Tallinna Restoranide Nädala avaüritusel korraldasid Fotografiska peakokk Peeter Pihel ja Restorani MOON peakokk Roman Zaštšerinski toiduvaldkonna entusiastidele pimedegustatsiooni, mille käigus tuli toitu nägemata ära arvata selle komponendid. Kõige rohkem peamurdmist ja üllatust pakkus žüriile Zaštšerinski valmistatud soolane suupiste, kus kohtusid merikuradimaks, tatraõhik ja ponzu-trühvli geel.
11.-17. märtsini toimuvast ja eile müüki jõudnud Tallinna Restoranide Nädalast võtab sel kevadel osa 82 pealinna restorani, mis pakuvad nädala jooksul kahe- ja kolmekäigulist à la carte menüüd, kus on esindatud iga toidukoha armastatuimad road. Ühtlasi on tegu osalejate rekordiga – mitte kunagi varem pole Tallinna Restoranide Nädalal osalenud nii palju toidukohti.
Ühtlasi on tegu osalejate rekordiga – mitte kunagi varem pole Tallinna Restoranide Nädalal osalenud nii palju toidukohti.
Ürituse eestvedaja Paavo Pettai sõnul pani Tallinna Restoranide Nädala traditsioonile kolmteist aastat tagasi aluse Eesti Restoranide Liit. Kõige esimesest nädalast võttis osa 25 restorani, mis pakkusid kahekäigulist lõunasööki 10 euro ja kolmekäigulist õhtusööki 20 euroga.
„Nii madalat hinda hoidsime pikalt ja seda kindla põhjusega – arendada Eesti toidukultuuri ning anda inimestele positiivne impulss, et avastada täiesti uusi toidukohti ning lasta maitsetel end üllatada. Meie eeskujul toimuvad restoranide teemanädalad praeguseks ka Tartus, Pärnus ja Eesti väikesaartel ning just suure huvi tõttu toimub restoranide nädal Tallinnas juba viimased kaheksa aastat kaks korda, igal sügisel ja kevadel,“ rääkis Pettai.
Nii madalat hinda hoidsime pikalt ja seda kindla põhjusega – arendada Eesti toidukultuuri ning anda inimestele positiivne impulss, et avastada täiesti uusi toidukohti ning lasta maitsetel end üllatada.
Tuhandetele inimestele maitse-elamusi pakkuva Tallinna Restoranide Nädala avaüritus pani proovile ka külaliste ja pimedegustatsiooni žüriiliikmete maitsemeeled, kuhu kuulusid Tallinna Restoranide Nädala eestvedaja Paavo Pettai, Tallinna abilinnapea Joosep Vimm, ajakirjanik Andrei Danilo ja sisulooja Merlin Miido. Ilma toitu nägemata tuli osalejatel ära arvata iga suupiste põhikomponendid.
Zero waste peakoka Peeter Piheli menüüst tuli žüriil ära arvata kaks soolast suupistet – marineeritud nuikapsas röstitud päevalilleseemnetega ning oakreem marineeritud peediga. Hinnatud peakokk Roman Zaštšerinski serveeris žüriile soolase suupiste, kus kohtusid merikuradimaks, tatraõhik ja ponzu-trühvli geel. Magusa suupistena serveeris Mooni peakokk ananassi-kookose keedukreemi ehk Creme Patissiere avokaado või ja murakamoosiga.
Sel kevadel võtab Tallinna Restoranide Nädalast osa 82 toidukohta, kes pakuvad kahe- ja kolmekäigulist menüüd kahes erinevas hinnakategoorias. Eraldi hinnaga mitmekäigulise degustatsioonimenüü on välja pannud kaks aastat järjest Michelini tärni pälvinud NOA Chef’s Hall. Koostöös Tallinna linnaga on Tallinna Restoranide Nädal toonud välja rohemärgisega pärjatud toidukohad, mis pööravad toidutegemises tähelepanu erilist tähelepanu keskkonnale.
