1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Lisatud lood! Täna algab Entel-tentel koguperekontserdi tuur
Lisatud lood! Täna algab Entel-tentel koguperekontserdi tuur

Lisatud lood! Täna algab Entel-tentel koguperekontserdi tuur

gagitentel-lapsedEntel-tenteli lastelaule teavad tänased lapsed ja nende vanavanemad. Tänasest algab Entel-tentel koguperekontserdi tuur ning tublid laululapsed toovad Eesti suurtele lavadele kõikidele eestlastele südamesse lauldud lastelaulud.

Esimene kontsert toimub täna kell 18 Tartus Vanemuise Kontserdimajas, järgmine kontsert 28. detsembril Pärnu Kontserdimajas ning lõppkontsert 29. detsembril Tallinnas Estonia Kontserdisaalis. Lõppkontserdil teevad kaasa ka 46 aastat tagasi Estonia laval esinenud ETV saateansambli väärikas eas pillimehed ja  Entel-tenteli toonased laululapsed Kadri Hunt, Aet Ratassepp, Katrin Puur, Anu Sepp jt, kes just laulsidki Entel-tenteli laulud eestlaste südamesse.

Kõik tänased emad-isad ja vanaemad-vanaisad mäletavad, kuidas 1970ndatel naelutasid kogu rahva telerite ette võluvad väikesed laululapsed. Oli Horoskoobi kõrgaeg ning lapsedki laulsid täiskasvanute laule. Entel-tenteli laulukonkurss andis tõuke toonastele heliloojatele, et luua korraga palju vahvaid lastelaule. Need laulud on jäänud kõlama tänaseni ning ka tänased lapsed laulavad neid meelsasti, sest laulud on toredad ning seaded oivalised.

Onu Kalmeri põlvel Kirsti ja Klarika ning kahes reas tublid laululapsed – seda vinüülplaati teavad kõik. Ehkki vahepeal on tehtud neist lauludest sadu poppe versioone ja covereid, on GAG laululastepere taastamas esialgset nostalgilist kontserdihõngu. Helilooja Tõnis Kõrvits kirjutas 30-le loole algupärased seaded ning just pisut vanaaegne, klassikaliste pillidega saavutatud heliline kõlapilt ja noorema vanuserühma tublid ja innukad laululapsed tagavad nostalgilise kontserdielamuse.

Formaat on vana, kuid lapsed uued – need, kes on 2016. aastal kuue- kuni kaheksa-aastased. Et ka hääl ei oleks veel liiga palju koolitust saanud.

Saateansambel on vanamoeline: flöödid, klarnetid, saksofonid, fagott, ksülofon ja vibrafon, trumm, klaver, viiulid, tšello ning kontrabass. Selline klassikalise ansambli kooslus on tänapäeval luksus, kuid saab olema kontserdi kõlapildis kirsiks tordil. Ansamblis mängivad Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilased 4.-12. klassidest, kellel on lisaks ka muusikaline haridus omandatud või omandamisel.

Laululapsed on valitud Gustav Adolfi Gümnaasiumi 1.-3. klassi õpilaste, Gustav Adolfi Muusikakooli ja Gustav Adolfi Koolituskeskuse eelkooli õpilaste seast.

Igal Eesti perel on kodus kuulus punase ümbrisega vinüülplaat, kus armsad “Entel-tenteli” laululapsed poseerivad naerusuiselt koos saatejuhi ja laste sõbra onu Kalmeriga. Istute sellel 1970. aastal tehtud pildil 5-aastase tüdrukuna onu Kalmeri põlvel. Mida tunnete, et toonane Eentel-tentel äratatakse nüüd uuele elule tänaste lastega?

Kirsti Kuusk, „Entel-tenteli“ kunagine laululaps, kes elab täna Ameerika Ühendriikides Bostoni linnas: “Mind rõõmustab väga, et Entel-tenteli laulud on ka täna lastele jätkuvalt armsad! See ei üllata mind, sest need laulud olid tõesti fantastilised ja nendes oli midagi igavest, midagi, mis puudutas ja puudutab iga last. Ja ka lapsevanemat kui endist last, sest mingis mõttes me jääme ju alati lasteks. Need laulud on lapse universumist, kõigest sellest, mis ümbritseb last  ja millel on lapse jaoks suur tähtsus: päike, kodu, ema, puud ja põõsad, lilled ja lemmikloomad, mängud, rõõmud ja mured. Need on püsivad väärtused, mis moodustavad just selle vundamendi, mis tagab meile kindlusetunde ning positiivse ellusuhtumise – mis omakorda  on ju niivõrd tähtis iga inimese elus. Eesti heliloojate ja Entel-tenteli toreda koostöö tulemusena sündinud lauludest on saanud Eesti lastelaulude kullafond ja selle üle võime uhked ning õnnelikud olla! Ja see fond on pealegi päris unikaalne! Ma soovin laululastele head lauluhäält ja palju edu kontserdiks! Ja kui mitte isiklikult kohal, siis mõttes olen teiega laval.”.

Kuula laule!

Võilill

Ehitame Maja

Me kelgule võib tulla veel üks laps

Pardike ja mooniõis

Tuulepoiste laul

Hanepojad

Head Uudised GoodNews