1. Avaleht
  2. Festival
  3. TREILERID I PÖFFi debüütfilmide konkursil osaleb ka Eesti film
TREILERID I PÖFFi debüütfilmide konkursil osaleb ka Eesti film

TREILERID I PÖFFi debüütfilmide konkursil osaleb ka Eesti film

Viie aasta järel võistleb Pimedate Ööde filmifestivali debüütfilmide konkursil Eesti film – Lauri Randla „Hüvasti, NSVL”.

Nostalgiline draamakomöödia ingerisoome perekonna värvikast elust ENSV lõpuaastatel perepoeg Johannese silme kaudu põhineb ingerisoomlasest autori lapsepõlveelamustel. Soomes, kellega koos see on toodetud, on linateost nimetatud ka maailma esimeseks pikaks ingerisoome mängufilmiks.

„Ma loodan, et mu film lükkab kas või natukenegi edasi selle keele väljasuremise,” on 39-aastane Randla ise öelnud.

Filmi operaator on Elen Lotman, kunstnik Jaana Jüris ja peaprodutsent Peeter Urbla. Peaosas Niklas Kouzmitchev.

Viimati osales Eesti linateos debüütfilmide võistluskavas 2015. aastal, kui linastus „Must alpinist”.

Kokku on täna välja kuulutatud ja müügile jõudnud konkursiprogrammis 18 filmi, millest kümne puhul on tegu maailma-, seitsme puhul rahvusvahelise ja ühe puhul Euroopa esilinastusega.

PÖFFi juht Tiina Lokk nimetas tänavust valikut jõuliseks, väljakutsuvaks ja mitmekesiseks, mis esindab filmikunstis kõike värsket ja vitaalset. „Kui filmitööstus ühel heal päeval taastub, viivad just sellised autorid seda edasi,” ütles ta.

Žanriliselt leiab klassikaliste draamafilmide kõrvalt enim draamakomöödiaid. Sonia Liza Kentermani „Rätsep” viib näiteks majanduskriisist räsitud Kreekasse, kus ühelt sugupõlvelt teisele pärandatav rätsepatöökoda satub kokkuvarisemise äärele ja selle pärijal tuleb leiutada midagi täiesti uut, et ellu jääda. Belglaste Ann Sirot´ ning Raphaël Balboni filmis „Meeletult elus” tekitab aga dementsuse tõttu lapsikuks muutunud vanaproua tõelise kaose, keerates poja ja minia elu pea peale.

On ajaloolisi ja põnevusdraamasid, ka üks fantaasiadraama, itaallase Nicolangelo Gelormini „Fortuna – tüdruk ja hiiglased”, milles väike tüdruk usub, et on inimeste keskele sattunud tulnukaprintsess. Austraalia režissööri Victoria Wharfe McIntyre´i „Üleujutus” esindab aga vesternit – see on kättemaksufilm, mis teeb kummarduse aborigeenide kultuurilisele pärandile.

Otse tõsielust on pärit poolaka Jan Holoubeki film „25 aastat süütuna”, mis põhineb kogu Poolat vapustanud lool, kus noor mees – Tomasz Komenda – mõisteti teismelise tüdruku vägistamise eest 25 aastaks vangi. Ta istus trellide taga 18 aastat, enne kui süütuks tunnistati.

Maailmajagudest on tänavuses võistluskavas Euroopa, Aasia, Ameerika ja Austraalia filme: 11 Euroopast, neli Aasiast, kaks Ameerikast ja üks Austraaliast. Esimest korda võib võistluskavast leida Süüria filmi.

Kõige noorem režissöör on 26-aastane venelane Dmitri Rudakov, kelle film „Sentents” on pühendatud kirjanik Varlam Šalamovi viimastele elupäevadele. Vanim on 49-aastane süürlanna Rana Kazkaz – tema ja kaasrežissöör Anas Khalafi põnevusdraama „Tõlkija” räägib süüria poliitilisest pagulasest, kes naaseb pärast revolutsiooni puhkemist kodumaale, kui ta saab teada, et tema vend on arreteeritud.

