1. Avaleht
  2. Muusika
  3. Suur kodune Eurovisiooni ühisvaatamine plaanis? Nipid, kuidas valmistuda
Suur kodune Eurovisiooni ühisvaatamine plaanis? Nipid, kuidas valmistuda

Suur kodune Eurovisiooni ühisvaatamine plaanis? Nipid, kuidas valmistuda

Täna kell 22.00 läheb Rootsist eetrisse Eurovisiooni lauluvõistluse finaal, kus astuvad võistlustulle Euroopa parimad artistid, sealhulgas kõigi rõõmuks ka eestlased. Mõistagi on tegemist üritusega, mille jaoks paljud eestlased kodutelerite ette kogunevad ja Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar toob välja parimad nipid, kuidas enda kodune meelelahutussüsteem suureks ühisvaatamiseks valmis panna.

Foto: Freepik

Heli on kõige olulisem

„Esimese asjana tuleb enda kodune helisüsteem üle vaadata. Võimalusel tasub kindlasti kasutada ribakõlarit ehk soundbar’i, mis muudab muusika kuulamise palju vägevamaks kogemuseks ja laseb laule täiel rinnal nautida. Lisaks tasub pisut uurida enda teleri helisätteid, näiteks kas on võimalik aktiveerida mõni funktsioon, mis annab ühtlaselt edasi nii muusikat kui ka inimestevahelist dialoogi. Seda põhjusel, et lisaks muusikale on üritusel ka palju rääkimist, seega peab helilahendus olema tasakaalustatud. Samsungi teleritel ja ribakõlaritel on olemas Q-Symphony lahendus, mis kasutab samaaegselt teleri enda ja ribakõlari kõlareid, luues ühtlase heli,“ sõnas Pennar.

Järgmiseks pildisätted

Tänapäevaste peenete telerite maailmas võivad inimesed, kes muidu väga palju traditsioonilist televisiooni ei vaata, olla harjunud terava 4K pildiga, mida pakub YouTube või Netflix. Tavaline kaabeltelevisioon on aga pisut madalama kvaliteediga, seega teleri puhul tasub sisse lülitada erinevad pildiparandussätted, mis digiboksist tulevat HD pilti täiustavad.

Samuti jõuab veel üle vaadata ka koduse teleteenuse pakkuja paketi. Mitmed teenusepakkujad lasevad kliendil valida, kui ta soovib saada parema kvaliteediga pilti. Lisaks tuleb Pennari sõnul arvestada, et paljud inimesed kasutavad täna teenuseid, mis kasutavad pildi edastamiseks internetiühendust, seega tuleb olla kindel, et internetikiirus on maksimaalne Eurovisiooni ajal. Selleks tuleks näiteks erinevad suurte filmide või mängude allalaadimised jätta pühapäeva.

Valgus ruumis 

Lisaks telerile endale tasub toas valgusolud parimaks kogemuseks paika sättida. Põhiline nõuanne siin on, et teleri ekraanile ei tohiks otse valgus langeda, kuna see tekitab peegeldusi ja kiirgab ekraanilt tagasi, mis muudab vaatamiskogemuse kehvemaks.

„Samsungi 2024. aasta teleritel on ka näiteks spetsiaalne peegeldusvastane (anti-glare) tehnoloogia, mis aitab valguse peegeldumist ekraanilt vältida ja hoiab pildikvaliteedi võimalikult hea. Hetkel saab uusi ekraane veel eeltellida, kuid varsti jõuavad need juba poodidesse,“ sõnas Pennar.

Ideaalis võiksid valgusallikad olla ekraanist võimalikult kaugel. Nii on pildikvaliteet parim ja samuti on toas loodud niimoodi mõnus hubane olustik. Samas tuleb arvestada, et toas ei tohiks olla täiesti pime, kuna ainult ekraanivalguse vaatamine pikka aega võib olla silmadele koormav.

Pane snäkid valmis 

Nagu me kõik teame, siis on Eurovisioon ja eriti selle finaal üks pikemat sorti üritus. Seega tasub telerilauale rohkelt suupisteid varuda, kuna õhtu tuleb pikk. Miks mitte kaaluda erinevatest riikidest pärit suupisteid, mis annavad kogu olemisele rahvusvahelise külje, mida Eurovisioon ju kahtlemata on.

Head Uudised GoodNews