1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Telesaated
  4. EVELINI AVAMEELNE INTERVJUU! Arne Lauri: tsölibaadis õpid sa kontrollima oma meeli
EVELINI AVAMEELNE INTERVJUU! Arne Lauri: tsölibaadis õpid sa kontrollima oma meeli

EVELINI AVAMEELNE INTERVJUU! Arne Lauri: tsölibaadis õpid sa kontrollima oma meeli

arne-lauriTeine Evelini saatekülaline on keegi, kellel on naudingutest küllalt saanud ja kes on valinud kloostri tee tsölibaadiga — saatesse tuleb mungakogemusega mitmekülgne looja ja muusik Arne Lauri. Nüüd ollakse kolmekesi ja sõna ütleb lisaks intervjueeritavale ning saatejuhile sekka ka esimene külaline Epp Kärsin.

Arne, sa said pika aplausi ja su kallistus oli nii soe. Ütle, miks selline jumaldatud mees läheb kloostrisse?

See oli tõesti periood 1990-tel, kui ma töötasin Itaalias tantsijana: ilus loodus, hea palk, ilusad inimesed… Kui mul munga ja tsölibaadi periood oli, see oli loomingulisele inimesele vastukaal. Võib-olla ei osanud ma seksida südame ja armastusega, seda teist poolt, vaimsust ja spirituaalsust ei olnud nii palju. Hea oli minna vastukaaluks kloostrisse ja tsölibaati, see oli mõnes mõttes nagu puhkus. Et kogeda õndsust, armastus ja seksuaalsust ehk teisel kujul.

Mis see tsölibaat on?

See on seksuaalne elu vastutusega, kus sa õpid kontrollima oma meeli. See ongi kultuur. Jumaliku ja deemonliku vahe ongi see, et kui sa näed midagi ilusat, tahad seda kohe ekspluateerida, sa ei kontrolli meeli, kõik maailma probleemid ongi sellest. Kui sa kontrollid, on see kultuur. Poistele ei õpetata vastutust ja nii ongi, et vasakule ja paremale, aga loodusseadused töötavad vastu — abordid, suguhaigused, ootamatud lapsed, kõik see, mida statistika näitab. Inimesed ei kontrolli oma seksuaalenergiat, aga see on püha inimese jaoks.

Tsölibaat ju tähendab seda, et seksi ei ole. Kuidas see õpetab sind seksuaalenergiat kontrollima, kui seda ei ole?

Ühe munga käest küsiti ka, et kuidas te kontrollite seksuaalenergiat. Too vastas, et seda on võimatu kontrollida, see on jumalik energia. Tsölibaat on periood, mil sa õpid seda energiat kontrollima. Aga armastuse energia toimib väga salakavalalt. Kui me arvame, et  seksuaalenergiat saame kogeda ainult mehe ja naise vahel, siis see on vale. Mina olen oma elus saanud orgasme muusikast ja muusikuna rohkem kui mehe ja naise vahel…

Päriselt või?

Jah. Loogiliselt ei ole ma võib-olla saanud, aga see õndsuse ja ekstaasi tunne, lauldes vaimseid laule… kui ma vaatan elus, millised on need kõige võimsamad naudingumomendid, siis ma ei saa öelda, et top-ten`is on ainult naised.

Epp, kas sa usud seda?

Epp Kärsin: jah, ma usun seda, olen olnud tantsija ja väga palju tantsinud. Pole olnud probleem kontserdi ajal laval olles ise orgasm saada, kus sa vaatad, et sa lavalt alla ei kukuks, see on täitsa normaalne. Diskoteegis sama moodi, ma ei käis seal mehi lantimas, vaid tantsimas ja kui on hea muusika, pole seal probleem seal partneri käte vahel lihtsalt jalad nõrgaks, ära kaduda ja siis tagasi tulla.

Arne: Me oleme ikka olemas ühes äärmuses või teises. Mul oli ka periood, kus olin ühes äärmuses, uhke, et elan teistele, kontrollin oma seksuaalenergiat, aga see on kahjuks illusoorne.

Sa läksid kloostrisse arvates, et jäädki sinna. Kolm aastat ja Arne, ups, tagasi… Mis ajendas sind välja tulema? Mäletad seda hetke, mil tegid selle otsuse? Mis sul kloostris puudu jäi?

Alandlikkust jäi puudu. Süda oli ebapuhas. kui hakkad vaimsete asjadega tegelema, arvad, et oled teistest parem, hoiad oma printsiipe, et ma kontrollin oma seksuaalenergiat, ma toitun puhtalt, pühitsetud toidust, see on peenel tasemel uhkus ja loodus teeb nii, et sa langed sellest. See on kloostris kõigi poistega nii. Sa pead minema tagsi argiellu ja seal igapäevaselt oma isa-ema, kõikide lähisugulaste, meeste-naiste juures jälle nullist pihta hakkama. Aga nüüd on sul juba hea fiosoofia olemas, mingi distsipliin, mida meestel on vaja, et natuke rohkem vastutust võtta, isegi kui sa varsti jälle läbi põrud. See on pagas, mida meil koolihariduses ei ole, mehe ja naise energia, et kuidas see toimib. Akadeemilised teadmised on, aga ei ole vaimseid teadmisi.

