1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Urmas Lattikas: Vaba Rahva Laul läheb iga aastaga suursugusemaks, kaasahaaravamaks, pidulikumaks
Urmas Lattikas: Vaba Rahva Laul läheb iga aastaga suursugusemaks, kaasahaaravamaks, pidulikumaks

Urmas Lattikas: Vaba Rahva Laul läheb iga aastaga suursugusemaks, kaasahaaravamaks, pidulikumaks

Urmas Lattikas
Foto: André Altjõe

Tänavune Vaba Rahva Laul kõlab 19. augustil Põlvamaal Intsikurmus ja see on läbinisti eestikeelne ja -meelne laulupidu. Taas astuvad üles nii tuntud solistid kui ka tulevikutähed ja koorid, kokku tuhatkond lauljat. Pidu algab kell 19.30 Eesti hümniga, kokku on kavas 37 eestlase hingele armsat heliteost. Eeslaulja on Saaremaa noormees Oliver Leppik, pidu juhib Mart Müürisepp, lauljaid saadab Urmas Lattikas oma bändiga. Helilooja, džässpianist ja ansamblijuht Urmas jutustab oma osalemisest pisut lähemalt.

Urmas, te olete oma ansambliga terve õhtu laval. Kas otsust osalemise suhtes oli kerge või raske langetada?

Lühike vastus — kerge, kuna olen harjunud terve õhtu laval olema. Aga pikem vastus — isegi väga kerge, sest olen selles ettevõtmises juba mõni aasta kaasa löönud ning ning iga aastaga läheb ta suursugusemaks, kaasahaaravamaks, pidulikumaks. Väga liigutav on ka peakorraldaja Ülo Kannisto siirus ja lõputu tegutsemistahe.

Vaba Rahva Laul on läbinisti eestikeelne ja -meelne laulupidu. Kas sellel sündmusel on teie jaoks ka sügavam tähendus?

Jah, see on läbinisti eestikeelne, selline aus iseolemise pidu ja debatte muukeelse laulu kavva võtmisest ei toimu, kõlagu see nüüd nii rahvuslikult kui tahes.

Kui keeruline on olla laval nii paljude erinevate artistidega ühe õhtu jooksul?

Olen ka erinevate artistidega harjunud, see on põnev. Samuti võimaldab ansambli koosseis erinevaid kõlavärve ja koosneb eranditult Eestimaa parimatest poegadest: Henn Rebane, Tõnu Raadik, Raul Vaigla, Ain Varts, Tanel Ruben. Muidugi eelneb kodutöö — lepin artistidega kokku nende helistikud ja erisoovid ning kirjutan üheselt arusaadava noodi, mis võimaldaks ka ilma proovita esineda, kui selline vajadus peaks tekkima, aga loomulikult teeme ka vähemalt ühe proovi.

Milline on teie isiklik lemmiklaul (ja miks lemmik), mis Vaba Rahva Laulu kontserdi raames laval esitatakse?

Eks neid lemmikuid on mitmeid, muidugi katsume igast laulust parima välja võtta. Põnev on taaskohtuda ka enda koorilauluga “Väike maa”, saan seda rahulikult kuulata, kuna ansambel seda ei saada.

Head Uudised GoodNews