1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Jõgevamaa Aasta Ema Hiie Taks: “Minu tunnustamine on lugupidamisavaldus kõigile “eriliste” laste emadele
Jõgevamaa Aasta Ema Hiie Taks: “Minu tunnustamine on lugupidamisavaldus kõigile “eriliste” laste emadele

Jõgevamaa Aasta Ema Hiie Taks: “Minu tunnustamine on lugupidamisavaldus kõigile “eriliste” laste emadele

Jaan-Ivo Lukas

Tunnustuse Jõgevamaa Aasta Ema nominendid Puurmani lossi rõdul koos maavanem Viktor Svjatõševi ja Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Toivo Tõnsoniga
Foto: Vahur Kukk

Tunnustuse “Jõgevamaa Aasta Ema ” pälvinud Hiie Taks töötab Põltsamaa muusikakoolis viiuli-ja vioolaõpetajana ja kasvatab kodus kahte last, kellest üks on erivajadustega. Dorise ja Iti Marise ema Hiie Taksi arvates on laste kasvatamisel iseäranis olulised armastus, hoolivus ja kannatlikkus.

“Tunnustamine tekitab minus tõelisi rõõmuvärinaid ning pean seda ühtlasi lugupidamise avaldamiseks kõikide emade suhtes, kellel erivajadusega lapsed, ” lausus ta.

Põltsamaalt “Jõgevamaa Aasta Ema kandidaadi” esitamiseks koostatud iseloomustuses on märgitud ka Hiie Taksi ja tema pere panust erivajadustega laste murede lahendamisel, nende igapäevaelu rõõmsamaks ja turvalisemaks tegemisel. Hiie Taks juhib Eesti Fenüülgetonuuria Ühingut.

Jõgevamaa Aasta Ema Hiie Taks
Foto: Vahur Kukk

“Takside kodus on tunda tugevat üksmeelsust ja vastastikust toetamisest, milles tähelepanuväärne osa  on pereisa Viljaril, ” ütles Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots.

“Hiie teeb pühendunult ja armastusega oma kutsetööd. Tema juhendatav Põltsamaa muusikakooli kammerorkester esineb sageli kultuurisündmustel. Alates 1995 aastast on õpetaja Taksi eestvedamisel ning tema kolleegide kaasabil Põltsamaal korraldatud üle-eestilised Keelpillimängijate Suvekooli, mis linna lausa helisema paneb,” lausus omavalitsusjuht.

“Ema on minuski äratanud huvi muusika vastu. Nii püüan hoolega viiulimängu harjutada,” ütles Iti Maris, kes ema tehtud toitudest nimetas kõige maitsvamaks kartuliputru.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Toivo Tõnson andsid Puurmani lossis toimunud tseremoonial Hiie Taksile üle kunstnikutööna meisterdatud meene, mis sümboliseerib päikest ja valgust.

Tänuplaatidega peeti meeles kõiki emasid, keda oma koduomavalitsustes oli aunimetuse “Jõgevamaa Aasta Ema nominendiks” esitatud.

Mustveest oli Aasta Ema kandidaadiks välja pakutud Jõgevamaa Koostöökoja juhataja Aive Tamm, kellele linnapea Max Kaur ka kimbu valgeid roose kinkis.

“Tänavu kuulutasime Jõgevamaa Aasta Ema välja esmakordselt. Sellisest tunnustamisest saab  traditsioon,” ütles maavanem Viktor Svjatõšev.

“Emad on põlvest põlve andnud lastele edasi armastust ja hoolivust. Nendel on silmapaistev roll Eestimaa rahvale elujõu andmisel ja demograafilise jätkusuutlikuse tagamisel. Paljudel tänapäeva emadelt nõuab märkimisväärset tugevust ja iseäranis suurt vastutus olukord, kus pereisad on leiva teenimiseks sunnitud kaugemal töötama, ” märkis ta emadepäevale pühendatud tervituskõnes.

Pidulikul tunnustamisel jagas oma rõõme emana ja vanaemana ka 2003. aastal Eesti Vabariigi presidendilt Arnolt Rüütlilt “Eestimaa Aasta ema” aunimetuse saanud kauaaegne Palamuse lasteaia juhataja Merike Kull, kes praegu on oma pojale abiks põllumajanduslikus väikeettevõttes.

Aunimetuse Jõgevamaa Aasta Ema nominentideks esitati:

Jõgeva Sordiaretuse Insituudi agronoom Terje Tähtjärv ( 3 last)
Põltsamaa lillekaupluse “Lemmik lilleäri ” omanik Külliki Sakk (4 last)
Tartu Vangla kriminaalhooldusosakonna Jõgeva talitsuse kriminaalhooldusametnik Liliana Perk ( 4 last)
Peipsi järve infotoa töötaja Aili Koppel (6 last)
MTÜ Jõgevamaa Koostöökoja tegevjuht Aive Tamm (2 last)
Tabivere raamatukogu juhataja Anne Aunap (3 last)
Osaühingu Härjanurme Mõis farmijuhataja Terje Päll (3 last)
Palamuse Avatud Noortekeskuse noortejuht Ene Seppa (3 last)
Saare vallas asuva Voore põhikooli muusikaõpetaja Heveli Ivask (3 last)
Pala vallas asuva Lümati rahvamaja perenaine Ljubov Raimla (4 last)
Alexela OIL AS müüja-operaator Maris Kukk (4 last)
Põltsamaa Muusikakooli viiuli ja vioolaõpetaja Hiie Taks (2 last)

Head Uudised GoodNews