1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Estas Tonne: otsustasin, et ei pane kitarri enne käest, kuni suudan liigutada inimeste sügavamaid hingesügavusi
Estas Tonne: otsustasin, et ei pane kitarri enne käest, kuni suudan liigutada inimeste sügavamaid hingesügavusi

Estas Tonne: otsustasin, et ei pane kitarri enne käest, kuni suudan liigutada inimeste sügavamaid hingesügavusi

-= for the love of light =-Täna õhtul toimub Vene Kultuurikeskuses kontsert “Bridging The Worlds — Ühendades Maailmu”, kus publiku ette astub maailma kitarrivirtuoos Estas Tonne koos Pepe Danza ja Dimitri Artemenkoga. Tegemist ehk polegi lihtsalt kontserdiga, vaid kirjeldamatu väravaid avava muusikalise kogemusega, mida igaüks kogeb omanäoliselt ja unikaalselt just selles kohas ja sellel hetkel. Nende turnee ja ühiskontsert “Bridging The Worlds — Ühendades Maailmu” on ellu kutsutud selleks, et lähendada maailma erinevaid kultuure, mis on ümber planeedi hajutatuna nii erinevad ja samas sarnased.

Estas Tonne on tänapäeva trubaduur, Venemaal sündinud kitarrivirtuoos, kes on aastaid rännanud maailma ühest otsast teise. Ta alustas kitarrimänguga juba 8-aastaselt ja oma tänavamuusiku karjääriga selle sajandi alguses. Tema leivanumbriks oli mängida igas innas üks õhtu ja ta andis aastaid iga päev kontserte, milles peitub ilmselt ka tema edu saladus. Estas on öelnud: “Ma otsustasin, et ei pane kitarri enne käest, kuni ma suudan kitarrikeeltega liigutada inimeste kõige sügavamaid hingesügavusi!” Seda kunsti valdab ta jäägitult.

estas-tonne02

Tema spontaansed tänavakontserdid, mida inimesed on üles filminud ja Youtube`i postitanud, on temast teinud maailmas väga tuntud muusiku, kes esineb festivalidel ja kontserdisaalides, aga kõige enam armastab ta intiimseid kontserte paarisaja inimesega, nagu oli ka mullu Eestis Hobuveskis. Ta on omamoodi kitarrimaag, kellel on oma unikaalne stiil, mis on inspireeritud nii flamencost, mustlasmuusikast, bluesist kui kõigest muust, mida Estas on kuulnud ja õppinud teistelt legendaarsetelt muusikutelt üle maailma. Ta identifitseeri ennast ühegi kindla kultuuriga, vaid saab inspiratsiooni kõigest, millega kokku puutub ja mida kogeb. Tema iga kontsert on kui võimas ja müstiline helirännak, mis puudutab inimeses peituvat jumalikku sädet. Kui Estas mängib, on tunne, nagu mängiks terve kitarriorkester, ütlevad tema fännid.

-= for the love of light =-

Estas Tonne mõtlemapanevad tsitaadid 

  • Mis saab siis, kui ma loobun kõigest, mida ma teadsin, unustan kõik, mida mulle on õpetatud, lahkun kodustest paikadest ja luban endal muutuda tõeliseks? Võimalik, et siis saavutan uued tipud, jõuan uuele tasemele, saan tõeliseks iseendaks ja leian oma tõelise kodu.
  • Muusika kinkis mulle uued teadmised, saades minu õpetajaks ja giidiks, sisenesin temasse teiselt poolelt kui väike laps ja leidsin temas oma tee ja arengu. Muusikast sai sõltumatult minu lugu, iga kord helisid tekitades ma arenesin ja toimus minu loominguline taassünd.
  • Ma kuulsin heli enda sees, kuid ma ei suutnud seda väljendada ning võtsin kitarri ja läksin tänavale. Ma mängisin päevast päeva, kuust kuusse… muutusin mina ja muutus maailm minu ümber. Ma leidsin tõelise vabaduse, vabaduse muusikas, vabaduse suhetes, vabaduse armastuses…
  • Mulle räägiti, kuidas ma pean elama, kuidas pean riietuma, kuidas pean raha teenima… Mulle räägiti kõike minu elust, välja arvatud seda, kuidas ma ise mõistaksin, mis on Elu?
  • Kas ma tõesti pean üle elama avarii või kaotama jala või käe, et oskaksin hinnata Elu väärtust? Kas ma tõesti pean kaotama oma lähedased, mõistmaks,kui palju ma neid tegelikult armastasin? Kas ma tõesti pean kõik kaotama selleks, et…tunda naeratades sellest elust rõõmu?

estas-tonne10

Estas Tonne esineb Tallinnas koos Joseph “Pepe” Danzaga 

Paljudes erinevates maades elanud ja musitseerinud Joseph “Pepe” Danza on enda ühendanud Ida kui Lääne muusika sügavama tunnetamise ja mõistmise ning see väljendub ka tema muusikariistade rikkalikus kogus, kus on üle 300 erineva löök-, puhk- ja keelpilli, lisaks spetsiaalselt Pepele tehtud ainulaadsed käsitööpillid, sealhulgas Eestis tehtud kannel.

pepe-danza

Joseph “Pepe” Danza on unikaalne nähtus tänapäeva põlvkonna muusikute hulgas, kes murrab geograafilisi ja muusikalisi piire läbi nii Ida kui Lääne traditsiooniliste vormide sügava õppimise ja mõistmise. Elanud, õppinud ning esinenud väga paljudes maades, on Pepe omandanud laia kultuurilise mitmekülgsuse ja teda on kutsutud “maailmamuusika kehastuseks” ja “ekstreemseks multiinstrumentalistiks”.

Maagilisse kolmikusse kuulub ka Eestis sündinud ja Pariisis õppiv Dimitri Artemenko

Eestis sündinud ja Pariisis õppiv Dimitri Artemenko kasutab kaht viiulit — akustilist ja elektrilist — mis teeb tema helipaleti väga eredaks ja mitmekülgseks. Kirg viiuli vastu viis ta Tallinna Konservatooriumi muusikakooli ning muusikalise haridustee lõpetamiseks on ta astunud Bagnolet Konservatooriumi Pariisis. Lisaks komponeerib ta teatri- ja filmimuusikat. Need kolm muusikut kohtuvad Eesti kuulajatega Vene Kultuurikeskuses ja ühendavad oma muusikaga meidki ülejäänud maailma ja kultuuridega.

dimitri

Estas Tonne TOP3 lugu Youtube`s!

1. Estas Tonne – The Song of the Golden Dragon

2. Estas Tonne – Between Fire and Water

3. Estas Tonne – Internal Flight

Head Uudised GoodNews