1. Avaleht
  2. Film
  3. Pool sajandit majanduse ja müütide murdmise lugu jõudis filmilindile
Pool sajandit majanduse ja müütide murdmise lugu jõudis filmilindile

Pool sajandit majanduse ja müütide murdmise lugu jõudis filmilindile

ERR-iga koostöös valminud dokumentaalfilm „Ernst ja Alma tagasi turumajandusse“ toob vaatajani Mainori värvika loo, mis peegeldab terve Eesti majanduse arengut viimase poolsajandi vältel ja annab vaate tulevikku.

Eile kogunes Rakett 69 Teadusstuudiotesse Mainori juubelit tähistama ja filmi vaatama osa neist tuhandetest inimestest, kes ettevõttega moel või teisel tihedalt kokku puutunud. Linateos jõuab ERR-i eetrisse veel sel aastal.

Film näitab ja räägib, kuidas tänavu 50. sünnipäeva tähistavast Mainorist said alguse taasiseseisvunud Eesti majandussüsteem, Rahvarinne, Balti kett ja Miss Estonia, milles seisneb Ülo Pärnitsa igavene pärand ning milliseks kasvukeskkonnaks on kunagine Dvigateli tööstuspiirkond Ülemistel tänaseks arendatud ja kuhu soovitakse välja jõuda.

„Mainor jäi algusajal ellu tänu pidevalt ajast ees kulgenud isepäisusele – isemajandavatele osakondadele ning väike- ja ühisettevõtetele. Just Mainoris koostatud aktsiaseltside põhimääruse jõustumine viis Eesti sotsialismist kapitalismi. Mainori ajupotentsiaali ja kergetööstuse rahalise toeta jäänuks Rahvarinne sündimata,“ ütles Ülo Pärnitsa poeg Guido Pärnits, kes juhib Mainori nõukogu ja Ülemiste keskust.

Guido Pärnits hindas pärast filmi nägemist murdelisteks sündmusteks Äripäeva müüki ja Dvigateli erastamise otsust, mille baasil tekkis Ülemiste City ning mille eesmärk on kasvada Põhjamaade suurimaks targa äri linnakuks ja piirkonna keskseks transpordisõlmeks.

„Mainorist on kõigi nende aastakümnete jooksul kasvanud mitu plejaadi tippjuhte ja -poliitikuid. Sel moel on pidevalt panustatud Eesti ettevõtete juhtimiskultuuri tõusu. Tänaseks on Ülemiste City tõusnud Eesti kolmandaks majanduslinnaks. See film võtab väga hästi kokku, mil viisil plaanitakse tulevikus areneda Põhja-Euroopa targa äri südameks,“ lausus mullu aasta pereettevõtte nimetuse pälvinud Mainori juhatuse esimees Kadi Pärnits.

Head Uudised GoodNews