1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Märt Avandit tunnustati Oskar Lutsu huumoripreemiaga
Märt Avandit tunnustati Oskar Lutsu huumoripreemiaga

Märt Avandit tunnustati Oskar Lutsu huumoripreemiaga

Jaan-Ivo Lukas

Märt Avandi preemia üleandmise tseremoonial Palamuse rahvamajas
Foto: Eva Saariste

Veerandsajanda Oskar Lutsu huumoripreemia pälvis Tallinna Draamateatri näitleja Märt Avandi, keda tunnustati naljaauhinnaga naljalugude vaimuka ja meisterliku ettekandmise eest ning ennekõike seda telesaates “Tujurikkuja “.

Palamuse rahvamajas toimunud tseremoonia sissejuhatuseks avaldas Märt Avandi tänu preemia laureaadiks valimise eest. Jõgeva maavavanem Viktor Svjatõšev ja Palamuse kihelkonnamuuseumi töötaja Aili Kalavus lõid Märt Avandi naljaauhinna üleandmise traditsioonikohaselt ahjuroobiga „Kevade” ainestiku ja Joosep Tootsi tegelaskuju järgides Oskar Lutsu huumoripreemia laureaadiks. Avandil tuli ka preemia laureaadi vanne anda ja ahjuroop kingiti talle.

Preemiaraha koguti annetustena. Huumoripreemiaks sai Märt Avandi üle 3300 euro. Vastav summa on kasvanud iga aastaga ja kogutud suuresti annetustest. Vastates premeerimistseremooniat juhtinud Palamuse rahvamja juhataja Ivar Vinkmanni küsimustele ütles Avandi, et naljategemine on tema jaoks tõsine töö. Avandi märkis, et hindab kõgelt Oskar Lutsu loomingut ja avaldas arvamust, et Lutsu loomus võis olla üsna sarnane sellele nagu seda on filmis “Sügis ” välja mänginud näitleja Väino Laes.

“Ma vaatan Märdi esinemist šketsides ning olen ka ise nende sünniprotessi juures. Minu kriitika huvitab teda ikka. Samuti on ta küsinud arvamust mu emalt Laine Mägilt, ” ütles tseremoonial viibinud Oskar Lutsu huumoripreemia laureaadi abikaasa Liis-Katrin Avandi. Liis-Katrini sõnul võib öelda, et Avandite maakodu asub Pärnus, kus ennast igati mõnusalt tuntakse.

Märt Avandi on 25. Oskar Lutsu huumoripreemia laureaat. Preemia väljaandmise algatasid omaaegne Kevade kolhoosi esimees ja nüüdne talupidaja Jaan Koll ja ajakiri Pikker. Esimeseks laureaadiks kuulutati Priit Aimla. Praegu annavad preemiat välja Palamuse vallavalitsus ja sotsiaal-, kultuuri- ja spordielu edendamisega tegelev mittetulundusühing Sokuturi.

Palamuse vallavanem Urmas Astel märkis, et Märt Avandilt on saadud põhimõtteline nõusolek ka sügisese Paunvere laada ja väljanäituse päevajuhi rollis osalemiseks.

Mõned aastad tagasi Oskar Lutsu huumoripreemia pälvinud Eesti Draamateatri näitleja Ita Ever avaldas arvamust, et huumoripreemia andmine Märt Avandile on asjalik valik.

“Paljudele minu ealistele on Märt Avandi naljad raskesti mõistetavad, kuid mulle tema huumor istub, sest seal on piisavalt teravmeelsust. Soovin Märt Avandile ja ka tema sagedasele lavapartnerile Ott Sepale edu ja ka häid tekste huumori ja satiiri esitamiseks, ” ütles Ever, kes vana-aasta õhtu Tujurikkuja šketsis koos Avandi ja Sepaga kaasa mängis.

Kaks aastat tagasi pälviski Oskar Lutsu huumoripreemia Ott Sepp.

“Mäletan, kuidas Ott autasustamistseremoonial naljatoonis ütles, et nüüd on tal Märdi ees hea kelkida. Tore, et jõudsime nüüd kokkuleppele ka Avandile preemia andmises, ” ütles žüriisse kuuluv Palamuse vallavolikogu liige Anne Reiljan.

“Ma olen Märt Avandi fänn ” lisas ta.

Head Uudised GoodNews