1. Avaleht
  2. Inimene
  3. EESTIMAA UHKUS! “Koolitädi” Sirje Kartsepp: Ma lihtsalt ei saanud lapsi aitamata olla
EESTIMAA UHKUS! “Koolitädi” Sirje Kartsepp: Ma lihtsalt ei saanud lapsi aitamata olla

EESTIMAA UHKUS! “Koolitädi” Sirje Kartsepp: Ma lihtsalt ei saanud lapsi aitamata olla

Eestimaa_Uhkus_2014_318Koolis tuleb lastel ikka ette muresid, mille lahendamiseks õpetajatel ehk igapäevase pedagoogilise töö tõttu alati aega ei jätku. Nii ei pruugi poisid-tüdrukud teadagi, kelle juurde ühe või teise probleemiga pöörduda.

Kääpa põhikoolis pole aga õpilased niisugusesse olukorda sattunud. Selles koolis veerand sajandit töötanud majahoida, kodusemalt koolitädi Sirje Kartsepp, ei öelnud kunagi ära, kui tema abi vajati. Ja veelgi enam – Sirje tuli ka ise appi, kui hädasolijat märkas. Nii hakati teda kutsuma Kääpa kooli heaks haldjaks. Koolist läkitatud info tõttu sai Sirje Kartsepp laureaaditunnustuse galal Eestimaa Uhkus.

Praegu naudib viie täiskasvanud lapse ema ennekõike oma vanaema rolli.

Eestis teatakse hästi Jõgevamaal Saare vallas paiknevat Kääpat, kus asub Kalevipoja muuseum. Rääkige aga mõne sõnaga Kääpast, kus elate Teie ja olete töötanud kohaliku kooli majahoidjana.

Minu koduküla paikneb Võhandu jõe ääres Võrumaal, Lasva vallas, jäädes Võrust kaheksa kilomeetrit Räpina suunas.

Küllap olete praegu kuulsaim kääpalane?

Ehk on siin veelgi kuulsamaid inimesi elanud, aga hetkel olen vist tõesti kõige tuntum. Koolirahvas tegi üllatuse ja esitas mu Eestimaa Uhkuse gala nominendiks. Ise ei osanud sellist sammu küll ette aimata. Kooliõpilased valmistasid ka mind ette hoiatamata selle videoklipi, mida näidati Eestimaa Uhkuse tunnustamistseremoonia teleülekandes. Terve kool on mulle üldse väga kaasa elanud.

Mis võimaldas Teil koolilastega imelisi suhteid luua?

Ma olen suure pere laps. Hoolitsesin oma väiksemate õdede ja vendade eest. Kui Kääpa koolis märkasin, et mõnel lapsel on puudu mõned vajalikud asjad või vaevab mõni teie mure, tahtsin kohe aidata, sest ma lihtsalt ei saanud teisiti. Nii olen ka laste rõivaid parandanud ja oma kodus pesnud, muuhulgas sokkides auke kinni nõelunud. Lahendusi tuli sageli kaasinimeste abilgi leida näiteks siis, kui mõnel õppuril koolivorm väikeseks jäänud olid.

Teid on nimetatud Kääpa kooli haldjaks. Usute Te ise ka haldjatesse ja imedesse?

Arvan, et imed võivad ikka juhtuda. Minu Eestimaa Uhkuse laureaadiks kuulutamist võib ju ka imeks pidada. Ei teadnud küll arvata, et mind kunagi sedavõrd hinnatakse.

Meie intervjuu ajal oli kosta hüüet „vanaema“ ja küllap vajavad lapselapsed Teid ka hetkel?

Kui koolitööst pensionile jäin, saigi minust täiskohaga vanaema. Hetkel ootavad lapselapsed, mil nendega õue lähen.

Mis siis õues toimuma hakkab?

Eks vaatame, mida teha annab. Lund on igatahes Võrumaal palju ning see võimaldab mõndagi.

Teid tutvustavas telelõigus öeldi, et igas koolis peaks olema oma Sirje. Mõnedki maakoolid on aga õpilaste arvu vähenemise tõttu suletud või sulgemisohtu sattunud. Milline on Kääpa põhikooli tulevik?

Kääpa koolis on 136 õpilast ja sellest peaks jätkuma, et hariduskoda püsiks ka tulevikus.

VAATA VIDEOT!
[iframe class=”tv3play” src=”https://play.tv3.ee/embed?id=508153″]

Usutles Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews