1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Intervjuu täna võistlustulle astuva sommeljee Aron Rahuga: õnneks ei ole eestlane liiga konservatiivne
Intervjuu täna võistlustulle astuva sommeljee Aron Rahuga: õnneks ei ole eestlane liiga konservatiivne

Intervjuu täna võistlustulle astuva sommeljee Aron Rahuga: õnneks ei ole eestlane liiga konservatiivne

Aron Rahu
Aron Rahu

16. märtsil toimub restoranis Trühvel üritus nimega „Teeling Irish Premium Coffee Challenge Barista vs Baarmen“, mille eesmärgiks on välja selgitada parim Iiri kohvi valmistaja. Barista ja baarmenite kõrval lööb kaasa teisigi oma ala asjatundjaid ja üheks neist on sommeljee Aron Rahu. Kunagi kelnerina alustanud ja 2008. ning 2009. aastatel Aasta Kelneri tiitli võitnud mees on tänaseks päevaks kümne aastase kogemusega tunnustatud sommeljee ja Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni liige.

Kuidas jõudsite sommeljee ametini ning kui pikalt olete sellel ala tegev olnud?

Kelneri üheks töö osaks on olnud alati ka veini ja muude jookide serveerimine ja tundmine. Kunagi Karl Friedrichi restoranis töötades pakuti mulle võimalust minna ennast täiendama Sommeljeede Liidu kursustele, kuna tollal veel sommeljeede erakooli ei olnud. Sellel ajal kestis kursus üks aasta, täna on võimalik juba kolm aastat seda ametit studeerida. Sommeljeena olen töötanud juba viimased 10 aastat.

Millal tuli äratundmine, et see on amet, millega tahaks enda elu siduda?

Ilmselt peale sommeljee kursuseid ja esimesi veinireise, sealt see pisik külge jäi.

Aron Rahu-2

Millised on eestlase eelistused jookide osas?

Eestlased on uutele jookidele üsna avatud. Õnneks ei ole eestlane liiga konservatiivne ning see teeb töö väga meeldivaks ja põnevaks. Üsna sageli küsitakse uusi ja põnevaid jooke ning tänu meie töökatele maaletoojatele on meil, mida pakkuda. Popid on käsitööjoogid eri valdkondadest, nii limonaad, gin, õlu, siider jne. Veinimaailm muutub kogu aeg, iga päev tuleb turule tuhandeid uusi veine ja võetakse kasutusele uusi piirkondi. Itaalia on endiselt põnev ja vahuveinitrend ei paista vaibuvat.

Milline on töö põnevaim osa, kas suhtlemine või uute jookide avastamine?

Ikka mõlemat. Kui leiad põneva joogi, siis soovid seda teistega jagada, mis sa üksi ikka maailma avastad!

Võtate osa Iiri kohvi valmistamise väljakutsest kus retsepti kohustuslikest komponentidest on ette antud Brick kohvi, Teeling viski, magustaja ja vahukoor, kuid muus osas on võistlejale antud suhtelised vabad käed. Kas selline võistlusvorm on pigem lihtsam või keerulisem?

See on igal juhul mõnusam, kui saab ise rohkem otsustada. Võistlust on üsna keeruline teha, kui sulle on kõik ette antud. Mida rohkem vabadust, seda põnevam.

Kas olete juba välja mõeldud, millise Iiri kohviga võistlust võitma lähete?

Mõte on olemas, aga alles katsetuse järgus. Täpselt ei tea veel, kuidas see välja tuleb, kuid studeerisin interneti vahendusel erinevaid viise ja võimalusi, kuidas seda teha. Ühe Dublini restorani peakelneri Iiri kohvi serveerimise viis oli väga sümpaatne ja tundus, et seda võiks proovida.

Nii et kohtunikel on võistluspäeval oodata üllatusi?

Plaan on küll midagi teistmoodi teha.

Kas olete võistluse konkurendid endale selgeks teinud?

Tegelikkuses ei ole, aga need, keda cuppingul kohtasin, olid väga pädevad.

Tean, et võistlejad said cuppingu päeval valida Brick kohvisortide seast ühe, millega võistlusel osaleda. Mille järgi Teie valisite kohvisordi?

Tahtsin võimalikult tugeva rösti ja intensiivse maitsega kohvi, mis oleks madala happesusega. Seda seetõttu, et lisan sellele ise hapet ning karamellimaitseline lisand tuleb ka. Brick Espresso Colombia La Guamera sobib selleks kohviks suurepäraselt.

Kas Iiri kohv ise kuulub Teie lemmikjookide hulka?

Tegelikult mitte eriti aga ära ka ei ütle. Samas, restoranides üle Euroopa on Iiri kohv endiselt populaarne ja armastatud!

Kas Iiri kohvi eelistab peamiselt turist või eestlane?

Restoranis pigem turist, meie kohalik klient läheb ilmselt Iiri kohvi baari või pubisse nautima.

“Teeling Irish Premuim Coffee Challenge Barista vs Baarmen“ toimub 16 märtsil, algusega kell 15:00 Restoranis Trühvel (Telliskivi 60n, Tallinn 74015, Eesti) Võistlus eesmärgiks on välja selgitada parim preemium Iiri kohvi valmistaja.

Head Uudised GoodNews