1. Avaleht
  2. Festival
  3. XV Eesti Kammerkooride Festivali võitis Tallinna kammerkoor
XV Eesti Kammerkooride Festivali võitis Tallinna kammerkoor

XV Eesti Kammerkooride Festivali võitis Tallinna kammerkoor

Tallinnas toimunud XV Eesti Kammerkooride Festivali Grand Prix võitis Tallinna kammerkoor, dirigendid Heli Jürgenson ja Mariell Aren. Kokku osales konkursil 18 kammerkoori üle Eesti, sh esindatud olid ka koolikoorid.

Grand Prix võitja saab auhinnaks otsepääsu Jurmalas toimuvale Rahvusvahelisele Läänemere Koorikonkursile (International Baltic Sea Choir Competition) ja Tallinnas toimuvale rahvusvahelisele koorikonkursile Tallinn 2021, uue kooriteose tellimise eesti heliloojalt, auhinna Muusikute fondilt PLMF – kutse osalema Rapla Kirikumuusika festivalile. Dirigendile pani preemia välja Wasa Resort.

Konkurssi hindas 5-liikmeline žürii koosseisus: dirigent Ingrid Kõrvits (žürii esimees), laulja Iris Oja, helilooja Maria Kõrvits, dirigent Lodewijk van der Ree, dirigent ja laulja Endrik Üksvärav.

Konkursi kategooriate parimad:

A-kategooria

I-II koht Kammerkoor Encore, dirigent Karin Kuulpak
I-II koht E STuudio Noortekoor, dirigendid Külli Lokko ja Eliisa Sakarias
III koht Tallinna Kammerkoor, dirigendid Heli Jürgenson ja Mariell Aren

Parim kohustusliku loo T. Kõrvits IV ja V osa tsüklist “Canticle of the Sun” esitus -Kammerkoor Encore, dirigent Karin Kuulpak

Eripreemia tehniliste tugeva M. Ostrzyga “Iuppiter” esituse eest – E STuudio Noortekoor, dirigent Külli Lokko

Eripreemia K. Tipi “Miniatuurid” esituse eest – Nuku koor, dirigent Reeda Kreen

B-kategooria
I koht Viljandimaa Kammerkoor, dirigent Kadi Ritsing
II koht Rae Kammerkoor, dirigent Ingrid Orumaa

Eripreemia vene rahvalaulu “Na goruške, na gare” hea stiilitunnetusega esituse eest -Saaremaa segakoor Eysysla, dirigent Veikko Lehto

Eripreemia meeleoluka C. Kreegi “Külapoiste laulu” eest – Akadeemiline Meeste Lauluselts, dirigent Laine Randjärv

C-kategooria

I koht Nõmme Noorte Naiste Koor KEVAD, dirigent Õnne-Ann Roosvee
II koht Segakoor August07, dirigent Urve Uusberg
III koht Maksu- ja Tolliameti segakoor Peale Viit, dirigent Kristel Marand

C-kategooria parim dirigent – Õnne-Ann Roosvee

Eripreemia kaunilt kujundatud konkursikava eest – Urve Uusberg

D-kategooria

I koht Tallinna Prantsuse Lütseumi segakoor, dirigent Margot Peterson
II-III koht Pärnu muusikakooli neidudekoor Argentum Vox, dirigent Toomas Voll
II-III koht Tallinna Inglise Kolledži neidudekoor, dirigent Margot Peterson

Parim Cyrillus Kreegi teose esitus – Tallinna Inglise Kolledži neidudekoor

Eripreemia õnnestunud esinemise eest kahe eriilmelise kooriga – Margot Peterson

Eripreemia P. Uusbergi “Mis on inimene?” hingestatud esituse eest – Tallinna Prantsuse Lütseumi segakoor

XV Eesti Kammerkooride Festivalil osalenud kooride nimekirja saab näha siit.

Eesti Kammerkooride Liit tänab seoses festivali korraldamisega Eesti Kultuurkapitali, Eesti Kooriühingut, Tallinna Õpetajate Maja, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiat, Eesti Muusikanõukogu, Niguliste muuseumi, Wasa resorti, Muusikute fondi PLMF, Klassikaraadiot/Marge-Ly Rookäär, Nurme lilleäri ja festivalil kaasaaidanud vabatahtlikke.

Festivali eesmärk on kvaliteetse a cappella koorilaulutraditsiooni säilitamine ja edendamine Eestis. Festivali keskmes on kooride konkurss, mis toimub erinevates kategooriates (A, B ja C). Koolikammerkooride tegevuse innustamiseks on eraldi alagrupp D. Lisaks kohustuslikule loole tuli kooridel esitada ka vabalt valitud a cappella teos Cyrillus Kreegi loomingust.

Üle-eestiline kammerkooride festival toimub iga kahe aasta järel, järgmine festival kevadel 2022. Esimene festival toimus 1986. aastal nimetusega Vabariiklik Kammerkooride Festival. 1998. aastast on festivali korraldaja Eesti Kammerkooride Liit (EKKL).

Eesti Kammerkooride Liit (EKKL) on Eesti Kooriühingu alaliiduna Eesti kammerkoore koondav ning nende tegevust edendav liit, mis loodi 1997. aastal. Liit on katusorganisatsioon kooridele, esindades oma liikmete huvisid ja toetades läbi erinevate ettevõtmiste kooride arengut. Liidu eesmärk on edendada kõrgetasemelist a cappella koorilaulu Eestis, olla asjatundlik ja usaldusväärne partner. Peame oma südameasjaks kammerkooride liigi hoidmist ja vokaalkultuuri mitmekesist arendamist.

Liidu olulisemate tegevuste hulka kuuluvad Eesti Kammerkooride Festivali, traditsiooniliste jõuluootuskontsertide ja kontsertsarjade “Kuulajale” ja “Heliloojad-juubilarid” korraldamine, samuti teabepäevade, õppereiside ning koolituste läbiviimine.

Head Uudised GoodNews