1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Assala Ibrahim õpetab Tallinnas Iraagi tantse
Assala Ibrahim õpetab Tallinnas Iraagi tantse

Assala Ibrahim õpetab Tallinnas Iraagi tantse

Tallinnas toimub 21.-23. septembrini Iraagi Tantsu Festival, kus esinevad tantsustaarid Ukrainast ja Venemaalt, traditsioonilise Iraagi tantsu õpitubasid viib läbi aga Assala Ibrahim Iraagist.

Assala sündis Basra linnas ja kasvas üles Iraagis, kuid tema praeguseks elukohaks on Šveits. Juba varases lapsepõlves puutus ta kokku Iraagi kultuuri rikkalike traditsioonidega ja idamaiste tantsudega. Assala kirg tantsu suhtes kasvas, kuid konservatiivses ühiskonnas, kus tants ei ole auväärne amet ja avalikke esinemisi taunitakse, oli raske unistusi ellu viia. Isegi tänapäeval ei ole araabiamaades ühtegi idamaise tantsu kooli. Assala lõpetas Bagdadi Ülikooli ja läks Basrasse keskkooliõpetajaks. 1993. aastal tekkis tal võimalus kolida Šveitsi, kus ta sai lõpuks ometi õppida idamaist tantsu ja tegeleda oma uurimistöödega. Tal oli kindel plaan Iraagi tantsu pärandit säilitada.

Traditsioonilised ja rahvuslikud tantsud huvitavad teda, sest ta usub, et need on hinnaline ja ohus teadmisteallikas ning ainuke tee innovatsiooni, loovuse ja eneseväljenduse juurde kunstivormis, millel nimeks idamaine tants. Lähis-Ida on tema jaoks igavene ja puhas inspiratsiooniallikas ning elav, alati täienev ja lõputult rahuldust pakkuv uurimistööväli. Ta on täiendanud oma uuringuid ka lääne tantsuõpetusmeetodite alal. Seda toetavad omakorda pilates, jooga ja hingamistehnikad. Tema eesmärk on näha arenguid õigetes õpetamistehnikates ning sarnast analüütilist uuringut traditsioonilises Iraagi ja Egiptuse rahvatantsus.

Aastatetepikkune uurimis- ja välitöö Iraagi tantsu kohta on andnud Assalale võimaluse analüüsida, dokumenteerida, taastada ja arendada selliseid unikaalseid Iraagi tantsustiile nagu raqs el kawliya (Iraagi mustlaste tants), raqs benat al rief (maapiirkondade tants) ning Lõuna-Iraagi khashaba ja basrawi. Ta teab nende tantsustiilide erinevusi ja sarnasusi ning on esimene õpetaja Iraagi tantsu ajaloos, kes on loonud detailse Iraagi tantsu terminoloogia, mis pole tuletatud balletist ega lääne kunstist, vaid on sügavalt seotud Mesopotaamia ajaloo ja Iraagi kultuuriga. Uuenduslik õpetamiskontseptsioon, unikaalne tantsustiil ja mõõtmatu Iraagi ja Egiptuse tantsude repertuaar on teinud temast ühe nõutuima tantsuõpetaja ja esineja maailmas. Ta jagab lahkelt teadmisi õpilastele ning on neile toetav, lahke ja julgustav eeskuju.

Esinejana on Assala teinud koostööd mitmete rahvusvaheliselt tuntud muusikute ja artistidega. Tema karjääri tipphetkedeks on ringreisid kahe legendaarse lauljaga: Makedoonia mustlaskuninganna Esma Redžepova ja Iraagi mustlaskuninganna Sajeda Obied. 2003. aastast on Assala Šveitsis seotud tantsu- ja muusikaprojektiga Beyond Culture, kus ta töötab Ssassa Bandiga. Projektis töötatakse immigrantide, kohalike laste ja noortega, et edendada kultuuridevahelist arusaamist, austust, integratsiooni ja omavahelist suhtlust läbi muusika ja tantsu.

Assala Ibrahim on tõeline Iraagi kultuuri suursaadik. Tema edu retsept? „Ma täidan oma elu tantsuga ja oma tantsu eluga.“

Head Uudised GoodNews