filmitootjaid nii Eestist kui ka välismaalt.”

Tartu Loomemajanduskeskuse juhi Kristiina Reidolvi üheks tööks on meelitada Tartu Filmifondi kaudu Tartusse erinevaid filmikompaniisid: „Meie jaoks on väga tähtis, et Tartu Filmifondi esimese rahvusvahelise filmi tootmine sujuks hästi ja professionaalselt, et tulevikus teisigi filmitootjaid Tartusse tuua. Kuivõrd Tartu Loomemajanduskeskuse üheks prioriteediks on filmivaldkonna arendamine, siis loodan, et lisaks Tartu Filmifondi tegevusmahtude kasvatamisele õnnestub pikas perspektiivis rajada Tartusse ka filmistuudio.”

Ülikooli majandusteaduskonna hoonesse ehitatakse võtete ajaks kasarmu ja Kindralimäele kaevikud lahingustseenide filmimiseks. „Filmis toimub pöördeline lahingustseen Saksa-Prantsuse rindel. Seda filmitaksegi siinsamas Tartu külje all, kust algab Lõuna-Eesti kuppelmaastik,” selgitas Õunapuu.

Nafta Films otsib osatäitjaid suurematesse rollidesse, aga ka taustanäitlejaid. 13.-14. augustini toimuvad Tartu Loomemajanduskeskuses avalikud casting‘ud, kuhu on oodatud mehed vanuses 18-70 aastat. Võtted Tartumaal lõppevad 25. septembril.

Film “Erna läheb sõtta” jõuab kinodesse 2020. aasta sügisel.

Head Uudised GoodNews