1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Aapo Pukk pälvis Ameerika Portreekunsti Ühingu auhinna
Aapo Pukk pälvis Ameerika Portreekunsti Ühingu auhinna

Aapo Pukk pälvis Ameerika Portreekunsti Ühingu auhinna

Aapo Pukk
Aapo Pukk

Üks rahvusvaheliselt tuntumaid Eesti portreekunstnikke, Aapo Pukk, pälvis Ameerika Portreekunsti Ühingu (PSOA) auhinna. Tunnustust leidis soomlase Risto Kurki-Suonio portree, mis sai võistlusele esitatud 800 teose hulgas tellimustööde kategoorias kaheksanda koha.

“Mr. Risto Kurki-Suonio”, 30×22″, õli lõuendil 2012.

Puki sõnul pole väljapaistvatel kunstikonkurssidel võitjate hulka kuulumine talle enam ammugi uueks kogemuseks.

„Muidugi on meeldiv, kui minu töid märgatakse ning esile tõstetakse. Järelikult on neis olemas sõnum, mis vaatajat kõnetab. Kuid ma ei maali võidule mõeldes, vaid püüan lõuendil jäädvustada seda, mis mulle oluline tundub. Kui ma ei näeks oma töödes portreteeritava hinge, inimlikke tundeid, mis teda tegutsema panevad, tema sisemaailma peegeldust, siis ei pakuks töö mulle rahuldust,“ kõneleb kunstnik oma inspiratsiooniallikaist.

„Ma ei tee vahet näitusele mõeldud ja tellimustööde vahel,“ lisab Pukk.

„Kui ma paarikümne aasta eest alustasin, adusin ühel hetkel, et paljude kunstnike jaoks olid näitusele mõeldud ja müügiks minevad teosed kaks eraldiseisvat asja. Galeriis müüdavad pildid ei kõlvanud näitusele ning näitusesaalides menukalt esinevad taiesed ei leidnud endale ostjaid. Lootsin, et kunagi vastuolu kaob, kuid kahjuks on see aastatega hoopis süvenenud. Seetõttu võib portreekunsti pidada õnnelike žanrite hulka kuuluvaks“, arutleb Pukk.

Aapo Pukk on Ameerika Portreekunsti Ühingu liige 1999. aastast ning pälvinud PSOA konkurssidel tunnustust alates 2001. aastast. Eelmisel aastal sai ta ühingu näitusel autoportreede kategoorias esimese koha. Aasta varem valiti tema töö „Scum ja Star“ 780 taiese hulgast auhinna Honorable Mention vääriliseks ning portree vanaisa Paulist pääses 2000 maali hulgast 20 väljavalitu sekka.

Ameerika Portreekunsti Ühing asutati 1998. aastal ja tänaseks kuulub kunsti värskuse eest seisvasse ning ajaloolisi kogemusi talletavasse ühingusse üle 3000 portreekunstniku ja kunstikorraldaja üle maailma.

Aapo Pukk pälvis Ameerika Portreekunsti Ühingu auhinna2

Head Uudised GoodNews