1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Silmapaistvaks nooreks eestlaseks esitati 13 kandidaati
Silmapaistvaks nooreks eestlaseks esitati 13 kandidaati

Silmapaistvaks nooreks eestlaseks esitati 13 kandidaati

Foto: JCI

Juba 15-ndat korda Eesti Ettevõtlike Noorte Koja JCI Estonia poolt korraldatavale konkursile Silmapaistev Noor Eestlane 2013 esitati rekordarv kandidaate. Võitjad selguvad 14. septembril Haapsalus toimuval tunnustustseremoonial, kus esitletakse kõiki nominente ning kuulutatakse välja 3 laureaati, kelle selgitab välja üheksa liikmeline žürii.

Juunikuus lõppenud konkursile saadeti läbi erinevate kanalite ligi 40 ettepanekut. Tööd tehti 15 ankeediga, avalikkuse ette tuuakse 13 nominenti. Kandideerimise eeldusteks on märkimisväärsed saavutused oma tegevusvaldkonnas, mis on kasu toonud ühiskonnale ning olnud eeskujuks teistele noortele.

Silmapaistva Noore Eestlase auhinda Eestis on 15 aasta jooksul välja antud kümnes kategoorias: äri, poliitika, akadeemilise tegevuse, kultuuri, eetika, meditsiini, religiooni, sotsiaalse ja ühiskondliku tegevuse ning isikliku täiustamise kategoorias.

Silmapaistev Noor Eestlane 2013 nominendid on Andrus Kõresaar, Carri Ginter, Dan Bogdanov, Epp Petrone, Helen Lepalaan, Kerli Kõiv, Kriss Soonik, Kristjan Randalu, Kristo Käärmann, Martin Koppel, Nikolai Novosjolov, Taavet Hinrikus ja Tanel Toom.

2013. aasta nominente hindab auväärt žürii koosseisus Evelin Ilves, Mart Einasto, Heidi Pruuli, Kaspar Loog, Raul Rebane, Riine Pajusaar, Tõnis Kaasik, Monika Pullerits ja Tõnis Kõiv.

Ülemaailmse organisatsiooni (JCI) projekt The Outstanding Young Person (TOYP) rahvusvaheline auhind on silmapaistvale noorele inimesele vanuses 18 – 40 eluaastat. Igal aastal tunnustab JCI üle maailma kümmet silmapaistvat noort inimest, kes on saavutanud märkimisväärset edu nii oma tegevusvaldkonnas, ühiskondlikus elus kui isiklikus arengus. TOYP on JCI üks vanemaid ja hinnatumaid programme, mille ajalugu ulatub 1930-ndatesse aastatesse. JCI Estonia liitus programmiga 1999-ndal aastal. Eestlastest on pälvinud Maailma Silmapaistva Noore Inimese tiitli 1993-ndal aastal toonane Eesti peaminister Mart Laar ja 2007-ndal aastal IT-guru Tarvi Martens.

Silmapaistev Noor Eestlane 2013 auhindade pidulik üleandmine toimub traditsiooniliselt JCI Estonia aastakonverentsi osana, mis sellel aastal on pühendatud tervisejuhtimisele. See on kahepäevane tähtsündmus, mis toob kokku noored juhid, liidrid, ettevõtjad ja valdkonnaeksperdid üle vabariigi. Noorte tunnustamisest est saab osa ka läbi ERR online ülekande.

Ettevõtlike Noorte Koja poolt varem tunnustatud TOYP-laureaadid on:

2012: Paavo Nõgene, Anneli Ohvril, Alar Kolk.
2011: Erkki Raasuke, Jaak Karp ja Märt Agu.
2010: Ain Mäeots, Liina Lokko, Kaia Kanepi.
2009: Sten Tamkivi, Kaido Höövelson (Baruto), Mihkel Kütson.
2008: Ahti Heinla, Lasse Lehis ja Ülle Rüüson.
2007: Artur Taevere, Helena Tulve, Toomas Trapido.
2006: Tarvi Martens, Kaido Kikkas, Priit Kogermann.
2005: Anzori Barkalaja, Siiri Sisask, Priit Võigemast.
2004: Janika Mölder, Sven Mikser, Alar Sikk.
2003: Annely Peebo, Tanel Joost, Jaan Tätte.
2002: Meelis Muhu, Peeter Marvet, Hirvo Surva.
2001: Andrus Veerpalu, Tarmo Noop, Elmo Nüganen.
2000: Kristiina Ojuland, Ando Kiviberg, Kristina Shmigun.
1999: Anu Tali, Jaan Kirsipuu, Linnar Viik.

Head Uudised GoodNews