1. Avaleht
  2. Film
  3. 5 filmisoovitust, mis keskenduvad ühiskonna mitmekesisuse teemale
5 filmisoovitust, mis keskenduvad ühiskonna mitmekesisuse teemale

5 filmisoovitust, mis keskenduvad ühiskonna mitmekesisuse teemale

Maikuus pööratakse enam tähelepanu iga inimese tähtsusele ja erakordsusele ühiskonnas laiemalt. Heade uudiste portaal toob lugejateni viis filmisoovitust Telia TV Sisuleidjast, mis juhivad tähelepanu vähemusgruppide mitmekesisuse ja esindatuse teemale.

“Sest ta on naine” (“On the Basis of Sex”, 2018)

Tõsielul põhinev sütitav ja hingestatud film jutustab äsja emaks saanud noorest juristist Ruth Bader Ginsburgist (Felicity Jones), kes üritab valdavalt meestekesksel alal läbi lüüa. Film keskendub sellele, kuidas ta alustas naistele võrdsete õiguste nimel võitlemist. Kui Ruth ühes abikaasa Martyga (Armie Hammer) võtab vastu murrangulise juhtumi, teab ta, et see võib igaveseks muuta viisi, kuidas kohtud ja Ameerika Ühendriigid soolisesse diskrimineerimisse suhtuvad.

“Parimad Vaenlased” (“The Best of Enemies”, 2019)

Ajalooline draama, mis põhineb tõsielusündmustel. On aasta 1971 Põhja-Carolinas – Ann Atwater on mustanahaline inimõiguste aktivist, C.P. Ellis aga kohalik Ku Klux Klani liider. Vastumeelselt satuvad nad koos juhtima nõupidamist, mis käsitleb segregatsiooni ehk musta- ja valgenahaliste laste eraldamise lõpetamise teemat kohalikes koolides. Ootamatult vallandunud sündmused muudavad nii Atwateri kui Ellise elusid igaveseks.

Peaosades Taraji P. Henson (“Benjamin Buttoni uskumatu elu”) ja Sam Rockwell (“Kolm reklaamtahvlit linna servas”).

“Pommuudis” (“Bombshell”, 2019)

Šokeerivalt aus lugu seksuaalsest ahistamisest töökohal, eeskätt naistest, kes julgevad avalikult enda kaitseks välja astuda. Tõsielulisel skandaalil põhinevas filmis süüdistavad mitu naist Fox Newsi juhti Roger Ailesi seksuaalses ahistamises ja telekanalis valitsevas mürgises õhustikus. Kui Gretchen Carlson ähvardab Fox Newsi asutajat Roger Ailesit seksuaalset ahistamist sisaldava kohtuasjaga, ei osanud keegi ette näha, mis juhtub järgmisena. Tema otsus viib Fox Newsi korrespondendi Megyn Kelly, aga ka mitmete teiste naiste lugudeni, õhutades üles kogu maailmas meedia poolt kajastatud liikumist.

Peaosades astuvad üles Oscari-võitja Charlize Theron („Plahvatuslik blond”, „Koletis”), Oscari-võitja Nicole Kidman („Aquaman”, „Tunnid”) ja Oscarile kandideerinud Margot Robbie („Ükskord Hollywoodis”, „Mina, Tonya”).

“Tom of Finland” (2017)

Eluloofilm Soome geikunstnikust Touko Valio Laaksonenist, kes võttis endale kunstnikunimeks Tom of Finland. Touko pornograafilised joonistused estetiseerisid homost machomeest, mis tegid temast ühe tuntuma geikunstniku kogu maailmas.

Filmi režissööri Dome Karukoski film on suunatud laiale vaatajaskonnale ja on üles ehitatud kui kangelaseks saamise lugu. Talvesõja veteran Touko kogeb pärast sõda kodumaal Soomes homoks olemise tõttu ahistust, siis aga võtab ette tee Ameerikasse, kus leiab end homoliikumise propageerijana.

“Tom of Finland” on pälvinud FIPRESCI auhinna Göteborgi filmifestivalilt.

“Roheline raamat” (“The Green Book”, 2018)

Tõsielulise draamakomöödia aluseks on tõeline sõprus, mis 1960. aastate alguses rassi, klassi ja ühiskondlikke norme eiras. New Yorgi itaallaste naabruskonnast pärit väljaviskaja Tony Lip palgatakse Manhattanilt lõunaosariikidesse kontserttuurile suunduva tipptasemel mustanahalise pianisti Don Shirley autojuhiks. Teekonnal tuleb neil sõltuda rohelisest raamatust, et jõuda vähestesse kohtadesse, mis olid afroameeriklastele ohutud. Seistes silmitsi rassismi, ohu, samuti ootamatu inimlikkuse ja naljaga, on nad sunnitud ellujäämise nimel ning edu saavutamiseks oma elu põnevaimal rännakul erimeelsused kõrvale heitma.

Lavastaja Peter Farrelly linaloos mängivad peaosalisi Oscarile kandideerinud näitleja Viggo Mortensen (“Sõrmuste isanda” triloogia) ja Oscari-võitja Mahershala Ali (“Kuuvalgus”).

Head Uudised GoodNews