1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Telesaated
  4. 7 FAKTI! Pühapäeval esilinastub kaks Oscarit võitnud draama “Manchester by the Sea”
7 FAKTI! Pühapäeval esilinastub kaks Oscarit võitnud draama “Manchester by the Sea”

7 FAKTI! Pühapäeval esilinastub kaks Oscarit võitnud draama “Manchester by the Sea”

Juba homme esilinastub filmikanalil TV1000 Premium kaks Oscarit võitnud draama “Manchester by the Sea”.  Tegemist on draamaga depressioonist mehest, kes peab naasma kodulinna, et kasvatada üles oma varalahkunud venna teismeline poeg.

Siin on  seitse fakti sel aastal kaks Oscarit ning tagatipuks veel Kuldgloobusegi võitnud linateose kohta.

  1. Algselt pidi Kenneth Lonergani kõrval filmi režissööriks olema ka Matt Damon, kes võitis filmi “Hea Will Hunting” stsenaariumi eest Oscari. Paar töötas koos ka 2011. aastal Lonergani varasema filmi “Margaret” tegemisel ning Damoni plaaniti ka depressiivse onu peaossa. “Manchester by the Sea” tootmisgraafik aga ei klappinud “Bourne’i” filmide staari muude tööde ja tegemistega ning nii jäi mees selle linateose juures vaid kaasprodutsendiks.
  2. Peaosa sai Ben Afflecki noorem vend Casey Affleck (“Hea Will Hunting”, “Ookeani”- filmidesaaga, “Tähtedevaheline”, “Mäss pilvelõhkujas”, „Kui lapsuke kaob…”), kes on taimetoitlane. Seepärast on filmis ka stseenis, kus tema mängitud Lee Chandleri avatud külmikus on näha Gardeini lihaasendajaid.
  3. Kenneth Lonergan ei olnud pelgalt režissöör, vaid kirjutas ka “Manchester by the Sea” stsenaariumi – just nagu kõigi nende kolme filmiga, mis ta siiani on teinud. “Ma ei arva, et komöödia ja draama vahel on suur erinevus,” on Lonergan öelnud. Seekord tuli mehele kirjatöö eest ka Oscar.
  4. Tegelased räägivad filmis sageli üksteisest üle. See ei ole tootmisapsakas, vaid Lonergani stsenaariumi täpne järgimine. Skripti neis osades oli tekst trükitud kõrvuti tulpadesse, et igal stseenis osalejal oleks selge, millal hakata teistele näitlejatele vahele segama.
  5. “Manchester by the Sea” oli tänavusel Kuldmehikeste galal tõsine favoriit aasta filmi tiitlile, mille lõpuks napsas ära “Kuuvalgus”. Kokku nomineeriti “Manchester by the Sea” nii neljale Oscarile, Kuldgloobusele kui ka Briti filmiauhinnale BAFTAle. Kõik need võitis parima meespeaosa kategoorias Casey Affleck ning lisaks tulid nii USA kui ka Briti filmiakadeemiatelt auhinnad parima originaalstsenaariumi eest.
  6. Kui enamasti ei tehta filmivõtteid neis paikades, kus stsenaariumi järgi tegevus peaks toimuma, siis see linateos võeti just üles nimilinnas – USA kirdenurgas Massachusettsi osariigis paiknevas Manchester-by-the-Sea’s. Maaliliste vaadete ja idülliliste randadega linnakeses elas 2010. aasta rahvaloenduse andmetel vaid veidi rohkem kui 5000 inimest.
  7. “Manchester by the Sea” esilinastus jaanuaris 2016 kuulsal Sundance’i filmifestivalil ning selle levitamisõigused ostis 10 miljoni dollari eest Amazon, lüües üle nii Sony, Universali, Lionsgate’i kui ka Fox Searchlight’i. See oli mullusel Sundance’il peaaegu kõige kallim ost, mida edastas vaid 17,5 miljoni dollarit, mis Netflix käis välja peaauhinna võitnud “Rahvuse sünni” leviõiguste eest. “Manchester by the Sea” on seni esimene aasta parima filmi Oscarile kandineerinud linateos, mis soetati just voogedastuskeskkonnas näitamiseks.

Draamale “Manchester by the Sea” (2016) saab kaasa elada juba sel homme, 12. novembril kell 20 filmikanalil TV1000 Premium, mida näeb teleteenusepakkuja Viasat vahendusel või suuremate kaablioperaatorite Viasati filmikanalite teemapakettides.

Karin Laurima

Head Uudised GoodNews