1. Avaleht
  2. Film
  3. Docpointil toimub Iraani režissööri meistriklass
Docpointil toimub Iraani režissööri meistriklass

Docpointil toimub Iraani režissööri meistriklass

Tänavuse Docpointi festivali peakülaliseks on tunnustatud Iraani režissöör Mehrdad Oskouei, kes viib Tallinnas läbi meistriklassi ja avab loomingu tagamaid.

Mehrdad Oskouei filme on näidatud üle maailma sadadel festivalidel ja tema filmid on võitnud mitmekümneid auhindu. Oskouei viimane teos “Päikeseta varjud” oli novembris maailma suurima dokumentaalfilmidefestivali IDFA avafilmiks ja võitis parima režissööri preemia. Filmi näeb autori kommentaaridega kinos Artis.

“Mehrdad Oskouei on ääretult huvitav ja selge omanäolise empaatilise käekirjaga parimas eas dokumentalist-lugudevestja. Tema filmid on kui aken Iraani ühiskonna paremaks mõistmiseks,” kommenteerib festivali kunstiline juht Kaarel Kuurmaa. “Oskouei leidlikes filmides segunevad iidse pärsia kultuuri aastasadadepikkused traditsioonid tänapäevaste sotsiaalselt teravate teemadega. Vaatamata esmatasandil raskelt näivaile teemadele suudab ta filmidesse alati panna üllatavalt suure annuse helgust ja kergust. Seda, missuguse meetodiga tal see õnnestub, saab kuulda juba meistriklassis ja filmilinastustel.”

Eesti publikule on varasemast tuttav Mehrdad Oskouei 2016. aasta Berlinalel auhinnatud film “Säratud unistused”, mis linastus Just Filmi programmis. Oskouei filmidest näeb Docpointil veel 2005. aastal valminud tragikoomilist filmi “Nina Iraani stiilis” ja 2011. aastal linastunud teost “Talve viimased päevad”.

Programmis linastub kokku viis vanemat ja uuemat Iraani elust kõnelevat dokki, lisaks Oskuei retrospektiivile režissöör Eva Mulvadi “Armastuselaps”, mis räägib keelatud abieluvälise suhte tõttu Iraanist põgenenud perekonnast.

Mehrdad Oskouei meistriklass eesti dokumentalistidele ja filmitudengitele toimub 1. veebruaril Balti Filmi- ja Meediakooli kinosaalis.

Head Uudised GoodNews