1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Telesaated
  4. Naised räägivad! “Naised, kes ei nuta” palgalõhest: me peame naistena ise peeglisse vaatama
Naised räägivad! “Naised, kes ei nuta” palgalõhest: me peame naistena ise peeglisse vaatama

Naised räägivad! “Naised, kes ei nuta” palgalõhest: me peame naistena ise peeglisse vaatama

naised_kes_ei_nuta_palgalõhe_1Miks peaks üldse maksma võrdset palka? Kas Võrus või Põlvas on palgalõhe suurem kui Harjumaal? Kust tuleb see hoiak, et naistele võib maksta teist tasu? Kas naised ise julgevad endale rohkem palka küsida? Kas ettevõtte siseselt peaksid palgad olema avalikud? Tänasel võrdse palga päeval ongi saates “Naised, kes ei nuta” jututeemaks just palgalõhe.

„Sama või võrdväärse töö eest peaks kindlasti maksma võrdset palka. Ma tunnen, et me ei peaks seda isegi põhjendama, see on ilmselge, et kui inimesed teevad sama või võrdväärset tööd, siis nad saavad ka selle eest sama tasu,“ lausus Sotsiaalministeeriumi soolise võrdõiguslikkuse poliitika juht Agnes Einman.

„Palgalõhe on tohutult kompleksne probleem, me ei saa öelda, et meil on nüüd see üks põhjus ja kui me selle lahendame, et siis me oleme palgalõhe ületanud. Palgalõhet mõjutavad kindlasti ühelt poolt soolised stereotüübid, ebavõrdne perekohustuste täitmine, tööandjate teadlikkus, haridusasutused jne“ lisas Einman.

naised_kes_ei_nuta_palgalõhe

„Vahepeal lähebki nii, et makstakse palka sümpaatia või pugemise järgi ja päris töö tegemise järgi seda palka ei maksta,“sõnas Eesti Naisuurimus – ja teabekeskuse juht Reet Laja.

„Ühiskonna hoiak on üldiselt pigem see, et palgalõhet ei ole, või siis naised individuaalselt ütlevad, et nad ei ole seda tunnetanud. Aga kui me vaatame statistikat, siis näeme, et palgalõhe on päris suur,“ rääkis Riigikogu liige Anneli Ott.

„Me peame naistena ise peeglisse vaatama! Lubame olla meestel mehed, et nad tahaksid naisi toetada, et nad oleksid naistega lugupidavad. Aga samas peame alati naisena valima võimaluse teist naist toetada. Tugev naine on see, kes annab teisele naisele võimaluse. Aga palju meie ühiskonnas seda tegelikult on?“ lisas Ott.

„Naised, kes ei nuta“ on Tallinna TV eetris täna algusega kell 21.20.

Head Uudised GoodNews