1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Muusikali „Merineitsi“ proovid käivad täie hooga
Muusikali „Merineitsi“ proovid käivad täie hooga

Muusikali „Merineitsi“ proovid käivad täie hooga

Prints Patrick (Jaagup Tuisk) ja prints William (Mark Oliver
Rahn) vehklemist harjutamas
Foto: Andrus Muuga

Rakvere linnuses etendub 21. juulil Kaari Sillamaa kirjutatud ja Janika Sillamaa lavastatud muusikal „Merineitsi“, mille peaosades mängivad Johanna-Elise Kabel ja Jaagup Tuisk.

Proovid käivad täie hooga. Kogu kahetunnine etendus pannakse kokku nelja ja poole päevaga. Lapsed tulevad laagrisse, kus eesmärgiks ongi muusikali õppimine. Kõik etenduses kaasategijad, näitlejad, kostümeerijad ja teised on Kaari Sillamaa Kaunite Kunstide Kooli lapsed, ja selle laagri eesmärk ongi näidata lastele, mida ühe muusikali tootmine endaga kaasa toob.

Kaari Sillamaa, mis toimub kaks päeva enne muusikali?

„Praegu teeme tööd paljudes sektsioonides. Staadioni ühes otsas on seltskonnatants ja teises mõõgavõitlus, sest meie prints peab ka, nagu printsid, ikka mõõgavõitlust pidama. Igas ruumis, kus on klaver, harjutab keegi midagi. Kõik õpetajad ja mina ka oleme rakendatud. Janika lavastab järjest stseene, kogu päev aktiivne töö käib.“

Staadioni ühes otsas on seltskonnatants ja teises mõõgavõitlus, sest meie prints peab ka, nagu printsid, ikka mõõgavõitlust pidama.

Kaari räägib, et lapsed, kes saavad proovist vaba hetke, lähevad kohe kostümeerija juurde, kus parandatakse ja sätitakse vastavalt vajadusele. Kostüümikunstnik on Janika ise ja tema on ka kostümeerijad välja õpetanud. Kõik, mis on kostüümidega seotud, et oleks ajastu- ja süžeetruu tulemus, on olnud Janika suur huvi. Ta on ennast sellel alal palju harinud ja õpetab seda kõike edasi Kaari kooli lastele.

„Kõik on väga positiivselt töised ja õhinaga asja juures. Peategelased (merineitsi, prints ja merenõid), kel on mõned laulud vokaalselt väga nõudlikud, said materjali veidi enne teisi kätte ja said sellevõrra varem hakata õppima. Aga suur osa sai siiski stsenaariumid ja noodid kätte laagrisse tulles ja peavad nelja päevaga selle omandama. Tekstid käes, peab need kohe pähe õppima, sest järgmine päev on juba stseeniproov. Sisuliselt nelja ja poole päevaga tehakse lugu,“ sõnab Kaari.

Tekstid käes, peab need kohe pähe õppima, sest järgmine päev on juba stseeniproov.

Õpitakse nii laagris kui ka Rakvere linnuses lavaproovides. Lisaks kaasatoodud dekoratsioonidele on linnuserahvas lahkelt lubanud kasutada asju ka oma territooriumilt – näiteks saab pikast taluvankrist sel korral paat merel.

Jaagup Tuisk kiidab mõõgavõitlust, mida kuninglikele noormeestele õpetab Andrus Muuga, kes saabus päev enne laagrit just Rootsist lavavõitluse koolituselt. Jaagupi arvates on vehklemine lahe. Teate ju ise, kuidas poistele meeldib, et saab relvamoodi asja kätte ja rüütlit mängida. Mõõgavõitlusekava ise on ka väga lahe ja mõõgad väga uhked.

Jaagup, hakkab ärevus sisse tulema?

„Ma ei ütleks, et ärevus. Pigem mõtlesin, et meil tulevad ülipikad tööpäevad, et nelja päevaga etendus kokku saada, mis võib olla väga väsitav ja raske, aga aeg läheb kiiresti, kõigiga on tore suhelda ja hea klapp.“

Milline lavapartner Johanna on?

„Ma olin juba siis väga õnnelik, kui kuulsin, et tema on valitud Merineitsi osa mängima. Nüüd, kui oleme saanud teha koos proovi, saan öelda, et temaga on väga lihtne tööd teha, ta haarab asju hoo pealt ja improviseerib juurde. Temaga on lihtne ja loogiline koostöö, sest ta mõtleb palju kaasa. Rääkimata tema häälest, mis on metsikult hea. Väga hea on temaga koos laulda ja tänaseks päevaks oleme saanud tagasisidet, et meie hääled sulavad kokku.“

Johanna, kuidas Jaagup on lavapartnerina?

„Oleme Jaagupiga kohtunud lavaproovis ja koos laulnud. Öeldi, et sobime laval hästi kokku ja meie hääled sulavad kokku. Temaga on väga lihtne koos töötada, sest ta arvestab minuga väga palju ja mina üritan temaga arvestada. See on väga tähtis osa koos laval töötamisel ja see on meil olemas.“

Head Uudised GoodNews