1. Avaleht
  2. Melu
  3. FOTOD I Lõppesid režissöör Ergo Kulla mängufilmi “Soo” võtted
FOTOD I Lõppesid režissöör Ergo Kulla mängufilmi “Soo” võtted

FOTOD I Lõppesid režissöör Ergo Kulla mängufilmi “Soo” võtted

Oktoobriga lõppes mängufilmi “Soo”, 22 päeva kestnud keeruline võtteperiood imekauni Eestimaa looduse rüpes. Filmi tegevus viib meid siinsete soode ja rabade keskele, aastasse 1917. Juba 2021 aasta veebruaris jõuab kinolinale Oskar Lutsu kõige põnevam jutustus, mis juba aastakümneid mitmete filmitegijate meeles on mõlkunud.

Soo loodusliku pinnavormina on raskesti läbitav ja ettearvamatu kuid meie rahvale hingelähedane ja oma ilus meelerahu ning kosutust pakkuv paik. Stsenarist Martin Alguse sõnul loob just see salapärane soomaastik põnevusloole eriti paeluva atmosfääri. Nii näeb peagi valmivas filmis hingematvalt kauneid kaadreid Kakerdaja ja Mukri rabast. Teisteks loo sündmuskohtadeks on sel korral mindud Lutsu põhilugude keskusest Vooremaast kaugemale ning valitud Lahemaa ja Altja mets koos sealsete ehedate talukohtadega.

Režissöör Ergo Kuld ütleb, et “Soo” on väga eriline lugu. Tema meelest väärib see hetkel veel vähe tuntud jutustus kindlasti suuremat tähelepanu ning läbi filmikunsti avaneb võimalus see laiema publiku ette tuua.

“Tehniliselt oli “Soo” võtteperiood väljakutse kogu meeskonnale, pehme ja niiske pinnas pole just kõige mugavam keskkond keerukate ja aeganõudvate stseenide filmimiseks. Seda kusjuures nii päevavalges kui ööpimeduses.” Režissööri sõnul õnnestus nii mõnelgi rinnuni laukasse “komistada” või madalate mändide vahele ära eksida, näitlejate soojärve veealusest võitlusest rääkimata. “Protsessi keerukus andis loo atmosfääri kujundamisele kindlasti olulise lisaimpulsi, raba kui areen oli pretensioonitu ja tujukas, meelepärase tulemuse nimel oli vaja teda austada ja temaga arvestada”, selgitab Ergo Kuld.

Õnneks oli aga kogu filmi meeskonnas piisavalt paindlikkust ja alandlikkust, et see võimas müütiline tegelane soo endaga kaasa töötama panna.

Erilist tähelepanu tahaks filmi puhul pöörata just kunstnikutööle ja dekoraatoritele, kes hoolimata vägevast väljakutsest ja kohati keerulistest tingimustest on saanud hakkama meisterliku tööga. Filmi kunstnikuks on Annika Lindemann, rekvisiidiga tegelesid Toomas Zupping ja Alex Klein.

Romantilise põneviku “Soo” peategelasi kehastavad Franz Malmsten ja Hanna-Ly Aavik. Neiu osutus oma esimesse täispika mängufilmi rolli valituks seitsmesaja kandidaadi seast. Filmis teevad veel kaasa Liis Lass, Grete Kuld (Klein), Märten Matsu, Indrek Taalmaa, Epp Eespäev, Toomas Suuman, Helgur Rosenthal ja Martin Kork.

“Soo” heliriba autoriks on “Talve” filmimuusika teinud ja tänavusel Eesti Filmi-ja Teleauhindade gaalal “Skandinaavia vaikuse” muusika eest parima filmihelilooja tiitli saanud Mick Pedaja.

Filmi stenaristiks on Martin Algus ja režissööriks Ergo Kuld. Tootmise osas on taas käed löönud Taska Film, Apollo Film Productions ja Kassikuld. “Soo” tegijate eelmine film, “Talve”, tõi Eesti kinodesse 150 000 vaatajat, mis on läbi aegade esiviisiku tulemus.

Enne kui film “Soo” kinodesse jõuab, kirjastab Apollo Film Productions ka Oskar Lutsu “Soo” raamatuna, mis on poodides saadaval juba novembri lõpust.

Filmi valmimist toetavad teiste hulgas Eesti Kultuurkapital, Tartu Filmifond, Postimees, Kanal 2, Telia, DHL, Nõmme Kõrts, A. Le Coq, Rannarootsi ja Citroen.

Head Uudised GoodNews