Oma kodumaal on juba pälvinud tunnustust Lõuna-Korea režissööri Bae Jong-dae psühholoogiline draama „Must valgus”, mille peaosatäitja Yeom Hye-ran võitis Jeonju festivalil Korea filmide võistlusprogrammis parima naisnäitleja preemia.

Väljaspool võistlust jõuavad ekraanile Joe Marcantonio psühholoogiline põnevusfilm „Sugulased”, Nacho Álvarezi muusikalifilm „Süda tuksub tuks-tuks-tuks” ja Evi Romeni draamafilm „Miks mitte sina”. Viimane võitis äsja Zürichi filmifestivalil võistlusprogrammi Fookus, kus linastatakse Saksamaa, Austria ja Šveitsi lavastajate huvitavamaid uusi töid.

Alates tänasest saavad debüütfilmide võistluse pileteid osta PÖFFi lojaalsusprogrammiga liitunud inimesed ehk Hundikarja liikmed, reedest ka kõik teised soovijad. Kuni 8. novembrini on piletid müügil 5-eurose soodushinnaga.

Festival rakendab kõiki koos Terviseametiga välja töötatud ohutusreegleid, et tagada kinokülastajatele turvaline keskkond. Maskid on rangelt soovituslikud, festival varustab nendega kõiki külastajaid tasuta. Seansside vaheajal kinosaale puhastatakse ja desinfitseeritakse.

PÖFFi virtuaalsete seansside pileteid saab osta alates 6. novembrist. Virtuaalne PÖFF jõuab publikuni veebiplatvormide Shift72 ja Elisa Stage vahendusel.

24. Pimedate Ööde filmifestival leiab aset 13. novembrist 29. novembrini kombineeritud kujul – filme saab esimest korda vaadata nii kinodes kui virtuaalselt.

VÕISTLUSPROGRAMMI FILMID

Sentents” (Venemaa)

Сентенция / Sententia

Režissöör Dmitri Rudakov

GULAG-i laagrites istunud kirjanik, „Kolõma juttude” autor Varlam Šalamov kustub vaikselt trööstitus vanadekodus, on kaotanud nägemise ja kuulmise, kuid jätkab kõige kiuste loomingulist tegevust, püüdes artikuleerimata kõnes edastada elu viimaseid luuleridu. Kaks kirjaniku austajat püüavad iga tema sõna, et neid tuleviku tarvis talletada. Sümbolistlik kurbmäng. Ood loomingule. Maailmaesilinastus.

Rätsep” (Kreeka-Saksamaa-Belgia)

Raftis / Tailor

Režissöör Sonia Liza Kenterman

Ateenas tegutsev põline rätsepatöökoda satub majanduskriisi tõttu kokkuvarisemise äärele. Omaniku poeg Nikos otsustab alustada algusest ja leiutada midagi hoopis uut – ratastel töökoja – ja minna ise klientide juurde. Sügavalt isiklik ja liigutav draamakomöödia Kreeka lähiajaloo karmidest ja süngetest hetkedest. Maailmaesilinastus.

Tagantpoolt teine” (Taani)

Den næstsidste / The Penultimate

Režissöör Jonas Kærup Hjort

Tähtsusetu kommunaalametnik siseneb veearvestit kontrollides hiiglaslikku hoonesse, kust ta ei leia enam väljapääsu. Kafkalik allegooria täis groteskselt süsimusta absurdihuumorit. Maailmaesilinastus.

Olümpose modell” (Saksamaa)

Modell Olimpia / Model Olimpia

Režissöör Frédéric Hambalek

Meeleheitel ema töötab välja kummalise plaani oma destruktiivsete kinnisideedega poja abistamiseks. Asi läheb käest, kui plaani kaasatakse naabritüdruk, kes sellest ise ei tea. Absurdidraama, mis uurib nooruki vaimumaailma tumedaid ihasid ja ühe ema kanaemalikke kasvatusmeetodeid. Maailmaesilinastus.

