1. Avaleht
  2. Festival
  3. “Kõheda vastasmõju festivalil” osalevad Hiroaki Umeda, Zahir, Inga Salurand ja teised
“Kõheda vastasmõju festivalil” osalevad Hiroaki Umeda, Zahir, Inga Salurand ja teised

“Kõheda vastasmõju festivalil” osalevad Hiroaki Umeda, Zahir, Inga Salurand ja teised

Transdistsiplinaarsete etenduskunstide platvorm Eˉlektron tähistab sünnipäeva 1.-4. aprillini toimuva “Kõheda vastasmõju festivaliga”.

Juba teistkordselt toimuval festivalil keskendutakse piiride liigutamisele nii otseses kui ka kaudses tähenduses. Kõik etendused toimuvad virtuaalsel laval otseülekandena, mis tähendab, et programmis pole ühtegi eelsalvestatud esitlust ja kordusvaatamisvõimalust ei ole. Esinejad on küll erinevatelt kontinentidelt, kuid vaataja jaoks saavad nad kokku ühes virtuaalses keskkonnas. Vaatamiseks erinõudmisi ei ole, piisab keskmisest internetiühendusest, kõrvaklappidest ja brauserist.

Etenduskunst, kontserdid ja installatsioonid tuuakse vaatajateni läbi voogedastusplatvormi, mis on spetsiaalselt loodud koostöös kunstnike loominguliste vajadustega, pakkudes visuaalset, tehnilist ja sotsiaalset komponenti. See kõik aitab esinejal omakorda saavutada vahetuma kontakti publikuga ja võimaldab vaatajate omavahelist suhtlust, kui kaugel nad üksteisest sel hetkel ka ei viibiks.

Festivali ellukutsuja ja etenduskunstnik Maike Lond ütleb: “Sul on võimalik osa saada Tokyos, Amsterdamis, New Yorgis, Tallinnas või teistes geograafilistes punktides toimuvatest omavahel seotud, samas eraldiseisvatest otseetendustest. Need on kontinentideülesed kohtumised, kuid tunnetuslikult ühtses ajas ja ruumis, tekitades uusi emotsionaalseid ja füüsilisi aistinguid.”

Esinejaid ja kunstnike on seitsmest ajavööndist: Lõuna Aafrika Vabariigist, Ameerika Ühendriikidest, Venemaalt, Indiast, Rumeeniast, Hispaaniast, Hollandist, Soomest, Jaapanist ja Eestist. Tokyost toob Hiroaki Umeda minimalistliku, ent samas radikaalse heli,- pildi- ja valguskeele, mis omakorda tihedalt seotud kaasaegse Jaapani kunstiga. Rimini Protokolli etendus “Call Cutta at Home”, mis korraga toimub nii Indias, Peterburis kui ka Tallinnas, avab võimaluse vaadelda sotsiaalset distantseeritust kui võimalust kohtuda võõraste inimestega hoopis teises, kaugemas ruumis. See on 2005. aastal esietendunud Call Cutta voogteatri uusversioon. Rourou Ye, Avan Omeri ja Mary Notari etendus on kokku kõik üks eksperiment, kus toimub kontinentaalne ajaületus, sest esinejad on erinevatel mandritel, kuid kohtuvad siiski ühes toas.

Esietendusele tuleb Inga Salurandi, Liis Varese ja Hendrik Kaljujärve installatiivne kestvusetendus “Ruumiantropoloogiad”, mille peategelaseks on ruumid: elanikuta korter Rakveres, tühjalt seisev kontor Põhja-Tallinnas ja metsaruum Klooga-Rannas. Lisaks toimub kontsertprogramm, kus astuvad üles 5 Horses, Artjom (Benzokai), Samuli Tanner, Asuna, Kannabinõid, Zahir ja Ringhold. Festivali viimasel päeval toimub seminar “Where Have All The Magic Gone”, kus erinevate teadusvaldkondade esindajad arutlevad ruumi ja aja seostele ja käsitlustele teaduses.

Festivali toimumisele andsid panuse Babahh Media, Digital Sputnik, Looduskalender.ee ja Kanuti Gildi SAAL. Toetavad Eesti Kultuurkapital ja kultuuriministeerium.

Head Uudised GoodNews