1. Avaleht
  2. Film
  3. Film Tõnu Kõrvitsast võistleb Krakowi festivalil
Film Tõnu Kõrvitsast võistleb Krakowi festivalil

Film Tõnu Kõrvitsast võistleb Krakowi festivalil

Kultuurkapitali aasta parimaks portreefilmiks auhinnatud film “Tõnu Kõrvits. Lageda laulud” valiti Krakowi filmifestivali DocFilmMusic võistlusprogrammi, kus leiab aset ka filmi rahvusvaheline esilinastus.

59. korda toimuv Krakowi filmifestival on üks Euroopa vanimaid festivale, mille fookuses on dokumentaalfilmid, lühifilmid ja animatsioonid. Euroopa DocFilmMusic on rahvusvaheline võistlusprogramm, kuhu valitakse kümme filmi kogu maailmast. DocFilmMusicu võistlusprogrammi filmivalik näitab, et muusikadokumentaal ei pea olema kõigest heliloojate, muusikute või bändide biograafia, vaid võib olla ebatavaline vormimäng, huvitav lähenemine materjalile või lugu hoomamatust ja lummavast muusikalisest teekonnast. Krakowi festival on läbi aegade olnud hüppelauaks paljudele tuntud Poola dokumentalistidele, nagu näiteks Krzysztof Kieślowski ja Marcel Łoziński. Seal on auhindu võitnud ka paljud mängufilmimaailmas tuntud tegijad, teiste seas Pier Paolo Pasolini, Werner Herzog, Patrice Leconte ja Mike Leigh. Festival toimub 26. maist kuni 2. juunini. Filmi esindab Krakowis režissöör Marianne Kõrver.

“Tõnu Kõrvits. Lageda laulud” on nime saanud Tõnu samanimelisest kooritsüklist, mille aluseks on Emily Brontë pea gootilikult tume poeesia, mis kannab endas õrnu looduskujunditesse tõlgitud hingeseisundeid. Tõnu lummavalt jõulised “Lageda laulud”, mis on olnud Amazoni edetabelis enimmüüdud klassikaplaat, on ühtlasi filmi nii muusikaliseks kui ka sisuliseks keskmeks.

Muusikalisel rännakul Tõnu Kõrvitsa „Lageda lauludega“ osalevad Doris Kareva, Tõnis Kõrvits, Mark Raidpere, Kersti Kaljulaid, Gunnar Männik, Rein Ränk, Tiit Käit, Virve Liitvee.

Head Uudised GoodNews