1. Avaleht
  2. Film
  3. “Sõda ja puuhobune”: Anatoli kogub Eestis humanitaarabi Ukraina heaks
“Sõda ja puuhobune”: Anatoli kogub Eestis humanitaarabi Ukraina heaks

“Sõda ja puuhobune”: Anatoli kogub Eestis humanitaarabi Ukraina heaks

5. veebruaril Docpoint Tallinnale jõudva Eesti ja Ukraina dokumentaalfilmi “Sõda ja puuhobune” keskseks tegelaseks on Eestis elav ukrainlane Anatoli Ljutjuk, kelle eesmärgiks on teha iga päev kasvõi üks väike heategu.

Anatoli on kõige muu kõrval Tallinna vanalinnas asuva Ukraina kultuurikeskuse rajaja. Seal tegeletakse kalligraafiaga ja valmistatakse keskaegsel viisil paberit. Anatoli nikerdab oma töökojas traditsioonilisi puidust mänguasju ja valmistab vanade kloostrite vaimus raamatuid. Ligi veerand sajandit tagasi antud mungavande järgi on ta tõotanud luua iga päev midagi head.

Tema igapäevasele pühendumisele esitab väljakutse Ukrainas lahvatanud sõda, mida Anatoli ei suuda passiivselt kõrvalt vaadata. Ta organiseerib Eestis humanitaarabi ja annetuste kogumise ning sõidab otse rindejoonele. Seal, omalaadses põrgu eeskojas, asub Anatoli kirja panema imelugusid, kuidas nii inimesed kui ka loomad on muinasjutulisel kombel pääsenud kõige hullemast ning üksteist aidanud. Nendest lugudest ja esemetest valmistab ta raamatu, mille eesmärgiks on transformeerida traumeerivad kogemused ning ka kõige pimedamal ajal hoida headusesse uskumise tuld.

Film on toodetud produktsioonifirmade Docutoloka ja Silmviburlane koostöös. Režissöörid on Ukraina päritolu Uljana Ossovska ja Deniss Strašni. Filmi produtsent on dokumentalist ja animaator Ülo Pikkov.

Kinolevisse jõuab film 11. veebruarist.

Head Uudised GoodNews