1. Avaleht
  2. Inimene
  3. EESTLASED SOOMES! Priit Raig hindab Soomes austavat suhtumist inimestesse
EESTLASED SOOMES! Priit Raig hindab Soomes austavat suhtumist inimestesse

EESTLASED SOOMES! Priit Raig hindab Soomes austavat suhtumist inimestesse

priit-raigGoodNewsi toimetus käis Soomes Finest FM-i eestlaste suvelõpupeol ja vestlesid sealsete kaasmaalastega. Tööhoos kohatud fotograaf Priit Raig töötab Soomes tegelikult metalli alal, nagu ta ise ütleb, ehk siis tegu on freesijaga. Piltniku alani jõudis ta ootamatult, ta pildistas algul endale, siis sai korralik kaamera muretsetud ja praegu on tal neid mitu pluss muu varustus. Finest FM-i poolt on tal selle eestvedaja Enari Maistega hea läbisaamine.

Kui kaua aga on mees Soomes tegutsenud ja kui sageli ta kodumaal käib? “Kodumaa on eesti keeles pisut vale sõna, kodumaa on seal, kus ma elan,” arvab ta. Eestis käib ta 2-3-4 korda aastas, sest muud põhjust pole käia peale selle, et ema elab seal. “Elu on kõik siin,” lausub ta, lisades asja, millest paljud rääkida ei armasta: “Käin siin kuuendat aastat, ametlikult neli aastat.”

Eesti ja Soome vahe kohta ütleb ta: “Siin austatakse inimest, Eestis seda ei tehta!” On see vahe aga palganumbris või suhtumises? “Ma olen küll lihttööline, aga sellist asja siin ei ole, et sina oled madalam,” jutustab Priit. Tema arvates ongi Eestis puudu heast ja inimlikust suhtumisest. “Kui see saab paika, tuleb ülejäänu ise,” lisab ta.

priit-raig2

GoodNewsi tiimil on Finest FM-i üritusi külastades jäänud mulje, et sealsed eestlased hoiavad väga kokku, rohkem kui Eestimaal hoitakse. “Ei teaaaaa….” venitab Priit pikalt. “Ma ei oska öelda. Võib-olla mõnedes ringkondades… mina lävin kõigiga. Siin ongi see, et need vähesed, kes käivad perekonniti läbi, on väga lähedased sõbrad või sugulased. Mul on sõber, kes on ka perega siin, aga me käime koos üle paari kuu, mitte tihti.”

Soome keele oskuse kohta naerab fotograaf, et tal on ametlikult B1 tase. “Saan hakkama, töö- ega eraelus mingeid probleeme pole!” Kas aga on teda Eestisse tagasi oodata või on see rong läinud? “Veel mitte!” ütleb Priit. “Praegusel hetkel ei näe ma võimalust, et peaksin tagasi minema.” Kui aga GoodNews küsib temalt positiivset lõppu, vastab mees: “Olen enda jaoks ühe positiivse muutuse teinud. Ma pole aastaid tegelenud oma keha treenimisega ja nüüd hakkasin käima BodyCombatis. Seal on koos eestlaste punt ja treener Aleksandra on super.”

Monika Kuzmina, Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews