1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Maailma kiireim klaverimängija: Guinnessi rekord oli mõeldud naljana
Maailma kiireim klaverimängija: Guinnessi rekord oli mõeldud naljana

Maailma kiireim klaverimängija: Guinnessi rekord oli mõeldud naljana

4. novembril esineb Tallinnas maailma kiireim klaverimängija Peter Bence.

Ungarist pärit Bence töötlused Queeni, Michael Jacksoni ja teiste megastaaride lugudest on kogunud internetis 300 miljonit vaatajat. 2012. aastal püstitas ta Guinnessi rekordi maailma kiireima pianistina. Bence skoor oli 765 klahvilööki minutis, mida tänase päevani pole keegi suutnud üle lüüa.

„Ma mängisin tudengina lugusid alati originaalidest kiirematena ja õpetajad naljatasid, et ma peaks Guinnessi rekordit proovima. Ma tegin seda naljana ja nagu paljud rekordid, nii ka see oli mõeldud inim- ja klaveripiiride leidmiseks. See oli rohkem matemaatika kui muusika,“ räägib ta.

Eeskujusid oli tal lapsepõlves palju: Mozart, Chopin, Bach ja Bartok, hiljem John Williams, Hans Zimmer. Siis Michael Jackson, kes teda palju mõjutas. Nüüd leiab ta inspiratsiooni kõigest, isegi kokkadest, nagu Gordon Ramsay, Raymond Blanc, Jamie Oliver, Gennaro Contaldo, sest talle meeldib süüa teha.

Bence tahtis lapsena mängida ka trumme, aga aega polnud. Nüüd on ta mõistnud, et kõik, mida ta mängib, on mängitud nagu löökpillidega. „Klaver on mu löökpill. Klaveriklahve ju lüüakse,“ sõnab Bence.

Bence harjutab vähemalt pool päeva võimalusel juhul, kui ta ei tuurita ega reisi. Pere ei kaeba. „Kui ma lugu masterdan, on sama laulu miljon korda kuulamine nende jaoks ilmselt palju tüütum,“ muigab ta. Kui laul on valmis ja avaldatud, avastab ta kohe midagi, mida tahaks muuta, pole seega kunagi rahul ega suuda oma lemmiklaulu nimetada.

Muide, kui Bence on linnas, kus ta pole varem käinud, tavatseb ta ööl enne kontserti mitu kilomeetrit kõndida.

Head Uudised GoodNews