1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Näitleja Jan Uuspõldu tunnustati Palamusel Oskar Lutsu huumoripreemiaga
Näitleja Jan Uuspõldu tunnustati Palamusel Oskar Lutsu huumoripreemiaga

Näitleja Jan Uuspõldu tunnustati Palamusel Oskar Lutsu huumoripreemiaga

DSCN2719Pühapäeval kogunes Palamuse rahvamajja saalitäis inimesi kaasa elama Tallinna Draamateatri näitleja Jan Uuspõllu kuulutamisele XXVI Oskar Lutsu huumoripreemia stipendiumi laureaadiks. Paljude inimeste annetuste tulemusena sai Jan Uuspõld preemiaümbriku 3965 euro ja 55 sendiga.

Jan Uuspõld nimetas end interpreediks, kes esitab teiste autorite tekste ja tajub nende mõjumist naljakana publiku reageerimisest. Palamusel pöördus Uuspõld koosolijate poole teravmeelselt humoristlike monoloogidega, mis pärinevad Rein Pakki kirjutatud monoetenduselt “Miks Mina”. Avalikku vestlust Jan Uuspõlluga juhtis Palamuse rahvamaja juhataja Ivar Vinkmann. Jutuajamisest selgus, et Jan Uuspõld, kes tunneb end igati hästi monoetendustes, peab üheks paremaks lavapartneriks teatri garderoobikaaslast Mait Malmsteini, kellelt on alati palju õppida. Uuspõld ütles, et Lutsu tegelaskujudest meeldiks talle kõige rohkem mängida Joosep Tootsi. Seda rolli on talle ka pakutud, kuid tookord jäi Tootsina lavaletulek siiski ära. Et tegu on Oskar Lutsu huumoripreemiaga, ei pääsenud Uuspõld ka kõikidele laureaatidele esitatud küsimusest alkoholi pruukimise kohta. Näitleja vastas, et kraadiga jookidega on ta teinud lõpparve.

Naljaauhinna üleandmise tava kohaselt ja Oskar Lutsu “Kevade” tegelaskuju Joosep Tootsi silmas pidades lõid Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi muuseumipedagoog Aili Kalavus Jan Uuspõllu huumoripreemia laureaadiks ahjuroobiga. Tunnustatu andis preemia laureaadi vandetõotuse. “Roop on mõeldud huumori ja tõsielu segamiseks õigeks vahekorras,” lausus maavanem Svjatõšev, kui roobi tunnustamistseremoonial näitlejale kinkis.

Mittetulundusühingu Sokuturi esindaja Valdi Reinas andis Jan Uuspõllule üle preemiaümbriku, millesse oli annetustena kogutud 3965 eurot ja 55 senti. Tegemist on suurima summaga, mida seni Lutsu preemiana stipendiumiks antud.

“Ega raha muidu ei tuleks, kui laureaat mõõtu välja ei annaks,” arvas Palamuse vallavanem Urmas Astel, kes lisas, et vaatab meelsasti Jan Uuspõllu etteasteid nii lavalt kui ka telerist. Lutsu preemiat annabki välja MTÜ Sokuturi koos Palamuse vallavalitsusega. Kandidaate on võimalik esitada igaühel. Veel sai Jaan Uuspõld kingituseks kunstnik Ahti Sepeti valmistatud õunakompositsiooni kujutava meene ja suuremõõtmelise suveniirpostmargi enda portreega.

“Sellist meest nagu Uuspõld on Eesti rahvale vaja,” arvas praegu pensionipõlve pidav Jaan Koll, kes “Kevade” kolhoosi esimehena algatas 1987.aastal koos ajakirjaga Pikker Oskar Lutsu huumoripreemia väljaandmise. Esimesena anti preemia Priit Aimlale.

Jaan Lukas 

Head Uudised GoodNews