Kas sa mäletad oma esimest vahekorda pärast kloostrit?

Mäletan küll. Nüüd tuli meelde. See oli seadusliku abikaasaga pärast kloostrit.

Kas ta ootas kõik see aeg, kunas sa tagasi tuled?

Ei, keegi ei oodanud. See oli lihtsalt pärast kloostrit. Vaimne õpetaja ütles, et parem, kui üks emalõvi valvab sind. Ta nägi, et ma muusikuna käin ja räägin vaimsetest asjadest tüdrukutele. Üks vanem daam ootas ka, et ma tuleks ja jutustaks. Vaimne õpetaja hammustas asja läbi, aga ta ei sundinud, ütles, et sul on parem abielluda.

Sa tulid kloostrist välja ja kohe abiellusid esimese ettejuhtujaga?

Ei, kuidagi nii kujunes, ta ei sundinud, vaid soovitas. Kuna see õpetaja oli autoriteet, siis olin ma kohe sisemiselt häälestunud, lasin endast valla ja ma leidsin endale toreda kaaslase.

Ometi läksid sa temast lahku?

Jah. Üks asi on õppetund, me võime filosoofiliselt leida vabandusi ja otsida vigu teistes, aga tegelikult on elu lihtne, sa leiad kõik vead iseendas. Mina hakkasin pärast seda ennast harima, pidasin loenguid, andsin seminari meeste-naiste suhetest ja andsin aru, et lahkumineku põhjus oli minu madal olek, minu vead. Pole mõtet tegeleda teiste vigadega, et tema tegi nii ja naa. Kõik, mille pärast sa elus kannatad, on sinust endast.

Kas sa mäletad oma esimest vahekorda ja kuidas see erines sellest pärast kloostrit? Mida sa vahepeal õppinud olid?

Hea küsimus. Endal on huvitav seda asja välja rääkida, sest sa ei ole endas neid asju kokku viinud. Sul on austus, kõigepealt oled sa noor mees, ekspluateerimine pulbitseb, sul on objekt, kes ei ütle ka ei ja sa tahad rahuldust… ma võin öelda, et see oli malevas ja seal on kõik õed-vennad ja kui võetakse naps… seal on selline kommuunimeeleolu, kõik on noored ja kõik valivad kellegi välja. Siis kõik proovivad, see on selline iga, kus keegi pole aru saanud, kultuur pole ka õpetanud ja kõik proovivad, mina heinapalli peal küünis. Kõik ei läinud nii ilusasti nagu filmides. Järgmine päev ei julgenud tüdrukule silma vaadata, kuidagi imelik oli, ju ei olnud nii suurt armastust. Pätast mungakloostrit näed juba hinge, isiksust, sul on suhe ka teistele levelitel, on austus, see on hoopis teine kvaliteet. Seksuaalenergia on üks osa sellest.

Mina olen lugenud teooriast ja eks praktikat on ka, et naise jaoks on seks ülim intiimsus, kõige suurem lähedus, aga mehe jaoks ei ole. Mis see mehe jaoks on?

Huvitav on see, et mees ja naine ei jõua koos kunagi lõpuni. See on spetsiaalselt nii tehtud, et sa ei jõua kunagi mäe tippu, tundes, et oled üks. Armastus on dünaamiline, pidevalt muutuv energia, seal ei ole sellist asja, et kui õpid tehniliselt ära, siis oled hästi kõrgete omadustega ja siis on kõik hästi, kogu aeg tuleb üritada.

Milline on sinu tänane arusaamine seksuaalenergiast?

Mul on praegu naissõber, kellega mul on seksuaalsuhe.

Issand, kui ebaromantiline! Epp, kuidas sa arvad, kas tal on kõik hästi?

Epp: Kindlasti. kui inimene on endaga rahul, siis tal ongi kõik hästi.

Arne: Armastus on dünaamiline. Kui ma ütlen, et armastan lõpuni kõike ja kõiki, siis ma valetan. See on lõputu teekond.

Keda sa armastad?

Kui ma ausalt vastan, siis ma ei oskagi veel armastada selle sõna otseses ja põhjalikus mõttes. Ma õpin armastama ja kui vaadata seda kultuuri meie ümber, siis me ei oska veel armastada. Armastus on omakasupüüdmatu ja tingimusteta. Kui ma passi lauale lüüa ei jõua veel, pean ma olema alandlik, üritan, proovin, kukun ja tõusen jälle püsti.

Evelin koos saatekülalistega
Evelin koos saatekülalistega

VAATA VIDEOT!

Head Uudised GoodNews