1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. OSALE AJASEIKLUSEL! Kassinurme mägedes toimub lahingrollimäng “Jüriöö ülestõus 2015”
OSALE AJASEIKLUSEL! Kassinurme mägedes toimub lahingrollimäng “Jüriöö ülestõus 2015”

OSALE AJASEIKLUSEL! Kassinurme mägedes toimub lahingrollimäng “Jüriöö ülestõus 2015”

Kassinurme linnamägi ja hiis Foto allikas: turismiweb
Kassinurme linnamägi ja hiis
Foto allikas: turismiweb

18.–19.  aprillil toimub Kassinurme mägedes Jõgevamaal ajaseiklus „Jüriöö ülestõus 2015“, mis viib osalejad 14. sajandisse. 2005. aastal Kassinurme mägedes alguse saanud lahingrollimäng toimub 11. korda.

„Elava Ajalooõppega on võimalik enamikku õpilasi panna ajaloo vastu huvi tundma,“ ütles Tarvastu Gümnaasium, ajalooõpetaja Aive Kaldra. „See muudab ajaloo põnevamaks kui mistahes arvutimäng, sest toimuvat elatakse läbi reaalselt ja mänguliselt. Kui hakkasin tegelema elava ajaloo ning rollimänguga, pole ajalootundides korra- või käitumisprobleeme, ainult säravad silmad ja suur õhin.“

„Lahingrollimängust „Jüriöö ülestõus“ on kujunenud  traditsioon, mis toob kokku noored kõigist Eestimaa nurkadest sõltumata nende emakeelest ja  rahvusest, toob ka huvilisi lähivälismaalt,“ ütles MTÜ Kalevite Kange Rahvas juhatuse liige Mati Nuut. „Ajaseikluse käigus lahendavad osalejad erinevaid ülesandeid, mis panevad proovile nii füüsise kui loomingulise nutikuse. „Jüriöö ülestõus“ on erakordne ka osalejatele sellepoolest, et nad panustavad mängu õnnestumisesse juba mitmeid kuid enne mängu tegelikku toimumist: koos juhendajatega valmistatakse varustust, osaletakse treeningutes ja õpitubades, omandatakse pädevusi, mis aitavad mängus edukamad olla.“

JüriööPeetakse läbirääkimisi, leitakse liitlasi, sõlmitakse kokkuleppeid ja viiakse nende kinnitamiseks läbi riitusi, orienteerutakse looduses, peetakse võsa- , avamaa- ja linnuselahinguid jne. Kindlasti tuleb „Jüriööl“ ka üllatusi, mis nõuavad kiiret reageerimist.

Kava ja täiendava info leiad SIIT!

Sündmuse kontole Facebookis pääsed SIIT!

Parimatele on ka autasud kategooriates parim leer; parim kostüüm; parim sõjalaager; parim rollimäng.

Jüriöö-5LARP – Live Action Roleplay,  tõlkes Päris Elus Rollimäng, kui  õhinapõhine  õppevorm on laialt kasutusel  arenenud riikide  koolides. Nii on näiteks USA- s tegutsev ettevõte Seekers Unlimited töötanud välja rollimängupõhised õppematerjalid koolidele, mida saavad õpetajad iseseisvalt tunnis kasutada. Poolas on Kazimierz Wielki Ülikooli õppejõu Michal Mochocki eestvedamisel aastatel 2012 – 2013 läbi viidud teaduslik uuring LARPi kui õppemeetodi efektiivsusest võrrelduna traditsiooniliste meetoditega. Tulemused olid LARPi põhiste meetodite kasuks. Skandinaavias on tavaline, et õpilased õpetajatega valmistuvad LARPiks, meisterdavad relvi, turviseid, kostüüme, kirjutavad koos rolle jms. Taanis on koguni kool, mille kogu õppekava on üles ehitatud ainult rollimängule – Østerskov Efterskole. 

VAATA „Jüriöö ülestõus 2014“ VIDEOID:

Head Uudised GoodNews