1. Avaleht
  2. Inimene
  3. SEB publikupreemia laureaadid on ooperisolistid Juuli Lill ja René Soom
SEB publikupreemia laureaadid on ooperisolistid Juuli Lill ja René Soom

SEB publikupreemia laureaadid on ooperisolistid Juuli Lill ja René Soom

uuli Lill ja René Soom operetis "Savoy ball" Foto: Harri Rospu
uuli Lill ja René Soom operetis “Savoy ball”
Foto: Harri Rospu

Rahvusooper Estonia kuldsponsor SEB Pank andis tänavu neljandat korda välja publikupreemiad nais- ja meessolistile, kelle valisid välja ooperikülastajad. Publiku lemmikuteks osutusid sel aastal Juuli Lill ja René Soom. Auhinnad anti pidulikult üle 26. märtsil ooperi „Liblikas“ etenduse eel.

Estonia koosseisuliste ooperisolistide seast selgusid võitjad vaatajahääletuse tulemusena ja kumbki publiku lemmik sai 1300-eurose preemia. Kõikide hääletajate vahel loosis Estonia teater välja kümme 20-eurost kinkepiletit.

„SEB ja Rahvusooper Estonia koostöö sai alguse 2003. aastal, mil alustasime Estonia toetamist kuldsponsorina. Publikupreemia on meie kena panus, kus koostöös teatrikülastajatega tunnustame soliste mitte ainuüksi saalis kõlava aplausiga,“ lausus SEB jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.

Juuli Lill on õppinud laulmist Peterburi Konservatooriumis, Eesti Muusikaakadeemias, Viini Muusika- ja Esituskunstide Ülikoolis. Ta on täiendanud end Thbilisis professor Gotšha Bezutšvili juures ja New Yorgis Lucy Arneri ja Ira Siffi juures. Juuli Lill on Rahvusooper Estonia solist alates 2006. aastast. Tema repertuaari kuuluvad Carmen ja Mercédes (Bizet’ „Carmen“), Brangäne (Wagneri „Tristan und Isolde“), Cornelia (Händeli „Julius Caesar“), Siébel (Gounod’ „Faust“), Tššaikovski rollidest Filipjevna, Olga („Jevgeni Onegin“) ja Krahvinna („Padaemand“), Verdi rollidest Maddalena ja Giovanna („Rigoletto“), Annina („La traviata“) ja Ulrica („Maskiball“), samuti Tisbe (Rossini „Tuhkatriinu“), Tangolita (Abrahami „Savoy ball“) jpt. Juuli Lill on osalenud solistina vokaalsümfooniliste suurvormide ettekannetel, esinenud kammerlauljana ja laulnud ooperirolle Nargen Opera etendustes.

René Soom on õppinud klassikalist laulmist G. Otsa nim. Tallinna Muusikakoolis ja Eesti Muusikaakadeemias. Ta on täiendanud end Hartmut Hölli, Rudolf Piernay ja Gerhard Kahry meistrikursustel. Rahvusooperis Estonias on René Soom töötanud alates 1997. aastast, solistina alates 2005. aastast. Tema rollide hulgas on Don Quijote (Leigh’ „Mees La Manchast“), Schaunard (Puccini „Boheem“), Wolfram (Wagneri „Tannhäuser“), Achillas (Händeli „Julius Caesar“), Aristide de Faublas (Abrahami „Savoy ball“), Edwin ja Boni (Kalmani „Silva“), Morales (Bizet’ „Carmen“), John Canty (Pajusaare „Prints ja kerjus“), Kirikuteener (Puccini „Tosca“), Kapten Castel-Jaloux (Tambergi „Cyrano de Bergerac“), Parun Douphal (Verdi „La traviata“), Marullo (Verdi „Rigoletto“), Henry Higgins (Loewe’ „Minu veetlev leedi“) jpt. Ta on pälvinud Marje ja Kuldar Singi nimelise noore laulja preemia (2006), Harjumaa teatripreemia (2009) ja Georg Otsa nimelise preemia (2012). René Soom on aktiivselt tegutsenud ka väljaspool koduteatrit, esinenud külalisena Vanemuises, teinud koostööd Pärnu Linnaorkestri ja Ooper-Kvartetiga ning osalenud KaivConsorti projektlavastustes. Alates aastast 1998 on ta kaasa löönud sõnateatri „Varius“ tegemistes ja andnud koos trupiga etendusi Rootsis, USA-s ja Kanadas.

Head Uudised GoodNews