1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Telesaated
  4. Näitleja Karin Tammaru: oleme rõõmsad nende julgete vaatajate üle, kes meid oma kohalolekuga vajalikuks teevad
Näitleja Karin Tammaru: oleme rõõmsad nende julgete vaatajate üle, kes meid oma kohalolekuga vajalikuks teevad

Näitleja Karin Tammaru: oleme rõõmsad nende julgete vaatajate üle, kes meid oma kohalolekuga vajalikuks teevad

Vaatamata hetkeolukorrale tervisevaldkonnas käib teatrimaailmas töö suure hooga ning valmistatakse ette uue aasta projekte ja lavastusi. Ka näitlejal Karin Tammarul on hetkel käsil lavastuse proovid ja mitu mängukavas rolli. Samuti on selja taga edukas roll teleseriaalis. Karin räägib, kas ja kuidas on pandeemia tema tööelu mõjutanud, missugustest rollidest ta unistab ning millistes lavastustes näitlejat peagi näha saame.

Karinit tunneme teatrilavadelt, kus ta on läbi aegade mänginud suurepäraseid rolle. Näitleja on varasemalt töötanud Rakvere Teatris ja Vanemuise Teatris ning on praegu Endla Teatri koosseisuline näitleja. Karin on teinud palju meeldejäävaid rolle ka filmides ja teleseriaalides. Näiteks filmis „Pangarööv“ mängis ta Milvi tegelaskuju, teleseriaalis „Riigimehed“ õpetajat ning filmis „Pilvede all“ astus ta üles kui ootamatult välja ilmunud neljas õde. Filmis oli Karinil suur roll kanda, sest mängida tuli kelmi, kes ihales kuuluda täiuslikku pereellu. Samanimelise teleseriaali uutes osades seda tegelast kahjuks näha ei ole. „Tema elab rahulikult ja loodetavasti õnnelikult Soomes edasi,“ ütleb Karin.

Neljanda õe hingeelu

Karin mängis filmis „Pilvede all“ neljandat õde Irist. Näitlejale jäi kogu projektist hea mälestus. „See oli huvitav tegemine ning kolleegid olid toredad. Paljudega ma polnud töö mõttes varem kokku puutunud. See aitas kaasa mu rollile, sest Iris oli ka kõigile teistele tegelaskujudele võõras,“ kirjeldab Karin.

Aastate jooksul on tegelastel juba välja kujunenud omavahelised suhted ning koos töötades oldi väga loomulikud. „Mul tekkis korraks reaalselt ka tunne nagu minu tegelasel Irisel, et tahaks samuti sellisesse perre kuuluda. Iris proovis ka oma olemasolu õigustada ja teistele meeldida,“ lisab Karin.

Sarjade ja filmide võtted on alati ajaliselt väga piiratud ning ümbertegemise aega ei jää, teatris on aga teisiti. „Mul on tihti enda rollidega raske rahule jääda ja seda eriti filmis või teleseriaalis. Teatris saab vigade parandusi teha,“ räägib näitleja.

Töö jätkub, aga kas jõutakse ka finišisse?

Kui praegu on Harjumaal ja Ida-Virumaal kehtestatud piirangute tõttu teatrid suletud, siis Pärnumaal Endlas saavad näitlejad tööga jätkata. Hetkeolukorra üle Karin kurta ei saa ning pigem leiab näitleja, et on õnnelikus seisus. „Laiemalt läheb mul nagu kõigil eestlastel. Veel on õnn tööd jätkata, kuigi tunne on ikka, et ei tea, kas finišisse ikka jõuan. Olen rõõmus nende julgete vaatajate üle, kes meid oma kohalolekuga vajalikuks teevad,“ räägib näitleja.

Kuid siiski tunneb Karin, et erinevus tööelus enne pandeemiat ja praegu eksisteerib. „Vahe on tunda etendustel, kuna inimesi on vähem, aga proovid on ikka nagu alati,“ lisab näitleja.

Mälupilt flanellsärgis vanaisast

Karin otsib väljakutseid ja unistab rollidest, mis ei sünniks nagu möödaminnes, vaid nõuaksid eneseületamist ja sunniksid pingutama. Elisa Huubi uues teleseriaalis „Tulejoonel“ mängis Karin pommimehe (Marko Matvere) naist Ernat, mis oli üsna teistmoodi roll. „Uus olukord ja uus roll. Mängisin keerulise iseloomuga mehe naist, kes on vastuoluline, ei noor ega vana ning ei terve ega ka päris haige. Erna üritab pere jaoks tugev olla, aga samas vajab ise abi. Ta on lohutaja, aga ka kannataja. Eks see olukord rullub tema ees ootamatult lahti ja seetõttu ei ole tal mahtigi oma puusavalu tunda,“ räägib Karin.

„Tulejoonel“ on inspireeritud aastaid tagasi päriselt toimunud pommimehe tegevusest Lasnamäel. Karin tõdes, et mäletab toonast sündmust hästi. „Mälupildis oli ta nagu flanellsärgis vanaisa, kelle välimus ei reeda kuidagi tema tegevust. Õõvastav kontrast. Seriaalis on ta karmim tüüp,“ kirjeldab näitleja.

Karini jaoks oli suurim väljakutse rolli juures see, kuidas tegelaskuju sisemine segane olukord nii lühikese eetriajaga vaatajale edasi anda. Võtteplatsil käis tihe koostöö Marko Matverega. Karini meelest sujus kõik hästi. „Markoga puutusin kokku kunagi “Ohtliku lennu” seriaalis mängides, aga see oli juba väga ammu. „Tulejoonel“ võtted sujusid minu meelest viljakalt ja naljakalt, vaatamata loo tõsidusele,“ kommenteerib Karin.

Proovid täies hoos

Karinit saab lähiajal näha peamiselt Endla lavadel, kus ta astub üles lavastustes „Kõik naistest“, „Daamid“, „Nagu süldi keeduvesi“ ja „Vaade sillalt“, aga ka Vanemuise Teatris muusikalis „Nunnad hoos“. Proovid käivad lastetükiga, mis on mõeldud päris pisikestele ja mille nimeks on „Üks rohutirts läks kõndima“.

Head Uudised GoodNews