1. Avaleht
  2. Festival
  3. Külmalinnas Jõgeval peetakse laupäeval traditsioonilist talvetralli
Külmalinnas Jõgeval peetakse laupäeval traditsioonilist talvetralli

Külmalinnas Jõgeval peetakse laupäeval traditsioonilist talvetralli

Laupäeval, 15. jaanuaril leiab Jõgeval aset külmalinna talvetrall. Jõgevale kui Eesti külmarekordi hoidjale pühendatud sündmusi on Jõgeval korraldatud juba 2008. aastast ning ikka on nende kavas olnud jääpurikavõistlus. Sooja ilma tõttu on tulnud enamasti võistelda sügavkülmikus valmistatud kunstpurikate sulatamises. Selgi aastal on ilmaennustuse järgi otsustades võimalik ainult purikate sulatamine.

Tegevused algavad kell 15 Jõgeva Piiri pargi kruusaaugus. Tantsurõõmu pakuvad ning soojendavad rahva üles Tuvi ja Rebane ehk Monika Tuvi ja Rainer Rebane. Lastele on kavas talvised võistlused ning suusahüppeid saab teha Marumäel. Ringi tuiskab hobusaan ning erinevate koduloomadega saab tutvust teha miniloomaaias. Kindlasti saab maitsta lõkkes küpsetatud kartulit „Jõgeva kollane“ ning külma peletada kuuma teega. Talvetrall kulmineerub tuleetendusega. Tuletantsijad Krista Palm ja Fire Dance süütavad kuuselõkke.

Jõgeva linn kannab külmalinna tiitlit põhjusega: 1940. aasta 17. jaanuaril registreeriti Jõgeva ilmajaamas Eesti külmarekord -43,5 °C, mis on püsinud praeguseni. Ühtlasi tähistatakse külmalinnas jaanuari keskpaiku talvetralliga eelolevat taliharjapäeva, mil talve selgroog murdub ning aeg hakkab vaikselt kevade suunas liikuma.

Talvetralli korraldavad MTÜ Miinus 43,5, Jõgeva kultuurikeskus ja Jõgeva vallavalitsus.

Head Uudised GoodNews
tags: