1. Avaleht
  2. Film
  3. Kosmoseooperiks nimetatud „Kosmilised masinad” on vaimustanud paljude maailma filmifestivalide publikut
Kosmoseooperiks nimetatud „Kosmilised masinad” on vaimustanud paljude maailma filmifestivalide publikut

Kosmoseooperiks nimetatud „Kosmilised masinad” on vaimustanud paljude maailma filmifestivalide publikut

Carpenter Bruti muusikavideo „Turbo Killer” vaimustas miljoneid. Selle järg, kosmoseooperiks nimetatud „Kosmilised masinad” on vaimustanud paljude maailma filmifestivalide publikut. Järgmine peatus tuleb Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil.

Pseudonüümi Seth Ikerman kasutavate Prantsuse režissööride Raphaël Hernandezi ja Savitri Joly-Gonfard´i linateos, milles kaks kosmosevalvurit kohtuvad kummitusliku naisolendiga, on inspireeritud 1980ndate ulme- ja õudusfilmidest ja kujutab endast värvikirevat muusikalist küberpunk-seiklust. Eepiline vaatemäng kosmose avarustes, nagu on öelnud autorid ise.

Filmis on eriline koht muusikal, mille on kirjutanud Prantsuse synthwave´i-artist Carpenter Brut. Tähelepanuväärne on ka see, et linateose eelarvest moodustab suure osa – umbes 350 000 dollarit – ühisrahastus.

Filmi on tootnud Alexis Perrin („Kättemaks” ja „Mineviku vaimud”), kes tuleb Haapsallu ka seda sisse juhatama.

Haapsallu on oodata ka teisi filmitegijaid, ja õige kaugelt – maakera kuklapoolelt Austraaliast. Režissöör James Di Martino ja produtsent Daniel Facciolo esitlevad oma tuliuut filmi „Mees ilma näota”, milles vähi seljatanud noor naine satub koos nädalavahetuseks maale lustima sõitnud sõpradega uskumatuna tunduvate sündmuste keskele.

Austraalia odavatest õudukatest ehk ozploitation-filmidest inspiratsiooni saanud õudusfilmi seanss tuleb Haapsalus eriline, sest tegu on filmi rahvusvahelise esilinastusega.

Esimest korda on Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali kavas Ukraina pikk mängufilm, müstiline õuduspõnevik „Võõras”. Kujundujumise naiskond haihtub otse esinemise ajal justkui õhku. See ei jää ainsaks kadumiseks – samasugustest juhtumitest teatatakse veel. Mis või kes seisab selle taga, selgub siis, kui naisdetektiiv Gluhivska satub silmitsi millegagi, mida reaalses maailmas ei tohiks olemas olla.

Film on juba linastunud väiksematel Jaapani, Lõuna-Korea, India, USA, Kanada ja Colombia festivalidel – Haapsalus jõuab see ekraanile esimest korda Euroopas. Filmi juhatavad sisse režissöör Dmõtro Tomašpolskõi ja produtsent Olena Demjanenko.

Kõik külalistega filmid linastuvad Haapsalus kaks korda.

15. Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab aset 30. aprillist 3. maini. Festivalil linastub üle 35 filmi 15 riigist ja selle avab Ant Timpsoni õuduskomöödia „Tule issi juurde”.

Head Uudised GoodNews