1. Avaleht
  2. Film
  3. 10 parimat pärlit Eesti filmikunstist
10 parimat pärlit Eesti filmikunstist

10 parimat pärlit Eesti filmikunstist

Vabariigi aastapäevaga käivad ikka käsikäes kiluvõileivad, lipu heiskamine ja paraad. Kui aga pidusöök on laual ja presidendi kõne vaadatud, tuleb traditsiooniliselt jätkata õhtut Eesti filmiklassikaga. Selleks, et kodumaiste linateoste vahel valimine lihtsamalt läheks, soovitame 10 kvaliteetfilmi, mille seast leiab nii uusi lemmikuid kui ka ajatut klassikat.

Kalev

Kui Nõukogude Liit 1990. aastal lagunes ning Eesti taasiseseisvumise eest võitles, toimusid samal ajal Nõukogude Liidu korvpalli meistrivõistlused. Tugevad eriarvamused, et eestlased ei tohiks mängust osa võtta, motiveerisid Kalevi tiimi rohkemgi edasi võitlema. Pärast mitmeid raskeid katsumusi ning peaaegu allaandmisi, teadsid pühendunud spordimehed vaid üht – mäng on rohkem kui võit. 2022. linastunud ajalooline draamafilm “Kalev” on nomineeritud Oscarile ning noppinud mitmeid auhindu.

Fred Jüssi. Olemise ilu

Loodusfilosoof Fred Jüssi viib vaatajad maalilisse Eestimaa loodusesse. Filmiga näitab ta, milline rahu ja energia meid ümbritseb väljaspool kiiret elutempot ning kui oluline on tegelikult hetkes elada ja olla. Maandavad helid, lummavad kaadrid ning mõtlemapanevad tsitaadid viivad vaatajad uuele hingeseisundile.

Vehkleja

Film räägib Leningraadist Haapsalusse rännanud meistersportlasest Endel Nelisest (Märt Avandi), kes 1954. aastal hakkas pärast rasket sõjajärgset elu kooliõpilastele vehklemist õpetama. Vastuolu ning kriitika, mis neid alguses saatis, viis hoopis nad uuele eluteele, mis muutis nii noormeest kui ka tema õpilasi.

Seltsimees laps

Südamlik draamafilm “Seltsimees laps” on valminud 2018. aastal Eesti Vabariik 100 filmiprogrammi raames. Lugu näitab, milline oli elu Nõukogude Liidu ajal läbi väikese lapse silmade ning kuidas kahepalgelises maailmas oli siira mõtlemisega raske kõike mõista. Filmi lugu toetab Leelo Tungla romaan “Seltsimees laps ja suured inimesed”.

1944

Elmo Nüganen lavastatud film räägib Teise Maailmasõja aja sündmustest läbi eestlaste pilgu. Linateos toob tõetruult ekraanile nii Saksa armee kui ka Punavägede eluolu ja lahingud. 2015. aastal oli “1944” üks edukaimatest kodumaistest mängufilmidest, mis jõudis Eestis üle 114 000 vaatajani ning tekitas huvi mitmetes riikides.

Eesti matus

“Eesti Matus” on Andrus Kivirähki samanimelise näidendi põhjal sündinud mängufilm. Humoorikas ning kaasahaarav teos räägib sellest, kuidas tihti saavad sugulased ainult matustel kokku, peielauas hakatakse vanu aegu meenutama ning sünnivad uued värvikad ideed. Kes hakkab matustel puid raiuma, kes kartuleid korjama, kes tantsima, kes abielluma ning kes rändama. Filmi peaosades on Merle Palmiste, Ago Anderson, Hilje Murel, Peeter Oja ja paljud teised armastatud eesti näitlejad.

Must alpinist

Närvekõditav ning kaasahaarav mängufilm “Must alpinist” põhineb tõestisündinud lool, kus 1989. aastal lähevad kuus Nõukogude Eesti tudengit Siberisse mägimatkale. Erinevad sündmused ning üleskutsed, mis filmis aset leiavad, tekitavad nii peategelastel kui ka vaatajatel nii mitmeidki elu ja surmaga seonduvaid küsimusi. See müstiline õuduspõnevik ei jäta külmaks ka kõige kangema närviga vaatajaid.

Nimed marmortahvlil

Eesti kirjaniku Albert Kivika romaanil põhineva meistriteose keskmes on Eesti Vabadussõda. Noored koolipoisid on otsustanud vabatahtlikult sõjarindele minna, et oma kodumaad kaitsta. See on lugu meheks saamisest, esimesest armastusest, vabaduse eest võitlemisest ning elu hinna krõbedusest. Kaasakiskuv sõjadraama on eestlaste üks läbi aegade kõige armastatuim ja vaadatuim film, mis on purustanud kinokülastuste rekordeid.

Kevade

“Kevade” kuulub vaieldamatult Eesti filmide kullafondi ning on Lutsulike vimkadega saanud ajatuks klassikaks. Peategelasteks on eestlaste südametesse pugenud koolilapsed Teele ja Arno, Toots ja Kiir, kes veedavad enda viimast kooliaastat Paunvere kihelkonnakoolis. Film naerutab igas vanuses vaatajaid ning meenutab paljudele lapsepõlve rõõme, naeru, pisaraid ja nuttu.

Tulilind

“Tulilind” ehk “Firebird” on romantiline põnevusfilm kahest noormehest, kes on 1970. aastal NSV Liidu õhuväes sattunud kogemata suurde armukolmnurka. Kuna Nõukogude režiim on halastamatu ning enda elu eest võitlemine on olude sunnil keeruline, siis kas noorpaar suudab oma saladust hoida?

Eesti Vabariigi aastapäeval ei pea aega raiskama filmide otsimisele erinevates kanalites. Elisa Elamusest ja striimingteenusest Huub leiad mugavalt ja kiirelt kõik need kodumaised hittfilmid ning palju muud põnevat pidupäevaks kõik ühest kohast. Olgu selleks humoorikad koguperefilmid, närvekõditavad põnevikud või südant soojendavad ajaloolised romanssid.

Head Uudised GoodNews