“Uuringud näitavad, et pealinna külalised hindavad väga kõrgelt just siinseid toiduelamusi. Meil on palju suurepäraseid restorane, mille külastamiseks tasub Tallinna Restoranide Nädala pakutavaid võimalusi ära kasutada. Eriti hea meel on, et keskkonnahoidlikud menüüd on tulnud, et jääda,” sõnas Tallinna abilinnapea Joosep Vimm.
Uuringud näitavad, et pealinna külalised hindavad väga kõrgelt just siinseid toiduelamusi. Meil on palju suurepäraseid restorane, mille külastamiseks tasub Tallinna Restoranide Nädala pakutavaid võimalusi ära kasutada.
Kokku on Tallinna Restoranide Nädalast viimase kolmeteist aasta jooksul võtnud osa üle 250 000 inimese ja serveeritud rohkem kui 625 000 rooga. Ehkki restoranide arv on aasta-aastalt tõusnud, on kujunenud välja kuldne tuumik, mis on restoranide nädalal osalenud peaaegu alati.
- Dominic
- Horisont
- Chedi
- Tchaikovsky
- Moon
- Salt
Tallinna Restoranide Nädal toimub kindlatel kuupäevadel kaks korda aastas:
- 1.-7. novembrini ja 11.-17. märtsini.
Lisainfo leitav SIIT.
Mitmekäiguline degustatsioonimenüü 125€:
- NOA Chef’s Hall (Michelini tärn)
Kahekäiguline lõuna 20€, kolmekäiguline õhtusöök 40 €:
- Allee restoran (rohemärgis)
- AME (rohemärgis)
- ANNO, Koduresto & Veininurk (rohemärgis)
- Art Priori
- Barbarea (rohemärgis)
- Bertolucci restoran
- Bruxx New Belgian
- Chakra
- Chedi
- City Grill House
- Dominic (rohemärgis)
- FARM
- Fotografiska (rohemärgis)
- Goodwin The Steak House
- Gourmet Coffee Kadriorg (rohemärgis)
- Hem Koduresto & Aed
- Horisont Restoran & Baar (rohemärgis)
- HÜGGE Resto (rohemärgis)
- ISSEI Restoran ja Baar
- La Cucina
- La Pineta
- Le Lac
- Lee (rohemärgis)
- Lore Bistroo (rohemärgis)
- Mantel ja Korsten
- MEAT Resto & Butchery
- MEKK Restoran ja Baar
- Mimosa
- Mix Resto (rohemärgis)
- Mon Repos
- Mon Repos Peakoka korrus
- MOON
- NOA
- NOHO (rohemärgis)
- Ocean 11 (rohemärgis)
- ODA Resto
- OKO
- Om.House
- OTTO restoran
- Paju Villa
- PÄRIS Resto
- Parrot
- Peet Ruut (rohemärgis)
- Puri
- Rado (rohemärgis)
- Restoran HOOV Number 6
- Restoran Tchaikovsky (rohemärgis)
- Restoran Võru (rohemärgis)
- Rudolf (rohemärgis)
- Salt (rohemärgis)
- Snoob resto (rohemärgis)
- Stenhus (rohemärgis)
- TARTAR
- Teletorni Restoran
- The Able Butcher
- o0Trofe restoran
- Tuljak
- Vana Toomas restoran
- 38 Restoran
Kahekäiguline lõuna 15€, kolmekäiguline õhtusöök 25€:
- Ciao Ragazzi
- Kagerou Ramenhouse
- Kalaranna Resto
- La Tabla
- Literaat
- Loft ja Ürdid
- MOOS
- NOK NOK
- ODESA Restoran (rohemärgis)
- Orangerie
- Pegasus
- Pika Jala Restoran
- Platz
- Pulcinella Itaalia Restoran
- Radio
- Restoran Flavore
- Sakura Resto (rohemärgis)
- Sardiinid
- SPOT restoran
- Tondi Resto
- ÜLO (rohemärgis)
- 7 Ürti