1. Avaleht
  2. Muusika
  3. RÕÕMUFESTIVALIL I Bänd Kangelased: loomine loob loomingut
RÕÕMUFESTIVALIL I  Bänd Kangelased: loomine loob loomingut

RÕÕMUFESTIVALIL I Bänd Kangelased: loomine loob loomingut

Laupäeval toimuva Rõõmufestivali korraldaja Tiit Trofimov kirjeldab, et funk-ansambel Kangelased on tema hinnangul Eesti kõige vingem bänd, kes pole kaotanud elurõõmu bänditöö sees ega võta iseenesestmõistetavalt, et rahvas on kohal. Kangelased ise ütlevad, et nad on tuntud oma venivate, kuid see-eest harvade kontsertide poolest.

Foto: Jane Vogt

Neli liiget, kes südamest muusikat loovad

Bänd Kangelased koosneb neljast liikmest. Nad räägivad, et kokku said nad nii, et Sten-Olle Moldaul oli käimas sooloprojekt ja ta kutsus külla Rauno Vaheri, et salvestada trumme. Nii hakkasidki nad koos mängima.

Foto: Jane Vogt

Peagi saadi aru, et vaja on ka bassimeest. Selleks sai ei keegi muu kui Indrek Mällo. „Oma jope ning selle kandi geniaalseim näppepilli harrastaja,“ kirjeldavad bändikaaslased.

Kolmekesi koos saadi aru, et mehed on Kangelased.

Foto: Jane Vogt

Hiljem liitus Tanel Aavakivi raudse trompetiga, kes keevitas bändi sõnul nii võimsalt, et nad said aru – vaja on ka klahve ja süntekaid.

Kaarel Kuusk on see mees, kes liitus 2022. aasta sügisel ning täidab Kangelased erakordsete helidega kogu spektrumi ulatuses.

  • Bändi esimeheks on Sten-Olle. „Vähemasti esinemise ajal. Ülejäänud aja peab ikka demokraatlikult teiste liikmetega läbi saama, kuid kontsertsituatsioonis oskab suurepäraselt teeselda, et tema justkui juhiks orkestrit,“ naeravad bändiliikmed.
  • Indrek bassi peal on tagumise rea üks tugisammas ja näppepilli suurejooneline vibreerija.
  • Kaarel Kuusk klahvidel ja lauldes on uskumatult usutav tõestus, et katarsis eksisteerib. Nobenäpp klahvidel ja kuldkõri karikas.
  • Rauno Vaher trummidel ja lauldes hoiab biiti, punub hõbeniiti. Loob rütme, et saaks liigutada keha, lõdvestuda ja ühenduda. Loodusnähtus, kelle kogemiseks on soovitatav kohal olla.

Rõõm koosloomisest

Bänd tunneb rõõmu, kui saavad koos luua ja välja elada, mängida, tunda rõõmu ja erinevaid tundeid ja emotsioone. Nad usuvad, et loomine loob loomingut.

Foto: Jane Vogt

Nad tunnistavad, et eks bändi tehes tekib ka probleeme. „Tundub, et negatiivsed ja positiivsed võnked on vajalikud tasakaalu hoidmiseks. Kui on tekkinud probleemid, siis räägime lahti ja lahendame ära. Ausus, austus, kommunikatsioon!“ räägivad nad sellest, kuidas nende bänd toimib.

Foto: Jane Vogt

Bänd astus lavale ka eelmisel Rõõmufestivalil. Nende sõnul oli see niivõrd vägev, et seda on vaja veel erilisemalt koos kogeda.

Foto: Jane Vogt

Nende lemmikesinemised on kõik esinemised esinemise ajal. „Meie esinemised on iga kord ainulaadselt erakordsed esinemised. Esindame esinemisel esinemise esmast esinemist. Esimest esinemist esindav esineja esineb esmakordselt Rõõmufestivalil,“ kõlab sõnademäng bändi suust.

Tallinnas toimub laupäeval Rõõmufestival

Enesearengu teejuht Tiit Trofimov korraldas suvel Rõõmufestivali. Ta otsustas festivali uuesti korraldada just praegusel ajal, kus on pime ja külm ja vajame tegelikult rõõmu kõige rohkem. Festival toimub 25. novembril Teras Beach siserannahallis, kus on 26 kraadi ja saab olla keset talve suveriietes, nautida pehmet ookeani äärest toodud liiva ja palme. Lastele on festivalile tasuta sissepääs.

Head Uudised GoodNews