1. Avaleht
  2. Film
  3. Video! Kinno tuleb Bulgaaria mullune parim film
Video! Kinno tuleb Bulgaaria mullune parim film

Video! Kinno tuleb Bulgaaria mullune parim film

Mullu Berliini filmifestivali lõpetanud Bulgaaria lumine draama „Ága“ jõuab Eesti kinodesse 22. märtsil.

Vanasti oli jäine tundra täis loomi. Nüüd on need pildid jäänud suuremas osas muinasjuttu ja jakuudi jahimehe Nanooki mälestustesse. Vana mees koos oma naise Sednaga on jäänud truuks traditsioonilistele elukommetele ja nii ongi nende elus vaid üksikud loomad, söögipoolise hankimine ja ääretu tundra. Kuid muutused on tulemas, jää hakkab kevadeti kiiremini sulama ja loomigi jääb aina vähemaks. Vanapaari mõtetes on üha sagedamini tütar Ága, kes on linna õnne otsima läinud.

Režissöör Milko Lazarov, kes koos operaator Kalojan Božiloviga on mängufilmile andnud tugeva dokumentaalse tooni, on “Ága” tegevuspaiga kohta öelnud: “See lugu võib juhtuda igal pool. See film on viimasest perekonnast Maal. Loo jutustamiseks sobis see väike kogukond.”

Põhja-Siberis Laptevite mere ääres ootas võttegruppi hingematvalt kaunis loodus ja 30 miinuskraadi, mis aga ei kõigutanud jakuudi näitlejaid Mihhail Aprossimovi, Feodosja Ivanovat ja Galina Tihhonovat. Ka režissööri ei morjendanud rasked ilmastikuolud. “Filmivõtted esitasid pigem spirituaalse kui füüsilise väljakutse,” nendib Lazarov.

Juba lapsest saati põhja- ja lõunapooluse vallutamise lugudest vaimustunud Lazarov soovis näidata, kuidas on võimalik ellu jääda väikestes eraldatud kogukondades, kui samal ajal ülejäänud maailm tohutu kiirusega edasi tormab. Ometi on kõik omavahel sõltuvuses. “Ma tahan teada, kuidas tänapäeva maailm ähvardab inimese põhiväärtusi. Mind köidavad inimesed, kes suudavad kaasaja inimese jaoks talumatutes tingimustes säilitada hellust isiklikes suhetes ning vaadata elule naeratuse ja empaatiaga,” selgitab režissöör oma vaatenurka.

2018. aastal Bulgaaria parimaks filmiks valitud “Ága” oli esmakordselt Eesti publiku ees viimasel PÖFF-il. Kuigi film on valminud Bulgaaria, Saksamaa ja Prantsusmaa koostöös, on selle tegevuspaigaks Sahha ja kaamera ees jakuudi näitlejad. Nii jõuabki “Ága” sel nädalal taas ekraanile kinos Artis toimuvate 3. rahvusvähemuste filmikultuuripäevade raames.

Filmi levitab A-One Films Estonia.

Head Uudised GoodNews