1. Avaleht
  2. Muusika
  3. Tallinnas esineb Gramophone’i võitja Šveitsi-Prantsuse vokaalansambel thélème
Tallinnas esineb Gramophone’i võitja Šveitsi-Prantsuse vokaalansambel thélème

Tallinnas esineb Gramophone’i võitja Šveitsi-Prantsuse vokaalansambel thélème

22. novembril kell 18 esineb Tallinnas tänavuse Gramophone’i auhinna võitja Šveitsi-Prantsuse vokaalansambel thélème. Kollektiiv astub publiku ette Tallinn feat. Reval festivali raames 700-aastases Tallinna Raekojas.

Vokaalansambel thélème pälvis Gramophone’i auhinna varajase muusika kategoorias. Nende poolt tuleb Tallinnas esitamisele tuleb ühe tuntuma renessansiajastu prantsuse helilooja Clément Janequini looming.

Ehkki tolle aja vokaalmuusika tekstide autorite nimed pole meieni säilinud, on antud kava puhul olukord erinev – paarikümne Janequini vokaalteose tekstide autor on kindlasti tuntud poeet Clément Marot. Marot’-Janequini duo on ka üks esimesi näiteid autori ja helilooja koostööst ning andnud inspiratsiooni ansamblile thélème selle kontserdikava loomiseks.

Thélème astub Tallinnas üles koosseisus Julien Freymuth (alt), Lior Leibovici (tenor), Loïc Paulin (tenor), Jean-Christophe Groffe (bass), Ziv Braha (lauto). Kollektiivi kunstiline juht on Jean-Christophe Groffe.

Viiendat korda toimuv varajase muusika festival Tallinn feat. Reval (www.tallinnfeatreval.eu) toob jõulueelse Tallinna ajaloolistesse kontserdisaalides ajastutruu muusika. Kuni nädala lõpuni on kavas kontserdid:

  • 22.11 kell 18 Encyclopaedia Clementina (Raekoja saalis)

Šveitsi-Prantsuse vokaalansamber thélème esineb kavaga, mille eest nad pälvisid läinud kuul maineka Gramophone’i auhinna varajase muusika kategoorias.

  • 24.11 kell 19 Pièces de viole et clavecin (Raekoja saalis)

Kontsert on illustratsiooniks Hubert le Blanci traktaadile, kus ta võrdleb viola da gamba mängijate Marais’ ja Forqueray’ mängustiile, nimetades esimest ingliks ja teist saatanaks. Esinevad Hollandi duo Josh Cheatham viola da gambal ja Skip Sempé klavessiinil.

  • 25.11 kell 19 Bach-Mozart-Haydn (Eesti Teaduste Akadeemia saalis)

Mozarti, Haydni ja C. Ph. E. Bachi loomingut esitab Hollandi klavessiini- ja haamerklaveri virtuoos, Haagi Kuningliku Konservatooriumi professor Jacques Ogg.

  • 26.11 kell 19 Echos in air (Mustpeade majas)

Kuulajate ette astub muusikaajakirja Gramophone Editors Choice rubriiki kolmel korral valitud lautomängija Matthew Wadsworth. Aktiivse solisti ja kammermuusikuna on Wadsworth esinenud enamikel Euroopa ja Suurbritannia kontserdilavadel ning festivalidel.

  • 27.11 kell 18 Leipzig 1722 (Mustpeade majas)

Festivali lõpetab Vox Clamantise, Tallinna Barokkorkestri ja Eesti-USA vanamuusiku Andrew Lawrence-Kingi ning jutustaja rollis Peeter Volkonski poolt 18. sajandi Euroopa valgustusaja kolme tuntud helilooja teose ettekanne, kus publikul on võimalik hääletada.

„Tallinna üks väärtusi on tema vanalinn. Muusika, mida selle linna valmimisel on kuulatud ja armastatud, aitab meil paremini mõista selle linna olemust ja algupära. Varajases muusikas on palju improvisatsiooni, justnagu kaasaja muusikas, see teeb selle esitamise värskeks ja nauditavaks,” ütleb Tallinn feat Reval festivali peakorraldaja Taavi-Mats Utt.

Tallinna üks väärtusi on tema vanalinn. Muusika, mida selle linna valmimisel on kuulatud ja armastatud, aitab meil paremini mõista selle linna olemust ja algupära.

Head Uudised GoodNews