1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. PEREPÄEVALE! Eesti Maanteemuuseumis õpetatakse vältima liiklusohtusid
PEREPÄEVALE! Eesti Maanteemuuseumis õpetatakse vältima liiklusohtusid

PEREPÄEVALE! Eesti Maanteemuuseumis õpetatakse vältima liiklusohtusid

LiikluskultuurTäna kell 13 algab Eesti Maanteemuuseumis perepäev, kus õpetatakse, kuidas liiklusõnnetusse sattumist vältida või kui see juhtunud on, siis kuidas targalt toimida, et kahjud oleksid võimalikult väikesed.

„Liiklemine on koostöö, kus loeb igaühe panus,“ avas maanteemuuseumi liikluskasvatuse pedagoog Triinu Õispuu perepäeva teemat. „Ei piisa pelgalt liikluseeskirjade tundmisest, lisaks on tarvis olla valmis ka kaasliiklejaid häda korral aitama.“

Vajalikke tarkusi jagavad Päästeameti Põlva piirkonna päästjad, Valga kiirabibrigaad, Põlva politseijaoskonna politseinikud, raudteeohutuse telgis toimetab OLE (Operation Lifesaver Estonia) esindus. Maanteeameti ennetustöö osakonna töötajad õpetavad turvaliselt rattaga sõitma ja tuletavad veel kord meelde, mida me kõik saame teha, et tervetena liikluskeerisest väljuda.

Selgeks saavad esmaabi võtted, kuidas toimida näiteks rästiku salvamisel ning milline on haava õige puhastamine ja sidumine. Kella 12-14 on avatud doonorituba, kus on kõigil võimalus verd loovutades ka tegelikult hättasattunuid aidata. Pere pisemad on kutsutud töötuppa meisterdama puidust autosid ning soovikorral maalitakse neile põsele ka liiklusteemaline joonistus.

Turvalisema liikluse tagamiseks kasutusele võetud ohutusmeetmetest on tänavu tähtpäev liikluseeskirjade kehtestamisel, sõidutulede kohustuslikuks muutumisel ja eraautojuhtidele kehtestatud alkoholikeelul“. „Liikluskasvatus on maanteemuuseumi südameasi. Seetõttu korraldame iga-aastaselt ka liiklusteemalist perepäeva, kus keskendume liiklusohutusele ja sellele, mida inimese ise saab ära teha enda ohutuse osas.“

Et sellel päeval õpitu eriti eredalt mällu sööbiks ning osalised näeks oma silmaga, millised võivad olla ühe liiklusõnnetuse tagajärjed, näitavad Põlvamaa päästjad päeva lõpus, kuidas nemad liiklusõnnetuse sündmuskohal tegutsevad. Selleks päästetakse avariilisest autost nukk-mannekeen ja kustutatakse põlema süttinud sõiduk.

„Miks me sellist liiklusteemalist üritust korraldame – sest hoolime meie inimestest ning otsene teadmiste edasiandmine on kõige parem viis ennetada õnnetusi ja ohtudesse sattumist,“ kutsus Õispuu kõiki aktiivselt perepäeval kaasa lööma.

Perepäeva juhivad lõbusad sebrad Jann ja Jonn. Sissepääs muuseumipiletiga.

Allikas: Maanteeameet

Head Uudised GoodNews