Mulle teadaolevalt” (Ungari-Rumeenia)

Legjobb tudomásom szerint / As Far as I Know

Režissöörid Nándor Lörincz ja Bálint Nagy

Nóra ja Dénes otsustavad adopteerida lapse, kes liidaks nad uuesti pereks ja päästaks mõraneva abielu. Ühel hommikul ilmub Nóra aga koju ja väidab, et teda vägistati. Dénesile hakkab üha enam tunduma, et see pole muud kui järjekordne appikarje tähelepanu järele. Teravalt pingeline lugu, mis põhineb tõsielulisel juhtumil. Maailmaesilinastus.

Ülim õnn” (Hiina)

Great Happiness

Režissöör Wang Yiao

Hiina ühe-lapse-poliitika ajal sündinud kolm sõpra seisavad silmitsi proovikividega, mille veeretab nende teele moodne materialistlik ühiskond. Nende elu tõusud ja mõõnad rulluvad lahti tragikoomiliste juhtumite kaudu. Läbinägelik ja irooniline draama tänapäeva Hiina ühiskonnast. Maailmaesilinastus.

Mooniväli” (Rumeenia)

Câmp de maci / Poppy Field

Režissöör Eugen Jebeleanu

Geist politseinik, kes varjab oma seksuaalset orientatsiooni, peab sekkuma LGBT-teemalise kinoseansi pärast puhkenud protestiaktsiooni, mille korraldavad homofoobid. Psühholoogiline pinevus keeratakse viimase vindini. Maailmaesilinastus.

Hing tahab lennata” (Kolumbia-Brasiilia)

El alma quiere volar / Longing Souls

Režissöör Diana Montenegro

10-aastane Camila avastab, et kõik tema suguvõsa naised peavad end neetuks ja süüdistavad selles oma elu tabanud häda ja viletsust. Kuidas peaks eluga edasi minema? Matriarhaatlik saaga, delikaatne ja intiimne portree naiselikkusest ja kompleksidest. Maailmaesilinastus.

Karneval” (Argentina-Brasiilia-Tšiili-Mehhiko-Boliivia-Norra)

Karnawal

Režissöör Juan Pablo Félix

Noor malambo-tantsija valmistub oma elu kõige tähtsamaks võistluseks, kui vangist lubatakse mõneks päevaks koju tema kurjategijast isa, kes kisub poja kriminaalsesse maailma. Sotsiaalne draama, millest saab ootamatult põnevik. Maailmaesilinastus.

Tõlkija” (Süüria-Prantsusmaa-Šveits-Belgia-Katar)

Almutarajim / The Translator

Režissöörid Rana Kazkaz ja Anas Khalaf

Poliitilise pagulasena Austraalias elav süürlasest tõlk naaseb eluga riskides kodumaale, kui seal puhkeb revolutsioon ja tema vend arreteeritakse. Teravamat sorti põnevusdraama, mille tegevus rullub lahti ühes maailma kõige problemaatilisemas piirkonnas. Maailmaesilinastus.

Hüvasti, NSVL” (Eesti-Soome)

Goodbye Soviet Union

Režissöör Lauri Randla

Johannes sünnib tudengist üksikemale ja jääb vanavanemate kasvatada, samal ajal kui ema ajab hipiasju ja protesteerib Afganistani sõja vastu. Kanged karakterid tülitsevad omavahel, kuni ema kombineerib end KGB kaudu Soome tööle ja Johannesel tuleb hakata üksinda elu tōsiasju avastama. Ta armub kōrvuni kooliõde Verasse, kakleb, riskib, saab karistada… ja taustal laguneb kurjuse impeerium, mida peeti igaveseks. Ingerisoome perekonna värvikas elu Eestis nõukaaja viimastel aastatel. Rahvusvaheline esilinastus.

25 aastat süütuna” (Poola)

25 lat niewinnosci. Sprawa Tomka Komendy / 25 Years of Innocence

Režissöör Jan Holoubek

Süütu noor mees – Tomasz Komenda – mõistetakse teismelise tüdruku vägistamise eest 25 aastaks vangi. Vaatamata ülekohtule säilitab ta nende pikkade aastate jooksul lootuse ja inimlikkuse. Põhineb tõestisündinud lool, mis vapustas kogu Poolat. Rahvusvaheline esilinastus.

