1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. VIDEO! Film “Tom of Finland” räägib kangelaslikkuse eest autasusid saanud Soome tuntuima geikunstniku saatusest
VIDEO! Film “Tom of Finland” räägib kangelaslikkuse eest autasusid saanud Soome tuntuima geikunstniku saatusest

VIDEO! Film “Tom of Finland” räägib kangelaslikkuse eest autasusid saanud Soome tuntuima geikunstniku saatusest

Festhearti festivali avafilmina jõuab täna Rakveres ekraanile Soome 100. juubeli auks loodud ja juba ka Oscari nominendiks esitatud eluloofilm “Tom of Finland».

Filmi maailmaesilinastus toimus veebruaris Göteborgi filmifestivalil. Filmi režissöör on Dome Karukoski, nimiosas Pekka Strang. Eesti kinodesse jõuab film alates 13. oktoobrist.

Touko Laaksonen leidis peidupaiga kunstis

Reaalsel elulool põhinev “Tom of Finland” räägib Soome kunstnikust Touko Laaksonenist, kes sai laiemalt tuntuks homoerootiliste joonistuste autorina, kuid keda tunti rohkem Tom of Finlandi nime all. Kangelaslikkuse eest autasusid pälvinud ohvitser Tuoko Laaksonen naaseb koju peale põrgulikku teenistust Teises maailmasõjas ning avastab, et elu rahuaegses Soomes on samamoodi piinarikas. Sõjajärgses Helsingis on tuntav tugev homofoobne tagakiusamine. Tuoko leiab peidupaiga kunstis, mis keskendub homoerootilistele joonistustele musklilistest meestest. Tom of Finland kehastab ennekõike inimest, peategelasest kunstnikku. Filmis näidatakse ka seda, mida tähendas olla homoseksuaal pärastsõjaaegseil aastail Soomes, Saksamaal ning Ameerikas.

Tema töö hoogustas geiliikumise levikut

Soome kunstnik Touko Valio Laaksonen sündis 8. mail 1920 õpetajate peres ja suri 7. novembril 1991 Helsingis. Viieaastaselt mängis ta klaverit ja joonistas koomikseid. Touko õppis Helsingi kunstikoolis, kuid Talvesõja tõttu jäid õpingud pooleli, 1940. aastal läks mees rindele. Talle omistati leitnandi auaste. Ta õppis Sibeliuse akadeemias, laulis kooris bassi ja mängis restoranides klaverit. Ülemaailmse tuntuse sai mees homoerootiliste joonistuste autorina. Tema töö, mille tegi tuntuks ta signatuur “Tom of Finland”, hoogustas geiliikumise levikut ja sai põlvkonna sümboliks.

Ta andis visuaalse kuju macholikule nahkmeeste stereotüübile

Ta on avaldanud umbes 3500 illustratsiooni ning teda on peetud kõige suuremaks gaykultuuri mõjutajaks 20. sajandil. Tom of Finland andis visuaalse kuju macholikule nahkmeeste stereotüübile, illustreerides nii üksiktööde kui sarjadena peamiselt sadomaso suhteid. Tema iroonilise varjundiga looming on tohutult mõjutanud erootilist kunsti paaril viimasel kümnendil.

Tema stiili jälgisid kultusbändi Village People liikmed ja laulja Freddie Mercury

Laaksoneni kunstnikunimi tulenes varjunimest, mida mees kasutas 1957. aastal ameerika homodele suunatud kulturistide ajakirjas joonistusi avaldades. Tom of Finlandi tegelasteks on meremehed, mootorratturid, nahkrõivaid kandvad mehed, kellest sai maskuliinse homomehe tunnus. Teiste hulgas jälgisid Tom of Finlandi loodud stiili kultusbändi Village People liikmed ja laulja Freddie Mercury.

VAATA VIDEOT!

Head Uudised GoodNews