1. Avaleht
  2. Film
  3. Taani-Eesti-Belgia ajalooline draama “Erna on sõjas“ jõuab kinodesse 18. juunil
Taani-Eesti-Belgia ajalooline draama “Erna on sõjas“ jõuab kinodesse 18. juunil

Taani-Eesti-Belgia ajalooline draama “Erna on sõjas“ jõuab kinodesse 18. juunil

Taani režissööri Henrik Ruben Genzi rahvusvaheline väärtfilm „Erna on sõjas“ („Erna i krig“, 2020), mille peaosas mängivad armastatud näitlejad Trine Dyrholm ja Ulrich Thomsen, jõuab kinodesse üle Eesti 18. juunist.

Filmi Eesti esilinastus toimus 2020. aasta PÖFF-i põhivõistlusprogrammis. Ulrich Thomsen pärjati parima meesnäitleja auhinnaga.

Filmi tegevus toimub 1918. aasta Jüütimaal, Saksamaa ja Taani piirialadel, kus Esimese maailmasõja lahinguteks värvatakse Saksa sõjaväkke ka Taani talumehi. Trine Dyrholm kehastab erakordset naist Ernat, kelle lihtsameelne noor poeg Kalle värvatakse samuti armeesse. Raskest sünnitusest saati on Erna tõotanud, et ei lase kellelgi Kallele liiga teha, kuid nüüd peab naine andma poja mutrikeseks Saksa sõjamasinasse. Erna taipab, et kui tahab Kallet kaitsta ootamatutest ohtudest kaevikutes, tuleb tal temaga kaasa minna. Erna võtab omale reamehe identiteedi ja suundub poja järel rindele.

Filmivõtted tõid mullu suvel Tartusse ja Tartumaale sõjastseenide võtted. Kõrvalosades astuvad üles Aksel Ojari, Gert Raudsepp, Heino Seljamaa.

Nafta Filmsi kaasprodutsent Esko Rips meenutab põnevat võtteperioodi: „2019. aasta suvel saime Tartumaal kaevikutes üles võtta tõelise sõjadraama kaadreid, mis on ühtlasi ka filmi ühed pöördelisemad hetked. Vägeva kogemuse said paljud Eesti filmivaldkonna inimesed, aga ka kohalikud loomeinimesed. Näiteks filmi helilooja oli Mihkel Zilmer ning meeskonnas oli päris palju kohalikke tegijaid ja ka vabatahtlikke taustanäitlejaid. See koostööprojekt paneb Eesti ja just Tartu rahvusvahelise filmitööstuse kaardile,“ usub Rips.

„Erna on sõjas“ tootjad on Nimbus Filmsi peaprodutsendid Birgitte Harald ja Nynne Selin Eidnes. Filmi toetavad Taani Filmi Instituut, Eesti Filmi Instituut ja Tartu Filmifond. Filmi levitab Best Film. Paljud kinod teevad sellele ka eellinastusi ja eriseansse.

Head Uudised GoodNews