1. Avaleht
  2. Uudised
  3. „Heliseval linnamüüril“ esineb tohutu arv muusikuid
„Heliseval linnamüüril“ esineb tohutu arv muusikuid

„Heliseval linnamüüril“ esineb tohutu arv muusikuid

7. septembril korraldab Kodulinna Maja juba seitsmendat aastat ürituse „Helisev linnamüür“.

Tänavu alustatakse helisevat teekonda kell 9 Viru väravast koos Tallinna Tuletõrje Orkestriga. Nõnda edasi tornist torni ja väravast väravasse. Kõige lõpuks, kell 21, jõutakse Hellemanni torni kuulama Helin Mari Arderi laule.

Seekord toovad muusika huvilisteni mitmed koolid ja kutselised kollektiivid ning suurepärased solistid. Tallinna Ülikooli tudengid improviseerivad kuuldu põhjal koreograafilisi etüüde. Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Vanalinna Täiskasvanute Gümnaasiumi õppurid tutvustavad kohtade ajalugu. Kohti, kus midagi toimub, on seekord kokku 37. Korraldajad ei kasuta kuskil helivõimendust ega dekoratsioone, see kõik on vanalinnal endal olemas. Korraldajail tuleb ainult teada, kus kõlab paremini flööt, kus trummid ja kus peegeldub õhtupäike saksofonidel kõige müstilisemalt.

Kodulinna Majas tuldi mõni aasta tagasi mõttele, et kehtestaks vana kombe uuel moel. See tähendab, et igal vanalinna tornil oleks ka oma tornipealik. Kodulinna Maja perenaine Tiina Mägi sõnas, et uue aja tornipealikud peaksid eelkõige meeles neid töid, mida “Heliseva linnamüüri” toimumise ajal “õhinapõhiselt” tehakse: muusikat, ajaloolist tõde, koreograafiat jne.

Kes siis tornipealikeks on? Kõigepealt need, kes kannavad tiitlit Kodulinna Maja sõber. Siia kuuluvad: Mall Väljan, muinsushuviline (Kuradi torn), Juhan Kohal, galerist (Eppingi torn), Jüri Lump ja Pille Orav, Kesklinna valitsuse töötajad (Lippe torn), Ain Järve, Kadrioru Pargi direktor (Munkadetagune torn), Jüri Ratas, peaminister (Hellemanni torn), Ene Pedai, TVTG eksdirektor (Kuldjala torn).

Siis need, kes tõepoolest on praegu seotud tegevusega mõnes tornis: Toomas Abiline, Kiek in de Köki juhataja, Tõnu Pedaru, Neitsitorni juhataja, Anatoli Ljutjuk, Gruesbeketaguse torni tegevuse korraldaja, Raivo Põldmaa, Linnateatri direktor (Köismäe torn), Küllo Arjakas, Linnaarhiivi juhataja (Wulfarditagune torn), Vladimir Svet, Kesklinna vanem (Bremeni torn), ja Tauno Tatsi (Plate torn).

Siis “Kodulinna” liikumisest osavõtnud Mart Kalm, EKA rektor (Nunnatorn), ja Andres Heinver (Hattorpetagune torn).

Ja isikud, kellega suhtlemine on Kodulinna Majale väga meelepärane ja huvitav: Mihhail Kõlvart, Tallinna linnapea (Loewenshede torn), Taavi Aas, majandus- ja kommunikatsiooniminister (Nunnadetagune torn), Tõnis Lukas, kultuuriminister (Sauna torn), Tiit Terik, Tallinna linnavolikogu esimees (Tallitorn), Toomas Vitsut (Paks Margareeta), Olev Renten (Renteni torn), Boris Dubovik, Tallinna muinsuskaitse osakonna juhataja (Seegitagune torn).

Head Uudised GoodNews