1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Maailmakuulus illustraator Axel Scheffler joonistas GoodNewsi lugejaile oma kuulsa Grühvli
Maailmakuulus illustraator Axel Scheffler joonistas GoodNewsi lugejaile oma kuulsa Grühvli

Maailmakuulus illustraator Axel Scheffler joonistas GoodNewsi lugejaile oma kuulsa Grühvli

„Olen joonistanud peamiselt loomi, kuna neid on lihtsam teha kui inimesi, pealegi alustasin kunagi karikaturistina ja mu inimestel on päris suured ninad,“ ütles kirjandusfestivali HeadRead kutsel Tallinnas Lastekirjanduse Keskuses saalitäie noore publikuga kohtunud tuntud lasteraamatute illustraator Alex Scheffler, ja lisas: „Aga kuna need suurte ninadega inimesed osutusid populaarseks, on kirjastus mulle andnud nüüd vabad käed joonistada nii, nagu mina seda teen.“

Foto: Aita Nurga

Saksa päritolu, Inglismaal kunstihariduse omandanud ja juba aastaid Londonis elav Scheffler on illustreerinud ligi 130 raamatut, aga ilmakuulsaks sai ta koostöös kirjaniku Julia Donaldsoniga. Tähelennu tegid nad raamatuga „Grühvel“ (The Gruffalo) kakskümmend aastat tagasi. Raamat on tõlgitud 76 keelde ja seda on müüdud üle 13,5 miljoni eksemplari.

Lastekirjanduse keskuses on avatud ka Alex Scheffleri illustratsioonide näitus. Kunstnik ütles kohtumisel, et ta on joonistanud alates neljandast eluaastast. Raamatutesse pilte tehes kasutab ta traditsioonilisi meediume, peamiselt akvarelle ja värvipliiatseid. Üks pilt võtab aega üks-kaks päeva, enne seda tuleb aga teha visandeid ja kavandeid, nii et raamatu illustreerimine võtab üksjagu aega.

Järgmine tema illustreeritud raamat peaks ilmuma septembris ja see räägib tulnukatest. „Sain fantaasia vabaks lasta,“ ütles Alex Scheffler lõbusalt, vihjates sellele, et keegi ei tea ju täpselt, kuidas tulnukad välja näevad.

Kohtumise lõpus tekkis pikk järjekord autogrammisoovijaist. GoodNewsi lugejaile joonistas ta oma kuulsa Grühvli.

Aita Nurga Toimetaja