1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. TÄNA PÄRNUS I Urmas Lattikas tähistab Pärnus sünnipäeva Vaba Rahva Laul laulupeol
TÄNA PÄRNUS I Urmas Lattikas tähistab Pärnus sünnipäeva Vaba Rahva Laul laulupeol

TÄNA PÄRNUS I Urmas Lattikas tähistab Pärnus sünnipäeva Vaba Rahva Laul laulupeol

Pärnus peetakse 17. augustil laulupidu Vaba Rahva Laul, kus astuvad üles Marko Matvere, Ott Lepland, Gerli Padar, Boris Lehtlaan, Alen Veziko ja teised. Urmas Lattikas on oma bändiga taas lauljaid ja koore saatmas. Ta läks Vaba Rahva Laulu ideega kohe kaasa.

„Peakorraldaja Ülo Kannisto nakatas mind oma vahetu ja vankumatu teotahtega. See on ilus mõte teha midagi sellist, mis inimesi läbi muusika ühendab,“ sõnab Lattikas.

Kui olulisel kohal on teie elus koorilaul?

Küllaltki olulisel. Üks minu koorilaul on kõlanud üldlaulupeol ühendkooride esituses ja teine, mille kirjutasin kahasse Raimo Kangroga, noorte laulu- ja tantsupeol. Ka Vaba Rahva Laulul on kõlanud üks laul. Koorimuusika on väga eriline, kuna instrumendiks on inimhääl ja sõna.

Millised on olnud meeldejäävaimad hetked sellelt taassünni laulupeolt?

Kuna see laulupidu leiab tavaliselt aset minu sünnipäeva paiku, siis on vahel juhtunud nii, et koor ja publik esitavad ühe lisaloo: sünnipäevalaulu. See hetk on olnud ülev ja väga südantsoojendav ning see ühtekuuluvustunne on lausa käegakatsutav. Väga eriline kogemus!

Kuidas tuli teie ellu 20. august 1991? 

Olin naasnud õpingutelt Ameerikas ja võib-olla osalt seepärast tundusid muutustetuuled eriti värsked. See oli põnev aeg, täis puhtaid unistusi.

Olete väga tuntud džässmuusikuna, teil on ka omanimeline ansambel, aga kui palju jääb aega ja tahtmist selle kõrval viljeleda teisi muusikažanre?

Olen ju lõpetanud konservatooriumi klassikalise kompositsiooni ja seega on väga huvitav kõndida klassika ja džässi piirimail, jäädes vahel ka kauemaks ühte või teise helimaailma.

Kuidas kirjeldaksite isamaaliste laulude ja jatsu seost?

Ega neid ei peagi väga kokku panema. „Jazz“ annab lihtsalt parema arusaamise kogu muusikapildist, aga las isamaaline laul olla just see, mis ta on.

Kas muusika kõrvale mahub teil mõni hoopis teise valdkonda kuuluv hobi?

Paraku mitte. Muusika on mu töö, hobi – mu elu- ja olemiseviis.

Milline näeb välja teie suvepuhkus?

Kontserdid viivad mind suvel mitmesse kaunisse Eestimaa paika. Pole midagi paremat kui peale õnnestunud kontserti seal natuke loodust nautida ja hetkeks aeg seisma panna.

Head Uudised GoodNews