Must valgus” (Lõuna-Korea)

Bit-Gwa Cheol / Black Light

Režissöör Bae Jong-dae

Autoavariis hukkunud mehe naine hakkab süütundest vaevatuna uurima avarii põhjusi, sisenedes varjatud saladuste labürinti. Psühholoogiline draama. Rahvusvaheline esilinastus.

Vaenlased” (Iraan)

Doshmanan / The Enemies

Režissöör Ali Derakhshandeh

Linnakeses hakkavad levima anonüümsed kirjad, mis süüdistavad keskealist Zorehi mitmetes pattudes. Varsti selgub, et kirju saadab ta ise. Ootamatu süžeega film üksindusest. Rahvusvaheline esilinastus.

Meeletult elus” (Belgia)

Une Vie Démente / Madly in Life

Režissöörid Ann Sirot ja Raphaël Balboni

Alex ja Noémie valmistuvad esimese lapse sünniks, kui nende elu keerab pea peale Alexi ema, kellel avastatakse kiirelt arenev dementsus. Ta muutub ise lapseks, külvates ohjeldamatut kaost nii kodus kui ka väljaspool seda. Draamakomöödia. Rahvusvaheline esilinastus.

Fortuna – tüdruk ja hiiglased” (Itaalia)

Fortuna / Fortuna – The Girl and the Giants

Režissöör Nicolangelo Gelormini

„Su nimi on Nancy. See on sinu kodu,” kinnitab ema oma väikesele tütrele. Aga too ei ole selles sugugi veendunud. Sõbrannad Nicola ja Anna on ainsad, kes teda mõistavad. Nad ütlevad, et Nancy on Fortuna-nimeline printsess, kes peab leidma tee tagasi oma planeedile. Stiilne ja sünge fantaasiadraama, kus miski pole nii, nagu näib. Rahvusvaheline esilinastus.

Üleujutus” (Austraalia)

The Flood

Režissöör Victoria Wharfe McIntyre

Kui Jarah kaotab oma abikaasa, lapse, maatüki ja takkapihta ka süütuse, võtab ta ette hirmsa kättemaksu. Üllatav ja verine, aga ka tujutõstev sõit pea võimatuna tunduval lepituse karussellil. Vestern, mida rikastavad aborigeenide kultuuri poeesia, pärand ja ajalugu. Rahvusvaheline esilinastus.

Kui tuul peaks vaibuma” (Prantsusmaa-Armeenia-Belgia)

Si le vent tombe / Should the Wind Drop

Režissöör Nora Martirosyan

Prantslasest ekspert peab andma hinnangu, kas ennast iseseisvaks kuulutanud Mägi-Karabahhi lennujaam on avamiskõlblik. Ta riskib kõigega, et aidata sel suletud piirkonnal ennast maailmale avada. Päevakajaline draama. Euroopa esilinastus.

VÄLJASPOOL VÕISTLUST

Sugulased” (Suurbritannia)

Kindred

Režissöör Joe Marcantonio

Last ootav naine leiab end pärast elukaaslase hukkumist tema kummalise perekonna hoole alt. Mida aeg edasi, seda enam hakkab nende osavõtlikkus meenutama vanglat ja tundub, et neil on peagi sündiva lapsega oma plaan. Psühholoogiline põnevusfilm. Euroopa esilinastus.

Süda tuksub tuks-tuks-tuks” (Hispaania)

Explota Explota / My Heart Goes Boom

Režissöör Nacho Álvarez

1970ndate Hispaanias, kus teeb oma viimaseid hingetõmbeid Franco diktatuur, püüdleb noor tantsijanna oma unistuse poole saada teletäheks. Muusikalifilm täis kirkaid värve, elurõõmu ja Raffaella Carrà surematuid lööklaule. Eesti esilinastus.

Miks mitte sina” (Austria-Belgia)

Hochwald / Why Not You

Režissöör Evi Romen

Pärast seda, kui Roomas tapetakse queer-peo massitulistamises Mario esimene armastus Lenz, naaseb ta oma konservatiivsesse kodukülla Tiroolis, kus temast saab süüdistavate pilkude sihtmärk. Maailmaesilinastus koostöös Zürichi filmifestivaliga.

Head Uudised GoodNews