1. Avaleht
  2. Melu
  3. Eetiline samm! Tallinn Fashion Weekil tuuakse lavale julmusevaba moeetendus
Eetiline samm! Tallinn Fashion Weekil tuuakse lavale julmusevaba moeetendus

Eetiline samm! Tallinn Fashion Weekil tuuakse lavale julmusevaba moeetendus

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus korraldab Tallinn Fashion Weeki raames juba teist korda julmusevaba moeetenduse, kus koostöös kodumaiste disaineritega tuuakse lavale kollektsioonid, mis on 100% julmusevabad.

Foto: Freepik

Teadlikkus on oluline

Loomusega teevad loomade heaolu nimel koostööd KittleMood partnerluses Pea Peenraga ja ühise Eesti Kunstiakadeemia (EKA) “katuse alla” on koondunud Karl Joonas Alamaa, Cärol Ott ning Hedy Kohv ja Kristel Akerman projektist “Hea Eesti Asi”.

Üha enam jõuab avalikkuseni moetööstuses toimuv massiline rohepesu ning valjuhäälselt räägitakse selle valdkonna hiiglaslikust negatiivsest jalajäljest nii elusloodusele kui inimkonnale. Moetööstus on maailmas üks suurimaid ja keskkonda saastavamaid tööstusharusid. Rääkimata sellest, et rõivaste värvimine, kortsumisvastaseks ja veekindlaks töötlemine jmt jätab kemikaalide jäägid kangasse ja seega, kanname neid päev läbi oma naha vastas. Pesemise käigus ja prügimäel lagunedes liiguvad need jäägid põhjavette, kust jõuavad ringiga tagasi meieni.

Oluline märksõna rääkides keskkonnateadlikumast (moe)tootmisest ja (moe)tarbimisest on teadlikkus. Seetõttu on Loomuse eesmärk seekordse moeshow’ga pöörata ka rohkem tähelepanu taaskasutuse põhimõtetele ning viia etenduse vaatajateni sõnum, et mullune disainese sobib veel tänagi kandmiseks.

Selle ideega haakub väga tugevalt carolxott erikollektsiooni, mis on valminud Keenia rõivajääkidest, eesmärk. Igal aastal saadavad Euroopa, USA ja ka Aasia annetustena rõivaid Aafrikasse, ometigi pole need kasutuskõlblikud ja satuvad hoopis sealsetele prügiväljadele ja loodusesse. Tõstmaks probleemi esile, valmis Eesti Kunstiakadeemia ringdisaini väärtustava Jätkusuutliku Disaini ja Materjali Labori ehk DiMa projekti korras kapselkollektsioon, milles on kasutatud Nairobis jäätmejaamadesse kogutud kasutuskõlbmatud riideid. Cärol soovitab tarbijatel kriitiliselt suhtuda massimoe brändidesse, kes nimetavad end roheliseks: “Tuleb uurida brändide käekäigu kohta enne, kui nendelt toode soetada. Ja kui sul juba on riidekapis asju, mis on enda elu Sinu jaoks ära elanud, anda neile uus võimalus teise ringi kaupluses või teha ise väike DIY uuenduskuur.”

Eilne on uus tänane

“Eilne on uus tänane” mõtteviisist peab lugu ka Karl Joonas Alamaa (KJA): “Kuna Loomus pöördus minu poole sooviga läbi oma julmusevaba moeshow kanda edasi sõnumit moe taaskasutamisest ja jätkusuutlikkusest, olen otsustanud anda nende moeshow tarbeks kasutada juba mõned oma varasemad disainid, mida kombineerides saab luua erinevaid põnevaid komplekte ka käesoleval hetkel.” KJA brändi eestvedaja toob lavale valdavalt vabrikujääkidest ning ümbertöödeldud materjalidest valminud unisex-kollektsioon, mis otsib keskteed ja vahekorda mõlema soo eripärade vahel. Karl Joonas lisab: “Mind inspireerib idee, et ühel päeval ei räägita enam meeste- või naistemoest, vaid lihtsalt inimmoest. Ehk mood oleks kättesaadavam ja demokraatlikum, võimaldades teadlikult tarbida ja kanda seda, mida igaüks soovib, kartmata teiste hinnanguid.”

Isikliku moejalajälje vähendamiseks soovitab organisatsioon Loomus uurida ka kontseptsioonide „kapselgarderoob” (capsule wardrobe), „univormi riietumine” (uniform clothing) ja „hind kandmise kohta” (cost per wear) kohta, et vähendada isiklikku moejalajälge.

  • Loomade eestkoste organisatsioon MTÜ Loomus tegeleb loomade õiguste kaitsega ning loomade huvide esindamisega ühiskondlikes aruteludes. Loomuse fookus on nende loomade kaitsel, keda kasutatakse muuhulgas ka moetööstuses.
  • Loomuse julmusevaba moeshow toimub juba 31. märtsil kell 18.00 Kultuurikatlas. Pileteid saab osta piletitaskust.
Head Uudised GoodNews