Avaleht Seltskond INTERVJUU! Boris Lehtlaan: mul on kõik päevad positiivsed ja kuidagi rahulikud
INTERVJUU! Boris Lehtlaan: mul on kõik päevad positiivsed ja kuidagi rahulikud

INTERVJUU! Boris Lehtlaan: mul on kõik päevad positiivsed ja kuidagi rahulikud

Laulupidu Vaba Rahva Laul toimub sel aastal 17. augustil Pärnus. Üles astuvad vanad tuttavad Marko Matvere, Ott Lepland, Gerli Padar, Boris Lehtlaan, Oliver Leppik ja ka Alen Veziko.

See on Vaba Rahva Laulul kaheksas aasta, aga kümnes kord, sest 2015. aastal peeti see päevase vahega Kuressaares ja Tartus ning 2016. aastal Keilas ja päev hiljem Kuressaares.

Te olete osalenud mitmeid kordi Vaba Rahva Laulul. Milline on teie mälestus mõnest eelnevast kontserdist?

See on toimunud juba kaheksa aastat. Ma pole küll kõigil käinud, aga nii mõnelgi korral on olnud võimalus osaleda. Näiteks ühel korral oli Põlvas sel päeval 30 kraadi sooja ja koorilauljad pidid olema julma päikse käes mitu tundi, et koos orkestriga harjutada. Lõpuks ikka terve selle kontserdi aja sadas metsikut vihma. See oli üks huvitav kontsert, mis meelde jäi.
Saaremaa esimestel kontsertidel oli mitu orkestrit, nüüd on ainult üks: Urmas Lattikase orkester. Temaga koos on Tõnu Raadik, Henn Rebane, Raul Vaigla, Ain Varts ja Tanel Ruben. Nemad on Vaba Rahva Laulul käinud juba mitmeid kordi ja neil on kõik selge. Dirigendiks on Lauri Breede. Ta on selline kihvt ja viitsib sellega tegeleda. Selleks kontserdiks on nähtud kohutavalt palju vaeva. Ülo Kannisto on isegi öösel tulnud meestega lava tegema. Ülo on selline mees, kes kontserdipäeval jookseb maha terve maratoni. Eestis on vähe inimesi, kes viitsiks niimoodi organiseerida.

Tundub, et selline eestluspõhine sündmus on täna kuidagi eriti vajalik.

Ikka. Osa koore ei pääse laulupeole. Selle asemel saavad nad koos laulda selliste kuulsate solistidega nagu Ott Lepland, Koit Toome ja teised. Mina pole olnud ühel laval näiteks Marko Matverega. Nii mõnus on, kui solist laulab ees. Koorid saavad omavahel suhelda vahepeal. See just laulupidu pole, aga see on selline teistsugune ja see neile meeldib. Lauldakse sellised lihtsamad laulud ka ära, mida publik saab kaasa laulda. Ei tule sellised keerulisi lugusid nagu laulupeol, kus peab ette valmistama.

Mis on teie arvates kõige positiivsem sündmus, mis on viimasel ajal Eestis juhtunud? 

Ma ei tea, mul on kõik päevad positiivsed ja kuidagi rahulikud. Ma olen käinud mitmeid jaanitulesid viimasel ajal Londonis. Seal on saanud rääkida Eesti sõjameestega, kes on tulnud meie riiki kaugelt esindamast ja on Londonis väikesel puhkusel. Minu elu on väga huvitav olnud ja olen oma eluga rahul olnud kogu aeg. Olen saanud igal pool käia ja praegu on ka igal pool esinemisi. Ei oska midagi välja tuua, vabariigi poliitikaga ei tegele nagu üldse ja ei mõtle selle asja peale üldse.

Parema meelega räägite ikka muusikast.

Mulle meeldib ikka see, et solistid saavad Vaba Rahva laulul ise laule valida. On mõned lauljad, kes väga hästi laivis esinevad ja keda muidu nii tihti ei kuule, näiteks Grete Paia ja Gerli Padar. Ma vaatasin, kui ta kunagi laulis Keilas seda „Eesti lippu“ jube kihvtilt. Ta on kontserdil üksi lauldes lausa super. Vaba Rahva Laulul selliseid üllatusi ikka tuleb, seal on palju selliseid häid lauljaid. Viimasel kontserdil Paides laulis isegi kuulus Saaremaa superstaar. Saaremaalt on üldse väga palju häid lauljaid tulnud, eesotsas Hendrik Krummiga, ja nüüd on üks uus mees veel sinna otsa lisandunud. Raske on uutel lauljatel saada meediasse. Igas saates ja igas kanalis peab käima. Mina olen nagu laulev küla, ma pole kunagi mingit orkestrit avanud, ma olen lihtsalt käinud nõukogude ajal mööda Eestit suurte orkestritega, kus on olnud neli trompetit ja neli trombooni ja neli metsasarve ja suur hunnik viiuleid. Siis on hea esineda. Aga oma orkestrit pole ma kunagi tahtnud saada. Ma ei taha kunagi kellegi eest vastutada. Tahan vastutada enda eest ja ei pea muretsema, kas tuleb mõni pillimees kohale või mitte.
Mulle väga meeldivad sellised kontserdid, kus minu taga on koorid. See popkooripidu, mida Mikk Targo korraldas, oli minu arust fantastiline. See vist on seisma jäänud või on tal väike vahepuhkus. Kooride rõõm on lausa super. Seda on näha ja see rahvale meeldib väga. Viimane kord Paides oli väga vahva ja väga palju rahvast. Intsikurmus olid ilmaga ainult probleemid kogu aeg. Kui suvi liiga soe on, siis on mõnel väga paha, ja kui on liiga külm, on samuti jälle paha. Me peame ära harjuma sellega, mis siin on. Mulle siin väga meeldib ja ma ei kavatse siit kuskile mujale kolida.

Te olete üks üdini positiivne inimene. Jääb vaid soovida, et me kõik võtaksime teilt eeskuju.

Olen jah positiivne. Sain esineda just sellise kuulsa ansambliga nagu Kolumbus Kris väiksel sünnipäeval. Seal oli kohutav mass koos. Kochi aidas toimus see. Jube vahva on vaadata, kui mingi hea ansambel esineb ja sellise energiaga solist nagu Urmas Vahe ning ületamatu Aivar Oja oma kitarrisoolodega.
Minu meelest pole Taukar kunagi Vaba Rahva laulul esinenud. Teda võiks sinna meelitada. Tanel Padar pole ka minu meelest seal kunagi esinemas käinud. See oleks ikka vajalik, soliste on palju ja igaüks ei peaks mitte laulma kolm laulu, vaid ühe. Siis igaüks läheks sinna hea meelega, sest sellistel kontsertidel pole raha suurte solistide jaoks tähtis. Isegi noortel kuulsatel artistidel on honorarid suured, aga sellisel suurel kontserdil ei hakkaks keegi raha pärast vaidlema, ma arvan. Tullakse hea meelega kohale ja tasuta ning mingit küsimust ei ole.

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga