1. Avaleht
  2. Melu
  3. TV3 I Alen Vezikole loodud libakonto kustutati peale Seitsmestele uudistele antud intervjuud
TV3 I Alen Vezikole loodud libakonto kustutati peale Seitsmestele uudistele antud intervjuud

TV3 I Alen Vezikole loodud libakonto kustutati peale Seitsmestele uudistele antud intervjuud

Muusik Alen Veziko teatas 12. septembril sotsiaalmeedias, et keegi on teinud tema nime ja näoga Instagrami libakonto. Tegelane saatis aktiivselt naisterahvastele nilbeid kirju ja ähvardusi. Alen tegi avalduse politseisse ning käis eile, 19. septembril Seitsmestes uudistes rääkimas, kuidas võidelda libakontode vastu. Peale saadet avastati ka positiivne asi – libakonto oli kustutatud.

Marek Lindmaa ja Alen Veziko. Foto: GoodNews

Alen meenutas Seitsmestes, et ärkas ühel hommikul üles ja talle oli tulnud väga palju kirju, kus teatati, et keegi on teinud tema näo, nime ja piltidega varikonto ning üritab eelkõige naisterahvastega tutvuda. Selle peale kirjutas Alen libakontole kirja, kus teatas, et kui kontot kinni ei panda, annab ta asja politseisse. Nädalaks tekkis küll vaikus, kuid eelmine nädalavahetus läks taaskord möll lahti ja varikonto üritas tutvuda kümnete inimestega, kaasaarvatud Aleni enda elukaaslasega. Kuna Aleni elukaaslane teab, et mees ei ole väga tihe Instagrami kasutaja, sai ta kohe aru, et tegu on liba Aleniga. „Probleem oli selles, et ta üritas reaalselt naisterahvastega tutvuda ja ähvardas neid. Ka üritas ta raha laenata. Eks ilmselt kõike pole mulle edasi saadetud, aga inimesed on rääkinud,“ lausus Alen ja lisas, et tegemist on väga tõsise ja murettekitava situatsiooniga. Seda seetõttu, et muusiku sotsiaalmeedias on ka palju teismelisi ja noori, kes on veel õrnas eas ja neil pole elukogemust. „Ilmselt kui ta kirjutab minu vanuses inimestele, siis sealt peaks üsna ruttu aru saama, et see ei ole mina. Ma ei kujuta ette, mis juhtub aga siis, kui ta mõne noore inimese pea suudab segi ajada. Minu arust on tegemist sellise olukorraga, mis peab kohe lõppema,“ lausus Alen. Ta tõdes, et on ka varem veebirünnaku ohvriks sattunud, aga need pole olnud nii tõsised ja massilised. Muusik leiab, et kellegi ähvardamine ei ole aktsepteeritav.

Marek Lindmaa ja Alen Veziko. Foto: GoodNews

Kuidas aru saada, et sinu sõbrale on tehtud varikonto?

PPA Kommunikatsioonibüroo politseikapten Maarja Punak kommenteeris Seitsmestes, kuidas saada aru, kui sõbrale on tehtud libakonto. „Tavaliselt esimene märk, et sõbrale on tehtud libakonto, on see, kui sinu enda sõbralt tuleb uus sõbrakutse. Ehk kui sa tead, et sa oled temaga olnud Facebookis sõber, aga nüüd millegi pärast tuleb uus sõbrakutse. See on selline esimene märk. Teine märk on see, kui see sama konto hakkab kirjutama ja rääkima näiteks oma bitcoinidest, postitab seinale sellist infot, mis ei ole temaga üldse seotud. Neid märke tasub tähele panna. Oma sõprade suhtes tuleb olla hooliv. Kui märkad, et tema nimega konto teeb kahtlaseid asju, siis võta sõbraga ühendust, mitte läbi Facebooki, vaid helista otse,“ soovitab ta.

Kui avastataksegi, et tegu on libakontoga, tuleks teha teade politseisse. „Meil on ikkagi teise inimese andmete kasutamine keelatud ning identiteedivargus keelatud – selle eest võib minna kolmeks aastaks vangi. See tähendab seda, et politsei peab võtma seisukoha, mida selle kontoga on tehtud. Kas sellega on tekitatud kahjusid ning seda siis edasi menetlema,“ selgitab Punak.

Foto: PPA

Kuidas ennast libakontode eest kaitsta?

Punak sõnab, et kui oled influencer või muud moodi tuntud inimene, siis sinu konto võiks olla verifitseeritud. Ehk sinine linnukene konto taga võiks märku anda, et oled ennast tuvastanud Facebookis. „Selle võrra reageeritakse ka kiiremini nendele teadetele, et kuskil on olemas libakonto, et sellest alustada. Lisaks olla ise ka tähelepanelik. Aeg-ajalt tasub ennast googeldada ja vaadata ega keegi ei ole loonud libakontot. Mina ise olen teinud endale sellise asja, et mul on Googli teavitus, kui tuleb Maarja Punaki nimeline konto, siis see annab mulle teada sellest, et on loodud mingi konto,“ annab Punak nõu, kuidas ennast libakontode eest kaitsta.

Lisaks soovitab Alen, et kui on tegemist libakontoga, siis võimalikult palju repostida, et tegemist on valekontoga – kui piisavalt palju seda tehakse, pannakse konto ka lõpuks kinni.

VAATA INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews